Recept: grön ärtsoppa med rostade solrosfrön

Lördag, veckans bästa dag! Vad har ni för lördagsplaner? Otto och jag har precis landat hemma igen efter en promenad med Wilda till hennes lördagsbestyr. Jag ska äta frukost till ett avsnitt av Criminal Minds och Otto ska mest bara slappa på en filt här bredvid. Typiskt bra lördagsmorgon ändå.

Nu till något helt annat! För lite sedan slängde jag och Johan ihop grön ärtsoppa till middag. Jag såg att Clara tipsade om det som en måltid i snålveckan och blev så himla sugen. Vanlig ärtsoppa är inte min kopp av te, men varianten på gröna ärtor är himla god. Vet att den ibland serveras som förrätt, men vi mixade ihop en stor sats för att få till middag. Och som Clara nämner hos sig, det är en himla billig middag dessutom!

Vassego, här kommer recept på grön ärtsoppa med rostade solrosfrön ↓

2257

Något som jag tycker är så himla ocharmigt med vanligt ärtsoppa (utöver att den äts med senap, uuuuusch) är färgen. Så trist färg! Den gröna varianten är både godare och finare att titta på. Speciellt med lite rostade solrosfrön på toppen.

Rostade solrosfrön gör en helt enkelt genom att bara brassa på en stekpanna få högsta ös och kasta omkring fröna där i en stund. Med största möjliga försiktighet, det går nämligen snabbare än en tänker sig!

Men nu djupdyker vi i soppan ↓

2260

Till 4 portioner grön ärtsoppa behöver du:

▻ ca. 500 gram gröna ärtor
▻ 2 gula lökar
▻ 2 msk grönsaksbuljong (vi använder den här)
▻ 7 dl vatten
▻ 3 dl matlagningsgrädde
▻ Citron (och ev. annan valfri kryddning)
▻ Salt och peppar

2262

Gör så här:

▻ Hacka och fräs löken
▻ Häll ner ärtorna och blanda
▻ Häll på buljongpulver och vatten, låt koka ihop i 5-7 minuter
▻ Ner med 3 dl grädde
▻ Mixa till önskad konsistens (min favorit är strax innan soppan blir slät, inga stora bitar men heller inte helt len)
▻ Koka upp den mixade soppan till första bubblan, ta bort från plattan och pressa ner lite citron (men var försiktig! smaka av ofta och mycket, citron kan bli övermäktigt om den tar över soppan)
▻ Krydda med salt och peppar
▻ Servera och njut!

2258

Soppa är en sådan underskattad middag! Så himla enkelt att göra, gott att äta och oftast väldigt billigt. Och går att göra i tusen olika kombinationer såklart, också himla bra grej för variationens skull.

Smaklig spis!

4 kommentarer

4 kommentarer

  1. Oh, denna soppa! Min mamma brukade laga denna! Tog receptet med mig när jag flyttade till Japan pga jobb och lärde ofta ut den på matlagningskurser där den fortsatte göra succé bland hemmafruar och åldringar. :) Riktig snabbis men supergod!

    1. Åh, fint att kunna sprida receptet vidare på så sätt!! Speciellt ens familjs recept, i ett helt nytt land :) Och som du nämner, snabb att göra och SÅ god!

  2. Åh för grön ärtsoppa! Det är så himla gott men jag glömmer hela tiden bort att det finns. Måste laga någon dag. Om en känner för det kan en ha lite vitt vin också, det gillar jag :)

    1. Jag instämmer, det här är en rätt jag också glömmer bort finns emellanåt. Rätt knäppt ändå, eftersom den är så lätt att laga och dessutom himla god! :) Kan tänka mig att lite vin i blir riktigt gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *