Planteringsdag, mini edition

Fredag, mina vänner! Och vad passar väl då bättre än att fortsätta på planteringsserien? För ungefär en månad sen hade jag planteringsdag här hemma och satte då lite allt möjligt i nya krukor. Inlägget blev himla uppskattat, så jag tänker att vi kör en liten mini edition nu eftersom jag pysslade lite igår igen.
 
 
Till att börja med ska ni få se två nya växter som fått flytta hem till oss! Den högra plantan är lite lik elefantöra, men bladen är mer dropp- eller hjärtformade och stammen annorlunda. Till vänster är en liten miniskog i kruka! Superliten, och väldigt, vädligt tät.
 
Och den har redan, efter ett par dagar, skjutit skott rakt upp. Den verkar gilla läget här hemma!
 
Men nu är det dags att dyka in i planteringen på riktigt! Dessa tre fick jag med mig från Marias trädgård på Öland. Ett litet valnötsträd, en ung lönn och en liten gran. Har ingen aning om de kommer trivas inomhus, men tänker att det är värt ett försök!
 
Denna tillsammans med flera kompisar dök upp i Marias kompost, och ja tack sa jag. Tänker att ett valnötsträd hemma blir perf. Dock har jag inte hittat någon passande kruka än (rotsystemet är redan väldigt långt) och den får därför fortsätta bo i en hög plastkruka tills vidare.

 

Men lönnen och granen skulle få egna krukor. Inte superkul att stå i vattenmelonsglas i hundra år liksom. Jag fyllde varsin kruka med jord, placerade ner rotsystemet och fyllde sen på med mer jord tills det såg bra ut. Busenkelt.
 
Och det gick ju fint! Nu ska vi bara se om de trivs inomhus, som sagt. Lite tveksamt, men vore väldigt fint om de ville leva life med oss.
 
Det här är första gången jag testar att odla ekollon och jag chansade mig mest bara till hur jag skulle få dem att gro. Jag hittade nämligen inga med en liten ”svans”, utan tänkte att ett vattenbad skulle göra dem gott, precis som för avokado. Redan efter ett par dagar har de börjat spricka upp. Hoppas på en liten ekskog här hemma sen! Dessa återkommer vi till senare i höst, tänker jag.
 
Ekollonen ovan plockade jag med mig från Öland efter skördefesten, och kastanjer var meningen att jag skulle tagit från Marias tomt under samma helg. Jag glömde dock helt bort det och åkte hem utan kastanjer :( Har sen letat runt på Ottos och mina promenader efter ett kastanjeträd, men utan lycka. Tills idag! Plockade ena jackfickan full.
 
Har aldrig odlat kastanj förut, men jag tänker att jag gör precis som med ekollonen tills de börjar spricka upp och kan sättas själva. Är detta en dum idé? Tips mottages gärna! Tänker att det säkert sitter minst en erfaren kastanjeodlare där ute i cyberrymden, hehe!
 
Våra avokados som jag visade er sist har lite stannat av i tillväxt på höjden, men skjuter istället ifrån sig ordentliga rötter. Fint det också.
 
<3
 
Och de här två skotten har legat i en vattenbalja tillsammans med en gren Johan plockade från en liten bäck på Öland. Dags att de får egna vaser! Dessa två fick vi av Johans syster Anna i utbyte mot en stickling från vår elefantöra. Jag tror detta är ampellilja, men det är en gissning. Tror också att dessa går att plantera direkt i egna krukor, men jag tänker vänta till de fått lite rötter.
 
Utöver detta tog jag också en ny stickling från vår ena elefantöra. Efter planteringinlägget sist fick jag frågan om jag kunde göra en mer exakt guide för just sticklingar från elefantöra, och såklart ska ni få det! Plantan hade tio sticklingar nu, trots att jag tog två för en månad sen + gav bort en till Anna innan helgen. Haha alltså, har snart inte plats för fler :(( Guiden dyker iallafall upp inom kort!
 
Bilderna i detta inlägg är för övrigt fotograferade med min nya kamera! Det är sådan stor skillnad att titta på raw-filerna att jag inte riktigt förstår hur jag klarat mig innan. Och redigeringen är så mycket lättare + smidigare nu eftersom bilderna inte behöver ”räddas” från kamerans dåliga hantering. Hoppas ni kommer gilla bilderna lika mycket som jag framöver!
 
