planteringslördag: avokado, aloe vera & elefantöra

När jag visade er en lördagsfrukost igår nämnde jag också att jag samma eftermiddag planterade om en himlans massa växter här hemma. Jag hade nämligen skjutit på detta vecka efter vecka så nu var jag tvungen att göra något åt saken. Vi tittar på hur det såg ut, vetja!
Först samlade jag alla växter som behövde lite extra kärlek på vårt köksbord, mest för att få en överblick av vad som behövde göras men också för att kunna räkna krukor till alla nya sticklingar som skulle planteras. Här ser ni den lilla djungeln av växtvärk.
I våras köpte jag två Elefantöra och bara ett par veckor senare hade plantorna fått sticklingar, och ett par veckor efter det ytterligare ett par nya sticklingar. De två nedan är från andra omgången, och de har vart lite ledsna i sina små krukor den senaste tiden. Planen var nya krukor till dem, och nya sticklingar i minikrukorna.
Avokadokärnorna nedan satte vi när värmen började komma men sommaren ännu inte var här. Vi tog första bästa glas att sätta dem i, men samma dag som det vankades omplantering hittade jag ett stycke nya glas att odla kärnorna i. Den lilla pelagonen till höger fick J från sin mamma när vi skulle åka från Öland efter fyra veckors semester där, den skulle äntligen få en ordentlig kruka att växa i.
Elefantöra, sån himla rolig växt både till namnet och formen. Och den får som nämnt ovan nya sticklingar på nolltid! Bästa med en planta, tycker jag. Dessa två skulle alltså ner i nya krukor för att lämna plats åt nya sticklingar.

En av våra plantor hade verkligen levt life under vår semester på Öland, när vi kom hem kunde vi nämligen räkna upp till sju sticklingar i en kruka. Helt bananas. Jag kikade ut de två största och följde roten en bit mot stammen innan jag klippte av.
De nya sticklingarna kommer bergis trivas i dessa små krukor. Krukorna fyndade jag förresten på Lagerhaus för någon obetydlig peng tidigare i år, himlans bra storlek för miniplantor.
Sen till Js lilla pelagon. Den har stått i sin lilla plastkruka på ett kaffefat i tre veckor och mådde såhär när jag tog upp den: :(( Den fick en ordentlig kruka och den ledsna blomman nöp jag bort för att ge plats åt nya fina blommor.
Jag vet inte ens vad jag ska säga om dessa aloe vera-plantor.. hehe.. Känner mest: Inte mitt fel! De var så stora att bladen fick persiennen i fönstret att helt stanna upp när vi skulle dra upp eller dra ner. Plantorna var liksom dubbelt så stora som fönsterbrädan. Jag bestämde mig därför för att rensa lite i krukan och bara spara den största och starkaste planan, resterande små la jag åt sidan. Två åkte ner i mindre krukor, resten gav jag bort till vänner och kollegor. (Det såg ut såhär under tiden för den som är nyfiken!)
Sist, men inte minst! Våra älskade avokadokärnor. Med dessa gjorde jag ju dock inget mer än att flytta över dem i nya glas. Genomskinliga sådana köpta på loppis för en femma. Nu ser en tydligt rotsystemet, så nedrans fint. Vill ni ha två tips när det gäller att odla avokado så är mitt: tålamod och tid!
Och här har vi sedan hela lilla samlingen igen! Lite mer välskött och gladare än innan.
Det var det hela, för denna gång! Jag längtar dock redan till nya elefantöresticklingar, dela upp vår monstera i minst tre nya krukor och att ge våra citronträd lite kärlek nu när vi plockat in dem från balkongen. Om ett par veckor är det banne mig dags igen. Vill ni hänga med då? Tänker mig att vi då också kan dela tips för odling, hade vart fint. Har ni några funderingar redan nu, på något från detta inlägg ni vill att vi kikar närmre på? Skriv till mig i sådana fall (kommentera nedan eller maila på info.lindbergellen@gmail.com), så reder vi ut frågetecknen till nästa planteringsdag!
94 kommentarer

94 kommentarer

 1. Åh jaaa mer sånt här! Älskar planteringstips, vill gärna se prick hur du går tillväga för att få sticklingarna att växa så bra som möjligt. Har själv haft problem med det. Tack för finfin blogg! Kram

 2. Riktigt härligt inlägg för en växtfixerad människa som mig! Länge funderat på att införskaffa Aloe Vera växter, så fall vet jag ju nu vem jag ska höra av mig till om jag har några frågor om dem;)

  1. Så roligt att du tycker det, tack!! Synd att jag nu gett bort alla överflödiga sticklingar jag hade, annars hade jag kunnat skicka dig en :( men tycker definitivt att du bör fundera på att införskaffa, väldigt fin (och bra!) växt!

