Recept: vegansk risotto med skogschampinjoner

I söndags var Malmö dimmigt och tyst. Mot kvällen kom Johan hem med ingredienser till en av mina favoriträtter – svamprisotto. Det här blir därför det första riktiga receptet på vegansk mat från vårt veganska januari.

Tidigare gav jag er Brownie på svarta bönor och med ett kolatäcke, men idag blir det alltså middag på riktigt. Ändå rätt rimligt att börja med bakverk för att sedan övergå till mat? Hehe!

Vegansk svamprisotto ↓

2106

Att laga risotto veganskt är megaenkelt. Risotton i sig har inga animaliska produkter i receptet, och parmesan som topping kan en enkelt byta ut mot exempelvis Bjäst. Har du inte hört talas om Bjäst tidigare? Misströsta inte, jag köpte vår första förpackning bara för någon vecka sedan. SÅ HIMLA GOTT. Jag kryddar till och med mackor med det nu.. hehe!

Seså, nu återgår vi till receptet!

2104

Vi utgår alltid efter receptet på risotto som finns på baksidan av rispaketet, och gör små justeringar efter vad vi sen önskar. Som grundrecept är det en bra utgångspunkt!

Ingredienser till 4 portioner:

◇ 4 dl risottoris (Arborio för krämigt ris, Carnaroli för perfekt tuggmotstånd)
◇ 1 gul lök
◇ 1 dl olivolja
◇ 2 dl vitt vin
◇ 1,5 l buljong (vi använder den här från Renée Voltaire och blandar 3 msk + 1,5 l vatten)
◇ 250 g svamp (vi använder skogschampinjoner)
◇ Din favoritört (vi använde oss av babyspenat den här gången, men tidigare har vi haft timjan och oregano)

Gör så här:

◇ Koka upp vatten + buljong
◇ Finhacka löken och bryn ihop med olivolja och 1/3 av svampen i en ny kastrull (denna ska vara stor nog att rymma all risotto sedan)
◇ Häll ner riset i kastrullen och rör runt så att riset blandats väl med oljan och löken (det här steget kan göras på något högre värme!)
◇ Häll på vinet och låt det ånga bort helt
◇ Tillsätt 1/3 av buljongen i kastrullen med riset (buljongen måste vara varm för att kokningen inte ska stanna av)
◇ Rör nu runt riset med jämna, täta mellanrum tills det att buljongen kokat in
◇ Tillsätt sedan 1-1,5 dl buljong och låt buljongen koka in i riset, upprepa det här steget (under omrörning) tills all buljong blandats med riset eller du fått konsistensen du gillar
◇ Stek resterande del av svampen
◇ När buljongen blandats med riset och konsistensen på risotton är vad du önskar, blanda i den stekta svampen och din favoritört och rör om en sista gång
◇ Krydda med salt och peppar – eftersom vi lagat helt utan parmesan smulade vi också över Bjäst på slutet

2108

Risotto kan vara lite knepigt att laga rätt, men jag tänker att det viktigaste är att bara smaka av och göra konsistensen till prick det en själv gillar. Jag har blivit serverad både stenhård och för grötig risotto på restaurang och tänker att det hänger väldigt mycket på vad en själv gillar. Så testa, laga flera gånger och gör den prick så som du gillar den. Då blir det som allra bäst!

 

Smaklig måltid!

16 kommentarer

16 kommentarer

  1. alltså är det int livets rätt ändå? så jäääkla gott!
    den ser perfekt ut 🤤
    men!!! var helt säker på att det var basilika på bilden? hehe. men annars vill jag veta var det finns så fin babyspenat som inte är ”isärplockade”!
    😘😘

    1. Tycker definitivt det!! Det är ju liksom alltid gott?
      Hhaha ja, inser att jag var lite otydlig!! Vi hade babyspenat i risotton, men för topping (eller foto, hehe) la jag basilika på :) Så det stämmer att det är basilika!

  2. Risotto är ju så jäkla gott, tack för inspirationen – blir nog detta till middag ikväll. :)

  3. Bjäst är bäst! Märket Engevita har bjäst (nutritional yeast) med B12, som saknas i vegansk mat. Vet inte om det märket finns i Sverige men värt att kika på, kanske finns någon liknande variant. Ett lätt sätt att få i sig B12!

    1. Åh, tack för tips! Har inte hört talas om märket tidigare, men ska definitivt kika på om det går att få tag på ändå. B12 hade ju vart najs att få i sig på så sätt!

  4. Svamprisotto är en sån där favvo som jag glömmer ibland så tusen tack för tipset! Och bjäst måste jag ju testa så klart! :D

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.