Nu gör jag januari till en vegansk månad – häng med du också!

Hörni kompisar, det är dags att snacka mat!

Attans så trist, kanske en del av er tänker. Jag förstår, jag är generellt SÅ ointresserad av kost och hälsa. Under mellandagarna tittade jag dock på What the Health på Netflix efter tips från båda mina bröder, en dokumentär om kopplingen mellan ohälsa och en animalisk kost. Jag ska inte säga att dokumentären är revolutionerande, men ett par saker med den fick mig ändå att tänka till ordentligt. Som att alla sjukdomar min pappa har räknas upp som sjukdomar som kan kopplas till en animalisk kost. Aj.

Efter det kände jag inte riktigt att det finns någon anledning för mig att hålla fast vid en halvvegetarisk kost längre. Det är inte värt det om jag kan må bättre på en växtbaserad. Om jag gör det vet jag dock inte, så det tar oss vidare till nästa grej ↓

Nu gör jag januari till en vegansk månad!

1319

För mig finns det ett par anledningar som gör att jag vill testa resterande dagar i månaden som veganska, trots att jag egentligen hatar allt som har med kosthållning och hälsa att göra.

▻ Om det finns en chans att min kropp kommer må bättre och bli starkare är det värt att testa
▻ Jag vill inte äta mig till sjukdomar när det finns ett sätt att förhoppningsvis slippa en hel del
▻ Malmö har så många veganska alternativ både i mataffären och på restauranger att det inte längre är svårt att få ihop måltider
▻ Dokumentären lyfter en hel del problematik kring lobbyverksamheten bakom animalisk kosthållning, att exempelvis kött-, ägg- och mejeriföretag är sponsorer till diabetesförbundet (i USA) – trots att det finns direkta kopplingar mellan en animalisk kost och diabetes typ 2← det är så stört att pengar är det som ska få styra, trots att det handlar om människors hälsa

1907

1321

Jag började min månad redan igår, samma dag som vi lämnade Öland och åkte hem till Malmö. Det kommer bli 28 veganska dagar för mig räknat på januari ut. Jag tänker att dessa dagar får bli ett test. Kanske mår jag superbra och vill fortsätta, eller så märker jag ingen skillnad och känner att jag kan fortsätta rättfärdiga ost och skaldjur i min kost. Vem vet!

Hur som tänker jag att dessa dagar nog blir bra, en fin start på 2018.

Jag har också två frågor till er!

🍋 Har du något favoritrecept på vegansk frukost, lunch eller middag? Ingredienser en alltid borde ha hemma? Dokumentärer en borde se? Matbloggar att läsa? Hojta till! Lovar att samla alla mina favoriter av tips i ett inlägg sen, så vi kan gotta oss rejält i alla vegantips tillsammans.

🍋 Vill du testa en vegansk månad med mig? Jag tänker att 28 dagar, eller exempelvis 24 om du börjar på måndag, ändå är himla få dagar. Det kommer förhoppningsvis vara tillräckligt många för att märka skillnad i mående och känsla, men inte så pass många att det kommer vara en omöjlighet utan en gedigen receptbank. Kanske kan du också dela med dig av ditt godaste veganska recept sen?

Kom igen, vi testar?

50 kommentarer

50 kommentarer

  1. Har hört att WTH är sådär som film. Jag är vegetarisn och ser sällan sånna filmer, men Forks over Knives var jättebra! Dem har tydligen en app nu som hjälper en att komma igång med vegansk matlagning.

    1. Jag tror att alla dessa filmer och dokumentärer behöver tas med en nypa salt (därav ej revolutionerade), men jag känner ändå att alla dessa ger en bra indikation på vad som kan vara sant. Jag har däremot inte sett Forks over Knives, så det ska jag göra! Tack för tips!