Och glöm nu inte att ha en fin helg, hej!
26 kommentarer

26 kommentarer

 1. Hej! Ett tips för att få avokadokärnorna att skjuta skott på längden är att sätta dem i jord istället för vatten. Varför de forsätter att få längre rötter men inte skott ovan jord är för att de febrilt letar efter just jord, att stadga sig i och få näringsämnen ifrån som inte finns tillräckligt i vattnet. En kärna som jag planterade strax innan sommaren har nu en stam på ca 40 cm och ett tiotal blad, så det fungerade för mig!

  Vet du vad den "elefantöronliknande" växten på första bilden i inlägget heter? Superfin iaf! Lycka till med växterna :)

  1. Hej! Tusen tack för tipset! Jag ska definitivt testa det med våra avokados, vore ju härligt om de ville växa lite på höjden också. Hoppas att våra vill leva life precis på samma sätt som din 40cm-planta!
   Den heter peperomia polybotrya och är väldigt fin och ståtlig! Bladen är mycket större än elefantöras, och som sagt med droppformade :) Tack!!

 2. Jag älskar ditt inlägg!!! Jag är galen i växter och försöker alltid rädda allt som kan räddas i växtväg och testar gärna att föröka växterna på olika sätt. Så roligt med skogsväxter inomhus! Hoppas det går bra med kastanjerna och ekollonen! En sann utmaning tror jag, men du lyckas säkert :D Bilderna är helt enkelt fantastiska så du har verkligen lyckats med nya kameran! Jag ska lägga till dig på Bloglovin nu så jag inte missar den spännande fortsättningen! Hoppas du får en underbar helg! Kram <3

  1. Åh, blir SÅ glad av din kommentar!! <3 Tusen, tusen tack!
   Håll tummarna för att det går, både med skogsväxterna och ekollonen/kastanjerna, lovar att hålla er uppdaterade om hur det går. Trevlig helg! Kram <3

 3. Åh älskar alla dessa växter! Jag råkade plocka på mig kastanjer av misstag i tron om att det var ekollon (jag har inte jättepli på hur allt ser ut haha), och läste då på någon blogg att kastanjer måste frysa utomhus först innan de kan växa på samma sätt som ekollonen. Så jag satte aldrig igång att få dem att växa och är nu ute efter ekollon istället haha. Men kan ju va värt att testa ändå. Hoppas allt fortsätter växa på! Trevlig helg. :)

 4. Ah vad kul att råka på det här inlägget, jag plockade ekollon för första gången häromveckan och tänkte jag skulle ge mig på det…men tröttnade på att fylla på vatten i de små behållarna så till slut åkte allting ner i en skål som jag hällde i fullt med vatten istället. Ingen risk för uttorkning där nu! Skönt att se att någon annan gjort detsamma! Hoppas våra ekollon ger med sig!

  1. Haha, jag förstår!! Jag kände lite att latsidan i mig tog över när jag skulle börja med dem, så de blev alla i ett glas :’) Håller verkligen tummarna för både dina och mina ekollon!

 5. Men åh vad roligt att du planterar så mkt själv, "från grunden" så att säga och låter avokadokärnor bilda rötter själv osv. Ska bli superspännande att se vad det blir av "allt" :)

  Kram fina du

 6. Men vad härligt! Önskar att jag hade grönare fingrar :)
  Bilderna ser super skarpa och fina ut, bra köp!

  1. Har tänkt att jag ska skriva lite om detta framöver, för det går att öva upp! Faktum är att till och med kaktusar dött i mina ägo tidigare, haha..
   Vad glad jag blir, kul att du gillar det!

 7. Så inspirerande och fint inlägg! Känner mig lite matt efter sommarens balkongsäsong, att därute bara behöver grävas upp, klippas ner och diskas av, vilket känns så oinspirerande. Men en kan ju se det som så istället att nu börjar krukväxtsäsongen och det är tid att ge lite kärlek åt alla de där inomhusväxterna som mest skött sig själva! Knycka en stor rymlig paprikakruka och ge nytt rotutrymme åt sin stackars klättersparris. Tack för påtar-peppen, den sparar jag till en ledig stund :)

  1. Åh, tack!! Jag har gjort så! Men jag kommer dock ta upp ungefär hälften av mina kastanjer och lägga i jord nu. Har fått lite tips om att de kan gilla att ligga i jord ute på balkongen, så att de får känna av höstkylan ordentligt. Så testa gärna båda, och håll mig uppdaterad om hur det går :*

 8. Wow, vilka fina bilder! Jag har aldrig tagit sticklingar själv men det här inspirerade. Jättefin blogg du har förresten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.