Så tar du sticklingar från elefantöra, steg för steg

För lite sen fick jag ett par frågor och funderingar kring mina elefantöra, och kort efter det frågan om jag inte kunde göra en guide för sticklingar. Såklart ska vi kika på en sådan! Elefantöra är en oerhört tacksam växt när det kommer till sticklingar och själva processen för att ta en stickling är busenkel. Jag har sammanställt mitt tillvägagångssätt i åtta steg, allt från hur en spanar in en bra stickling till hur en får den att överleva i egen kruka.
Så, är ni redo?
Steg 1: Börja med att placera din planta på en tom yta, gärna som tål både jord och vatten ifall det skulle stänka. Jag håller till på vårt köksbord eftersom det är där jag har mest naturligt ljus, och det gillar jag.
 
Steg 2: Dags att inspektera plantan mer nära! Oftast ser en tydligt om det kommit sticklingar, eftersom de ploppar upp som egna små plantor i sidan av krukan. Tänk er att en rot från moderplantan drar sig ut mot kanten och sen viker sig upp och blommar ut. Där är sticklingarna! I vår planta hade jag 10 stycken.
Steg 3: Jag brukar vänta med sticklingarna tills de är ungefär i storleken likt den ovan, men ni ser ju till höger att andra sticklingar är betydligt mindre. Titta ut en som ser stor och stark ut och sikta på den!
Steg 4: Trixet nu är att inte klippa sticklingen precis där bladen börjar/där den kommer upp ur jorden, utan följ roten mot moderplantan så att du får med så mycket rot som möjligt till din stickling.
 
Steg 5: Klipp sen av så nära moderplantan du kan. Har krukan fler sticklingar än den du ska ta, var noga med att du bara klipper den du ska använda och inte tar med fler av misstag. Bladen är ju rätt spretiga att det ibland kan vara svårt att se ordentligt nere i krukan.
Sådär, nu är sticklingen frigjord från moderplantan!
Steg 6: Nu brukar jag alltid snurra lite på sticklingen för att titta så den ser frisk och stark ut innan jag planterar den. Jag har tagit sticklingar i betydligt mindre storlek än denna, och de har det lite kämpigare att växa på sig sen. Ta därför helst bara de som är lagom stora, det blir lättare så!
Steg 7: Fyll en kruka med jord, tänk på att jorden sjunker ihop när den blir blöt så vattna lite emellanåt. Jag använder vanlig planteringsjord från blomsterbutik, just denna sorten är för sticklingar och citrusväxter.
 
Steg 8: Gör ett litet hål i mitten med ett fingret, sätt ner sticklingen och putta igen hålet så att roten blir täckt av jord igen. Jag försöker alltid stabilisera upp plantan lite med jorden, så att den står någorlunda rakt och därmed inte riskerar att falla och växa på sniskan eller så.
Svårare än så är det inte! Åtta enkla steg för att sätta en stickling. Och har ni tur att ha en moderplanta som älskar att leva life så får ni garanterat nya sticklingar på nolltid! Här står vår bästa moderplanta och ruvar lite på de nio sticklingarna som jag lämnat kvar.
SKÖTSELRÅD
För att hålla våra elefantöra pigga och glada brukar jag försöka hålla dem i fönster som har lagom mycket solljus. De plantor jag ställt i vårt söderfönster har vantrivts där, så våra håller mestadels till i norrläge. Där får de lagom mycket ljus och sen vattnar jag ofta men lite. Om era elefantöra börjar bete sig konstigt eller ser trötta ut, testa att flytta runt dem lite i ert hem. Ibland kan ett miljöombyte göra susen!
Jag hoppas att detta bringat lite pepp och planteringssug, eller iallafall svarat på några frågor. Nästa gång vi dyker in i planteringsdjungeln tänker jag att vi ska slå ett öga på våra citronträd, odlade från grunden med tre kärnor som vi inte ville ha i middagen. Hänger ni med på det också? Jag hoppas!
19 kommentarer

19 kommentarer

 1. Coolt! Hittade just in till dig nu, och min planta hemma har precis sticklingar i rätt storlek, och jag har undrat om det skulle gå att plantera om dem ju :) men visste inte att de satt ihop med plantan i roten! Ska testa!
  Bra och fint inlägg :)

 2. Så bra att jag hittade din blogg! Just fått hem ett skott av elefantöra utan rötter och trodde det behövde stå i vatten för att få rötter innan jag planterade, men imorgon åker den lilla snyggingen ner i en kruka med bra jord!
  Tack!

 3. Tack för att du förklarar så utförligt. Har tagit död på många av mina fina växter för att jag gör små onödiga fel som gör att växten inte mår bra & tillslut dör. Jag har inga ”gröna fingrar”, men älskar mina växter. Dom gör min vardag lite vackrare 😊🙏💖🦄🎀 Tack

 4. Fantastiskt bra inlägg, precis handlat hem elefantöra och vill ta stickling, tack för välutförd inlägg.

 5. Hej!
  Tack för bra tips. Min moderplanta har fått så långa utskjutande blad att de hänger ner. Kan jag nystarta eller ansa en ”vuxen” planta?

  Med vänlig hälsning,
  Lott

 6. Bra och informativ sida…….jag har helt nyligen blivit intredderad av Elefantöra och skall nu föröka mitt innehav av dessa. Annars håller jag på med Pelargoner, gjort detta ett antal år men det är ju mest under årets ljusare månader…har en webbsida om just Pelargoner, http://www.pelargoner.com, titta gärna in…..

 7. Undrar vad jag ska göra med mina elefantöra. Dem växer sig så höga. Går det att toppa dem på något sätt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.