  2. Har inte sett just denna dokumentären, men som alltid (!) blir jag arg, ledsen och besviken. Har levt medd diabetes typ 1 i över 30 år, det finns INGEN koppling mellan animalisk föda och diabetes typ 1 som påvisats via forskning. Däremot finns forskning som visar ett visst samband mellan diabetes typ 2 och vad man väljer att äta. Om man väljer att skriva om sjukdomar så måste det vara baserat på fakta och inte spä på än mer fördomar och okunskap. Jag förstår att du inte menade något illa med detta, men det är alltför många gånger som detta händer. Jag tänker själv att när det kommer till utbrändhet och psykisk sjukdom finns också mycket okunskap och fördomar, det vill man inte heller råka ut för. Med en förhoppning om ett förtydligande! Önskar dig en fortsatt bra dag!

    1. Du har helt rätt, Linda! Kopplingarna kost – diabetes gäller typ 2 och det är jag som varit slarvig när jag skrivit och utelämnat typen. Den tar jag på mig! Jag har editerat meningen i inlägget för att det fortsättningsvis inte ska bli några missförstånd. Tack för input!

      Ha en fortsatt fin dag!

  3. Jag är inte vegetarian/vegan men äter ändå mest vegetarisk mat för att jag helt enkelt tycker det är lättare att tillreda samt blir godare. Skaldjur och broiler äter jag ibland också eftersom jag tycker det är gott. Nåväl, jag har i alla fall alltid batat, tomatkross och röda linser hemma. På det sättet får jag alltid ihop en soppa ifall det skulle knipa. Kokosmjölk finns också oftast med det använder jag typ hela tiden så det hinner ofta ta slut mellan varven.

    Tipsa gärna själv om veganska recept du sedan gör och tycker att är goda under din månad! Lycka till!

    1. Röda linser och kokosmjölk var jag och köpte redan igår, hehe! Tänker också att det är typiskt bra grejer att alltid ha hemma. Tack för tipsen!

      Absolut, ska försöka få ner ett recept eller två! Tack <3

  4. Åh vad spännande det ska bli att följa detta! Äter själv vegetariskt och har varit sugen på att testa att gå över till vegansk. Ser fram emot inspirationen jag kommer få av dig <3 Och rekommenderar dokumentären Cowspiracy om du inte redan sett den!

    1. Vad glad jag blir!! Lovar att hålla er uppdaterade med tankar, känslor och goda recept <3 Jag har faktiskt inte sett Cowspiracy än, men har fått den som tips så många gånger nu att jag bara måste se den i dagarna. Tack!

  5. Hej,
    Har själv ibs och blir nyfiken på hur din mage kommer reagera på vegansk kost där jag tänker att mycket av proteinet kommer från bönor och linser, så berätta gärna :)
    Jag försöker minska på mjölkprodukterna och undrar om du eller någon annan har något bra tips påmjölkfritt alternativ till smör? Ska kunna användas i bakning osv. Ställer mig tveksam till att använda margarin.
    Tack för en bra, intressant och tänkvärd blogg!

    1. Hej Charlotte!
      Superbra undran! Kanske kan vi ta IBS i kombination med vegansk kost i ett separat inlägg sen? Jag vet nämligen inte hur min mage kommer reagera än, men tänker att det visar sig med tiden! Redan som det är idag äter jag mestadels vegetariskt och veganskt, så det här blir ingen superchock för magen (förhoppningsvis), eftersom det i princip bara kommer vara ost, få andra mejeriprodukter och ibland räkor som ”saknas” :) Men jag väntar och ser, och svarar sen i ett inlägg med mina tankar och funderingar kring IBS i kombination med vegansk kost!

      Jag har tyvärr inget bra tips för smör till bakning (än), men tänker att det nog borde finnas någon som läser som kan hjälpa så länge! :)

      Tusen tack för dina ord <3

  6. Hej!
    Har nyligen hittat till din fina blogg men inte kommenterat än. Läser själv IT, fast i Göteborg. Jag är vegetarian men har tänkt köra en vegansk dag i veckan, bara för att pröva mig fram litet. :) Ser fram emot att höra hur det går för dig!

