Recept: så gör du din egen granola

Jag har granola på ungefär alla frukostbowls jag äter, men senast när jag stod i min matbutik och skulle välja sort slog det mig att en egen granola nog inte skulle vara så svår att göra själv. Så jag testade, och det visade sig bli hur bra som helst! Faktiskt enklare att göra själv än att välja förpackning bland hyllorna, och den egna blev dessutom godare än alla jag köpt tidigare.

Tänker att det här är en sådan typisk grej som är hundra gånger bättre att göra själv än att köpa färdigt.

Här kommer därför recept på hur du gör din egen granola ↓

2337

När det gäller att göra egen granola har en ju fördelen att plötsligt kunna välja prick vad en själv gillar, och köra på sina solklara favoriter. När jag stått och läst på paketen i mataffären är det alltid något jag helst vill vara utan, eller något annat jag gärna tar mer av. Att komponera ihop sin egen blir därför så mycket lättare.

Jag tog det vi hade hemma: valnötter, hasselnötter, mandel, solrosfrön, kokosflingor och dadlar.

2339

Det här behövs:

◇ Havregryn
◇ Dadlar
◇ Nötter, frön och kokosflingor (välj dina favoriter!)
◇ Olja
◇ Honung eller sirap

Så här gör du:

◇ Sätt ugnen på ca. 200 grader för varmluftsugn
◇ Hacka nötterna till lagom stora bitar
◇ Hacka ett par dadlar i mindre bitar (och glöm inte plocka ur kärnan!)
◇ Blanda nötter, frön, dadlar, kokosflingor och havregryn med olja och honung eller sirap
◇ Lägg ut på en plåt och rosta i ugnen i 10-15 minuter eller till granolan fått fin färg

Eftersom jag utgick från det vi hade hemma och mest kastade ihop granolan med de mängder som såg gott ut har jag inga exakta mått på någon ingrediens. Jag utgick från 2-3 dl havregryn och fyllde på med de nötter jag gillar till blandningen såg okej ut. Olja och honung eller sirap ska mest bara göra blandningen göttig inför rostningen, så börja med litegrann för att se så att blandningen inte blir för torr eller kladdig.

2338

Låt sedan granolan svalna på en plåt innan du häller upp i praktisk förvaring. Jag har min i en större syltburk.

Det här är alltså granolan som jag toppar alla mina smoothie bowls med, exempelvis i den här och den här frukosten. Tusen gånger godare än köpta, och så känns det ju såklart extra bra när en gjort den själv.

Testa du med, vetja!

12 kommentarer

12 kommentarer

  1. ugh granola!!! så gott. din ser supersmarr ut. vad använder du för olja? tänker att kokos måste va gott men kanske svårt om den är fast…

    1. Vi kör oftast oljor med naturlig smak här hemma! Så typ jordnötsolja, solrosolja osv :) Funkar perf! Kan tänka mig att kokos hade varit asgott men är lite osäker på detta med konsistensen. Kanske helt klart värt ett test dock!

  2. Åh va gott!! Lägger i nuläget alldeles för mycket pengar på Granola, så borde verkligen testa detta. Tack för tips <3

  3. Tack för tips, ska absolut testa! Jag gav mig på egen granola för längesedan men blev inte riktigt nöjd, hoppas att detta kan gå bättre haha.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.