 3. Åh vad bra, jag har letat efter någon som planterat om aloe vera! Jag ska få ta över en aloe planta, men den har blivit alldeles för spretig så känner att det är läge att plantera om den.

  Har du några bra skötselråd, visst är de rätt tåliga?

  Tack! :D

 4. Vilket kul inlägg! Håller själv på med 7 små elefantöron som jag pysslar om för att bli större. Och mina avokadokärnor försöker jag som du skrev, ha tålamod med.. Haha!

  1. Så roligt att du gillar det! Är alla dina elefantöra stora plantor, eller har du även satt sticklingar? :) Vi börjar också få en liten elefantöredjungel här hemma nu, efter alla sticklingar!

 5. Åh vad jag önskar att jag hade lika gröna fingrar som du! Det är så mysigt med växter.. Jag har inte en enda i min lägenhet. Men det kan bero förstås på att min katt äter typ allt vad växter heter haha.. Men åh så fräscht det är med lite grönt. Det gör så otroligt mycket för hemmet <3

  1. Roligt att du tycker det! Jag ska ge dig lite hopp: det är definitivt en egenskap som går att öva upp. Hon mig har kaktusar tidigare dött, och de sägs ju vara i princip odödliga.. haha. Mitt tips är att köpa ett par växter som en verkligen gillar, då kommer intresset förhoppningsvis på köpet! :)

 6. Så fine planter du har! Jeg sliter med å holde mine i live, men prøver meg stadig. Kult at du har begynt å blogge igjen også, forresten – gleder meg til å følge deg videre :)

 7. Totalt failade på min kommentar där uppe haha, men älskar inlägget. Så söta plantor och de lila krukorna är en klar favorit för mig! Så snygga, önskar att de fanns i affären nu. :( Men sjukt med så söta plantor!

 8. Himla fint, och vad du engagerar dig! Hemma hos oss får blommorna lära sig tidigt att vatten får dem sporadiskt när "matte" kommer ihåg, haha.

  1. Så roligt att du tycker det, tack! Haha, jag känner dock igen även det där.. Hos mig har till och med kaktusar dött. För mig gäller det bara att hitta växter som en faktiskt gillar, då är det liksom lättare att bry sig. Men vatten någon gång ibland är oftast bättre än aldrig, haha!

 9. Så många inspirerande bilder! Kul att du delar med dig. :)
  Fortsatt lycka till med din lilla inomhusträdgård.
  Kram

 10. så fin och stor elefantöra!! min växer på och har ungefär 15 blad, längtar tills den har blivit så stor och får sticklingar!

  1. Vad glad jag blir, tusen tack!! Att sätta en avocadokärna är jättelätt, så det tycker jag definitivt att du ska testa. Våra är inte riktigt träd än, men med lite tid och tålamod kommer det nog :)

 11. Vilket roligt inlägg :). Jag funderar att skaffa någon mer planta (trots platsbrist) och det lutar åt elefantöra

 12. Men vilket fint inlägg! Och det är ju hur snyggt som helst med sådana där beige/bruna terrakottakrukor!

  1. Roligt att du tycker det! :) Haha, alltså det där är du inte ensam om. Till och med kaktusar har dött hos mig tidigare.. Knepet för mig var att hitta växter som jag verkligen gillade, då fick jag liksom intresset att hålla dem vid liv på köpet. Så testa det!

 13. Vilka fina lila krukor! Så mysigt med gröna växter och du verkar ju ha gröna fingrar som lyckas så bra med växterna.

 14. Åh, ska bli så kul att kunna börja plantera! Detta blir att återgå till när jag väl kommit i ordning i lägenheten! :D

 15. Åh, herre vilka vackra växter! Jag drömmer om elefantöra, men jag har tok för lite ljus i min lägenhet, det skulle vara omöjligt för mig att hålla den vid liv. Får helt enkelt hålla mig till växter som tål lite mer skuggigt. Men verkligen, tack för all växtinspo. <3 det värmer mitt hjärta

  1. Så glad att du gillar det, tack för responsen! Har du några bra tips på växter som trivs i skuggigare miljöer, som du kompenserar den uteblivna elefantöran med?<3

 16. Åååh, så fina lila krukor! Ha-begäret. Vart kommer dessa ifrån? ? Och himla härligt med massa grönt och skönt!

  1. De lila krukorna är köpta på Lagerhaus, dock var de på utförsäljning så eventuellt finns inte just den lila varianten kvar. Roligt att du gillar planteringsdjungeln!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.