    1. Hej M!
      Vad fint att du hittat hit, det glädjer mig! Jag tror generellt på att dra ner på kött, så en vegansk dag i veckan låter också himla klokt. Tänker att det blir lättare att bygga vidare på det sen, även om en inte vill eller ha som mål att gå till en helvegansk kost :) Fint att du vill hänga med på det här!

  7. Saker jag gillar att ha hemma för att undvika animalier:
    -Astrid och apornas Majonnäs, i sås eller på mackan
    -Oatlys iKaffe, funkar i det mesta om man inte köpt havregrädde eller havrefraiche
    -Smoothieingredienser
    -POTATIS och andra rotfrukter, mvh en som lever på potatis
    -Oumph, dyrt men smakerna thyme & garlic och bibim är <3
    -Anammas frysfärs och bullar
    -Svamp, steker och har som pålägg på mackan varje helgfrukost
    -Lantchips gräddfil & lök
    -Floras margarin (den blå förpackningen) är det absolut bästa vegansmöret! Superbra till bakning också för ni som undrade! Alla rekommenderar Carlshamn men det tycker jag inte smakar något alls.

    Ett brunchtips är att göra engelsk frukost, med t.ex. rösti, bönor, tomat, svamp, toast

    Lycka till Ellen!

    1. Åh tack Tilda för tips om flora! Bara för
      att jag blir så osäker: Du bara byter ut smöret i recepten till det, genom att väga? Mvh svårt att tänka utanför recepten :)

  8. Tips förresten, Eating animals (eller Ata djur på svenska) skriven av Jonathan Safran Foer är en jättebra bok på ämnet. Om du inte redan läst den d.v.s.

  9. Jag gick från köttis till lakto/ovo till ovo till vegan på ett år ungefär. Skulle säga att jag började äta helt veganskt i augusti/september. Är övertygad om att det är mycket lättare att bli vegan om man redan kört någon form av vegetariskt först så go u!

    Till frukost äter jag ofta havregrynsgröt som jag gör i mikron. Toppar med äppel + kanel + iKaffe/banan+jordnötssmör/någon sylt eller äter den naturell som den är. Annars äter jag mackor (tur nästan allt bröd är veganskt)/knäckebröd med jordnötssmör+ banan/någon pastej ex. Pastejkökets vegetariska på Karl Johansvamp eller ICA gott liv med tomat och basilika + gurka/paprika/tomat/groddar/sallad/avocado etc. beroende på vad som finns i kylen. Gillar du yoghurt tycker jag att Planti Soyghurt är den bästa. Den naturella funkar även bra som bas till tzatziki och andra såser.

    Till lunch (pga skola) blir det ofta någon matlåda/rest. Är jag hemma kanske jag svänger ihop någon pasta rätt. Valfria grönsaker, matlagningsgrädde, citron, någon krydda + pasta går aldrig fel.

    Middagar är det jag varierar mest. Ibland äter jag supersatsig cool gratäng/gryta, ibland veganiserade husmanskost-rätter och ibland bara chips hehe. Viktigast med middag tycker jag bara är att det är kul att laga och att det är gott att äta. Något som aldrig slår fel, och som är superenkelt är dock plåtmat (typ https://tuvessonskan.se/2016/09/28/platmat-en-guide-till-hur-du-lagar-varldens-enklaste-vardagsmiddag/). Världens enklaste och så lätt att variera!

    Övriga bloggar/receptinspirationer kan du få hos Jävligt Gott, (Tuvessonskans och Vegokäk- lagar inte helt veganskt). Tidningen VEGO har en massa bra recept på sin hemsida också!

