Recept: det enkla tricket för krispiga sötpotatispommes

Varje fredag äter vi burgare här hemma, som tradition till helgstarten. Gillar det så mycket. Vi köper alltid potatis och gör våra egna pommes, och det är just dem jag tänkte att vi kunde djupdyka i idag.

Hur gör en egentligen för att få sötpotatispommes att bli krispiga och goda? Nu ska ni få höra!

Här kommer receptet på hur vi gör våra krispiga sötpotatispommes ↓

2316

Det här behöver du:

▻ 1-2 sötpotatis
▻ Olja med neutral smak (vi använder jordnötsolja eller solrosolja), ca. 1 msk / 500 g sötpotatis
▻ Potatismjöl, ca. 1 rågad msk / 500 g sötpotatis
▻ Salt, peppar och ev. paprikapulver

2315

Så här gör du:

▻ Skala potatisen och skär i stavar
▻ Låt stavarna ligga i kallt vatten en stund, häll sedan av vattnet och torka stavarna lätt med papper eller handduk
▻ Blanda ner olja, potatismjöl och krydda så att alla stavar är inoljade och göttiga
▻ Lägg nu ut stavarna på ett bakplåtspapper, en och en så att de inte nuddar varandra (potatismjölet gör att de fastnar i varandra om de ligger ihop, så lägg upp i prydliga rader)
▻ Låt dem hänga i ugnen, ca. 200 grader för varmluft, tills de blivit gyllene och fått en krispig yta

2318

Vi har helt slutat köpa färdiga pommes sedan den här kombinationen av potatis + olja + potatismjöl visades sig vara en vinst. Kanske inte lika enkelt som att öppna en fryspåse och slänga ut pommes på en plåt, men garanterat så mycket godare än alla de där färdiga varianterna.

Min bästa dipp till krispiga sötpotatispommes? En mjuk aioli, såklart!

29 kommentarer

29 kommentarer

  1. åh! jäklar vad mumsigt. jag har haft lite dålig erfarenhet av att tillaga sötpotatis med varmluft, tycker att det blir lite gummi-aktigt. men, jag ska absolut prova detta! kanske redan imorgon.

    1. Men åh, gummiaktigt låter inte alls gott! Det har jag aldrig upplevt, men gissar att det kanske kan vara skillnad från ugn till ugn? :( Hoppas det blir bättre när du testar igen!

  2. du måste testa att fritera!!!! jag vågade göra det för första gången förra veckan och har aldrig ätit så goda pommes någonsin! det var så enkelt!?

    värm neutral olja, jag använde raps, till ca 170-180 grader. lägg i potatisstavar som du rullat i t.ex potatis- eller rismjöl och valfria kryddor. fritera i ca 5 minuter. ta upp och låt rinna av på hushållspapper en stund. sedan slänger du i dem igen tills de får en hård och krispig yta. låt rinna av igen och toppa med havssalt. SÅ GOTT!!

    1. Åååååh, kan tänka mig att friterade blir GULD! Jag är dock så himla feg, läste ”värm neutral olja” och jag blev nervös :)) Haha! Men får nog allt be Johan göra ett försök nu på fredag! Hade ju varit himla gott med friterade pommes. Tack för tips!

  3. Burgare varje fredag låter som världens bästa idé! Varför gör inte vi det här hemma?! Måste föreslå det som nytt koncept bums! Och sötpotatispommesen ser ju så himla goda ut. Jag tillhör kategorin som aldrig lyckas med det, så nu ska jag prova din metod :)

  4. Åh verkar så smart! Vill verkligen testa med potatismjöl på, har aldrig tänkt på att man kan göra det så.

  5. Gud så gott, måste jag prova! Har aldrig gjort själv men jäklar vad gott det är när man beställer det på restaurang! Och aioli till pommes är ju det bästa☺️🤤

    1. Åh ja, om du gillar att äta sötpotatispommes borde du laborera för ett recept du gillar hemma. Det är ju alldeles för gott för att bara ätas ute någon gång då och då, hehe!

  6. Gör detta recept precis just nu! De ligger i ugnen när jag skriver detta, ser bra ut än så länge! Tack för tips!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.