    Saker jag allllltid har hemma:

    Matigt:
    Krossade tomater
    Bönor (svarta, vita, kidney)
    Linser (gröna, röda, ibland beluga)
    Jordnötssmör – världens bästa smörgåspålägg + god smaksättare i mat
    Oatly iMat matlagningsgrädde, en sån lifesaver. I grytor, soppor, såser, vad som egentligen.
    Oatly iKaffe
    Något smöralternativ till mackan. Jag brukar variera mellan Becel och Flora växtbaserat.
    Potatis (så himla bra att ex. ha i en linsgryta för 1. mättnad 2. tuggmotstånd!!!)
    Grönsaksbuljong
    Bananer + annan frukt
    osv osv osv

    Frys:
    Fryst hackad spenat
    Anammas färs
    Anammas bullar/korv (så skönt för dagar med noll inspo att bara steka på)
    Någon färdig kul biff/falafel/schnitzel whatever av samma anledning som den ovan

    Snacks:
    Naturella riskakor – topp-mellanmål, antingen m jordnötssmör eller med någon pastej. Har nästan alltid med mig två stycken med jordnötssmör emellan till skolan. Perfekt i en föreläsningspaus för lite energi!
    Chips! – tyvärr innehåller en massa chips mjölk, men Estrellas linschips är veganska (och ”nyttiga” om man bryr sig om det). Andra favvisar i chipshyllan är OLW:s 3xLök, Balsamico Svartpeppar & Salt samt deras Sourcream & Sweet chili.
    Vad gäller saker att fika på kan utbudet vara ganska begränsat, men några goda saker är:
    Marabou XL cookies Mörk Choklad
    Oreo’s
    Frysta kanel/kardemumma-bullar. De från ICA, Findus och Coop är veganska vad jag vet.

    Och kom ihåg dina vitaminer!! Det här vet du säkert redan men det är SÅ viktigt att tänka på bl.a. B12, som bara finns naturligt i saker som är animaliska. Många ersättningar för mejeriprodukter har tillsatt B12, men jag tar alltid vitaminer till frukost ändå. MittVal Vegetarian som finns på alla apotek är bra tycker jag.

    Vad gäller dokumentärer osv är väl Cowspiracy kanske självklar men se den! Och läs på lite på kanske Djurens rätt om djurhållning i mejeri/ägg-industrin. Gjorde det enklare för mig att välja ickeanimaliskt!

    En annan bra grej med att börja äta veganskt är att det lite blir någon lustig stolthet/tävling. Det känns liksom bra att ha gjort ett aktivt val och därför blev det för mig lite som att jag tävlade med mig själv för att verkligen hålla mig till icke-animaliskt och samtidigt göra god mat! Visa mig själv och omvärlden att det var lätt liksom.

    Är spänd på att se hur det går för dig!! Sorry för dödslång kommentar! Hoppas du har nytta av något!

    1. Be absolut inte om ursäkt – din kommentar är GULD <3 Tusen tack för alla bra tips, listan på sådan att ha hemma och påminnelsen om vitaminer!! Det här kommer göra övergången så mycket lättare, tack!

  10. Åh så bra tips! :D

    Jag tycker att Köttets lustar på Svt var intressant. Handlar inte om veganism utan köttätande i allmänhet men fokuserar lite på de olika aspekterna av att äta eller inte äta kött ur ett svenskt perspektiv. Man får se hur det är på två svenska grisgårdar och på ett slakteri t.ex. Hur veganskinspirerande det är beror på vilka slutsatser man själv drar men tycker att det var en del intressant information och det tar upp en del myter om veganism. Blev själv mer pepp på att äta vegetariskt efter att jag såg serien men det är säkert olika, tror ingen ser den och blir sugen på att äta mer animalier iaf :) Tycker själv att det är intressant att se hur det är just i Sverige eftersom många köttvurmare brukar diskreditera information om dålig behandling av djur med ”men Sverige har världens bästa djurhållning”.

    Några av mina favoritrecept är dessa:
    http://alltommat.se/recept/tofu-och-kikartscurry-med-spenat/
    https://www.koket.se/vegetarisk-gulasch
    https://www.coop.se/recept–mat/recept/b/belugabolognese/ (man kan använda vegansk creme fraiche eller havregrädde)
    http://ohsheglows.com/2014/08/13/crispy-quinoa-cakes-vegan-gluten-free-nut-free/

    1. Jag har faktiskt inte sett Köttets lustar än, men ska definitivt göra. Tack för tips!! Tänker att det mestadels handlar om att göra ett medvetet val istället för att handla efter gamla vanor, och där hjäper dokumentärer, studier och forskning till att liksom bredda ens perspektiv. Även om det oftast finns forskning åt båda håll så ger det en ändå möjligheten att faktiskt välja :)

      Tack för tips på recept <3

  11. Väldigt sugen på att haka på! Har inga tips förutom att jag provat Oumph, Soyghurt. Försöker äta mindre kött rent allmänt. Fisk/räkor kan jag dock inte vara utan, ej heller ägg.

    Tänk på vitaminerna du kan gå miste om, t.ex omega3, superviktigt för kroppens alla celler och organ!
    Kram och lycka till!

    1. Haka på, vetja! Tänker som sagt att det ändå inte gäller en superlång tid, så för att testa blir det nog en bra period :) Jag har länge tänkt att jag *aldrig skulle klara mig utan ost* men nu känner jag mig mer peppad att försöka än att jag saknar.

      Tack för detta <3

  12. Äter en hel del veganskt även om jag fortfarande äter mycket kött också. Vill inte byta bort allt men är väldigt positiv till att äta mer veganskt, så ser fram emot att följa dig och inspireras!

    1. Fint att du vill hänga med på detta, tror det kommer bli himla kul! För mig handlar det mestadels om att bara göra ett aktivt val istället för att handla på gamla vanor (där kött inte ingår i min kost, men där bland annat mejeriprodukter gör det), och där tänker jag att en del veganskt är bättre än inget :)

      Så heja oss, och fint att du ser fram emot det här!

  13. Spännande, lycka till! Jag själv tror tyvärr inte på helvegansk kost för människan och har sett lika många dokumentärer gällande pengar och socker/snabba kolhydrater osv. T.ex. när något knäckebröds företag sponsrar framtagandet av kosttips för diabetiker. Har diabetes typ 1 och tycker att det lättaste sättet att kontrollera blodsockret är att äta mindre kolhydrater. Dock kan det ju like väl vara vegetarisk mat men tyvärr inte vegansk. Har läst också en forskning om att nyblivna veganer får faktiskt en grym effekt i början så du kommer säkert må bra första månaden. En ny trend dock som jag är också kritisk till är att vegansk kost används av tjejer för att gå ner i vikt. Det tycker jag är tråkigt. Aja. Det är min utgångspunkt gällande mat. Har dock inga problem med att andra äter vad de vill :)

    1. För mig är en av delarna här den stora problematiken kring forskning och studier gällande kost och hälsa – för i princip oavsett vad en letar efter kan en hitta något som styrker det en tror på. Vill en styrka att en vegansk kost är bra finns det forskning på det, precis som det finns forskning på att en kost med animalier är det bästa alternativet. Dessa två talar emot varandra, men kommer alltid användas av två olika sidor för att föra fram sin poäng.

      Precis som du nämner passar kanske inte en vegansk kost för alla, och då är det ju fritt fram att justera så att en själv mår bra och trivs med sitt val. Det enda jag tycker är viktigt här är att en faktiskt gjort ett val efter funderingar, inte bara *för att det ska vara så* (jag åt länge kött just på grund av den anledningen, att jag alltid gjort det och därför *var det rätt*). Jag vill kunna göra ett aktivt val och inte bara handla på gamla vanor, och för att göra det vill jag testa mitt alternativ. En vegansk kost kommer säkert ge samma känsla i början som alla justeringar i kost ger, där tror jag inte att den grymma effekten skiljer sig något mot övriga övergångsperioder :)

      Och slutligen, tack!

  14. Så bra initiativ och så många bra tips i kommentarerna! Jag försöker alltid välja vegansk när jag kan men har lite svårt att sätta upp för mycket kostregler för mig själv. Så ta det lugnt och kom ihåg att du inte behöver sätta det perfekt med en gång (med det vet du säkert) <3

    Detta är min bästa matlådemat: billig, god och vegansk https://undertian.com/portfolio/vegansk-belugabolognese/

    Det här gjorde jag och M till nyår fast med olivolja och veganparmesan
    https://systrarnaeisenman.ellematovin.se/helstekt-blomkal-med-parmesan-hasselnotter-och-solroskarnor/

    Veganparmesan: http://gronaskafferiet.se/vegan-parmesan/

  15. Jag tycker också sånthär är sååå himla ointressant egentligen. Fastän jag ätit till ca 85% vegetariskt (och ost och fisk) i snart tre år – utbuden är ju enorma idag, även på små orter, och recepten många. Men en måste ju också göra som en vill, för mig var det dock svårt till en början att tänka nytt pga uppvuxen på pasta m köttfärssås, korv och bacon och det jag gjorde SÅ fel i början var att anta att de vegetariska substituten skulle smaka likadant = tyckte ca allt var äckligt.

    Så, till en början blev det mest pytt i panna och soppor. Vilket också är mina bästa tips. Går ju byta ut ca alla ingredienser till veganska, som grädde eller creme fraiche i grön ärtsoppa (som i övrigt består av typ lök, vatten o grönsaksbuljong). Eller trattkantarellsoppa, tomatsoppa, pumpasoppa… evigt varierande med olika bröd/tillbehör/toppings.

    Pytt i panna likadant – hacka grönsaker/rotfrukter du gillar i bitar och stek. Variera tillbehören, som salta nötter eller råraka istället för stekta ägg. Så gott!

    Lycka till, och det ska bli intressant att följa! Dela gärna med dig av favoritrecepten<3

  16. Du har ju fått superbra tips redan så har inte så mycket att tillägga egentligen. Det är en process, helt klart, och det jag skulle säga är att inte göra det för svårt för sig. Som du skrev så äter du ju redan mycket vegetariskt/veganskt så du kommer säkert klara bytet galant! En grej jag vill nämna dock är att inte snöa in på att det enda sättet att få i sig protein är via baljväxter/linser. Tycker generellt att icke-vegosar bara: Vegetariskt = linsgryta/bönbiffar och olika sorters tofu. Nämnde häromdagen på jobbet att jag skulle göra quinoabiffar med ris och en grönsallad till middag och fick kommentaren: Kolhydrater med kolhydrater och sallad? Men proteinet då?
    Självklart innehåller bönor mer protein än quinoa till exempel men om en äter allsidigt i dagens samhälle behöver en inte direkt vara rädd för att få proteinbrist.

    Haha, förlåt för denna rant! Har varit vego över halva mitt liv och är så less på att folk konstant oroar sig över att jag är undernärd. Är hur som väldigt peppad på att följa din veganmånad!

    Har två tips på inspiration. Jenny Mustard – pga väldigt bra matfilosofi om att inte krångla till det med massa speciella/dyra ingredienser
    och
    Portionen under tian – pga superenkla recept och billigt vilket en ju gillar! Alla hennes recept går att göra veganska.

    Lycka till! <3

    1. Haha åh, älskar ändå det här! Förstår prick vad du menar. Det blir alltid SÅ mycket frågor för att en inte äter kött, men en som äter kött behöver sällan försvara sitt val av kost :)))

      Tack för alla tips, du är guld <3

  17. Är vegan sedan länge, och är till skillnad från dig väldigt intresserad av mat, kost och hälsa. Men jag är absolut inte vegan för att gå ned i vikt eller som något slags diet. Mitt bästa tips är att skriva ned dina favoritrecept, och sedan veganisera dem. Googla på vad du kan ersätta mejerier och ägg med, men gör samma rätter som du vet att du tycker om. Annars blir det lätt att man kanske gör sallader, inte blir mätt/inte tycker att det är så gott, och så ger man upp. Gå med i Facebook-gruppen Vad lagar du för veganmat idag, där kommer du få mycket tips!

    Sedan tänker jag också, att om du inte märker någon superförändring med din hälsa genom att övergå från vegetariskt till veganskt, så kommer både miljön och djuren i alla fall må bättre av det! Och därför är det enligt mig värt att äta växtbaserat varje månad, varje år, alltid! (Men självklart är det okej att göra misstag, inte veta och fråga i början, inte vara för hård mot sig själv helt enkelt!)

    PS. Köp hem Mattias Kristianssons kokbok ”Vego” han skriver mycket tips om själva ”övergången”. Och grymma recept såklart!

    Lycka till!

  18. Hej! Detta har ingenting med veganism att göra, men kommenterar här ändå. Det gäller nämligen utbildningen du går! Har funderat mycket och länge på att gå just den utbildningen, så har en hel del frågor!
    Hur är upplägget?
    Trivs du på skolan/instutionen?
    Hur är din klass?
    Vad har du lärt dig hittills och vad kommer du lära dig?
    Är det en praktisk lagd utbildning?
    Vad är det för skillnad på informationsarkitekt och exempelvis systemvetenskap, webbutveckling, webbdesign eller interkationsdesign?
    Vad kan man jobba med efter utbildningen och vad vill du jobba med?

    Förlåt för bombningen, men är så nyfiken! Lämnar min mail ifall du vill svara där istället :)

  19. Så inspirerande! Jag har dock inte vågat gå all in pga IBS och att jag reagerar så starkt på både havre och soja förutom i små mängder. Ser fram emot att höra hur det går. Jag minskar lite på mjölkprodukter nu men vågar inte byta helt.

    1. Fint att du är nyfiken på hur det går! Jag har varit lite orolig över min IBS också, men än så länge märker jag ingen större skillnad mot tidigare :) Jag har ju ätit ungefär snarlikt väldigt länge så min mage klarar det förvånansvärt bra!

      Tänker att det är bra bara en funderat och gör vad en kan <3

  20. Jess the beautitian på youtube! Så så bra!
    Själv är jag vegan och älskar det! Glöm inte bara b12 och kanske lite xtra d-vitamin nu under vinterhalvåret (detta är råd för alla inte bara veganer)

  21. @Charlotte, jag förstår vad du menar! Själva paketet brukar vara i en mängd som jag tycker är lätt att måtta. T.ex. om den är 200g så tar jag hälften ur paketet för recept med 100g. Men skulle det vara väldigt precist och inte gå att ögonmåtta skulle jag använda våg : )

  22. Hej!
    Jag är helvegetarian och typ 80% vegan, vilket funkar jättebra tycker jag. Äter alltid veganskt hemma men kan hända att jag skippar det om jag blir bortbjuden/på restaurang/på resa/om kanelbullar lockar. Jag försöker vara snäll mot mig själv både genom att äta bra men också genom att inte vara för hård – om jag inte äter veganskt vid nåt tillfälle så vill jag liksom inte känna mig dålig, utan bara tänker att jag gör så gott jag kan för att jag vill.

    Jag har generellt varit ganska ointresserad av kost osv, men det ändrades ganska mycket sen jag blev veggo, eftersom jag började äta många nya rätter, provade olika grönsaker osv. Har verkligen tyckt att det varit väldigt roligt! Så tipsar om att vara kreativ, tex köp en grönsak du aldrig ätit förut och googla vad du kan laga med den! (om du har tid/energi).

    Kan inte tipsa om exakta märken för mat och så pga jag bor inte i Sverige, men generellt så är mina bästa att ha hemma: quinoa (koka upp mycket och ha i gröt varje morgon så får du lätt i dig massa protein!), spenat (kan ha i smoothie, macka, sallad, pasta, allt – och innehåller massa viktigt järn), frukter du gillar (bara för att det är så mumsigt samt väldigt bra!), avocado (pga bäst).
    Lycka till! Ser fram emot att höra hur det går!

    1. Hej Emelie!
      Tusen tack för alla peppande ord och tips du gav mig, din kommentar kommer vara till stor hjälp om och när det skulle kännas lite kämpigt eller svårt. Tack! Också så fint att du vill hänga med och följa detta, det ser jag fram emot <3

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Läs mer om hur dina kommentarsuppgifter behandlas.