Allt om våra citronträd

Det här är ett inlägg som är importerat hit från mitt gamla arkiv och därför kan både text, bilder, kommentarer och länkar ha hoppat fel i flytten. Om du skulle upptäcka något fel i inläggen får du gärna meddela mig, så ska jag ordna det så snart jag kan!

För lite sen nämnde jag våra citronträd i det här inlägget och berättade om våra tre små träd till den här Instagram-bilden. Ni har vart flera stycken som velat veta mer om våra minicitroner så här kommer ett helt inlägg tillägnat dem!
För precis som jag nämnde i inlägget på Instagram har vi inte köpt våra träd på blomsterhandel, utan vi plockade helt enkelt tre kärnor åt sidan eftersom vi inte ville ha dem i vår middag. Våra träd är alltså odlade från grunden, min bästa typ av odling!
Jag skrev ju lite om det här, om att odla från kärnor och frön är en kick för intresset eftersom du får vara med i hela processen från ingenting till någonting. Och utöver att det är roligt är det också enkelt, jag ska förklara!
Det en gör är att lägga ett par kärnor i blött papper i en plastpåse. Vi har haft våra plastpåsar på ett element, och efter ett tag börjar kärnorna gro en liten rot. Ett tips här är att alltid köra på fler kärnor samtidigt, och sen välja de med störst/starkast rot.
När roten kommit fram går det fint att stoppa ner kärnan i en liten kruka med jord och hålla den våt och i sol så gott det går. Våra tre kärnor satte vi i våras och hade sen ute på balkongen i krukor hela sommaren. På vinterhalvåret skulle jag gissa på att ett söderfönster är bäst, men jag är inte hundra eftersom våra inte levt en vinter än. Bäst är såklart att prova sig fram!
Och efter ett par månader blir det en liten planta! Våra tre har stått i två olika modeller på kruka, en lite mindre och två större. Det syns också på plantorna. Citronträdet ovan står inne på vårt kontor nu och har levt hela sitt liv i samma kruka. Den är liten och söt men skulle säkert må bra av en omplantering.
Vårt allra finaste citronträd är den här, som står på vårt nyfyndade loppisbord och lever life. Den här krukan är som ni ser i modell större än den ovan, och jag rekommenderar denna storlek om ni vill att plantan växer sig stor. I den mindre krukan bakom citronträdet ligger en ny kärna på odling.
Det är alltså enkelt som attans att odla från citronkärnor! Det handlar bara om att låta kärnan ligga i blöt tills en rot tittar fram, sen plantera den i kruka och hålla den våt och solig. När trädet sen växt på sig lite kan det vara bra att emellanåt vattna med näring och dessutom plantera om i större kruka efter ett tag. Våra citroner är rätt olika i storleken just för att krukorna är olika stora.
Så nästa gång ni köper hem citron till er middag, släng inte kärnorna utan gör dem till små träd istället. Dagens tips från mig till er!
30 kommentarer

30 kommentarer

 1. ohmygood peppen?!!! är ju citrusallergiker men har börjat fuska en del vad gäller lime o citron nu pga älskar det haha :( har flera citroner hemma så blev taggad att testa nu. de är ju så fina! men kanske lite sent att börja nu när det är kolsvart ute eller? :( fina era är iallafall ?✨

  1. Åh, så trist med citrusallergi :( Det är ju helt klart värt ett försök, även om det är vintermörkt! Och ville de inte ge med sig är det ju bara testa igen om ett par månader, när vårsolen tittar fram :) Lycka till <3

 2. Hej Ellen! Mysiga gröna fingrar-poster, inspirerar mig alltid att pyssla lite mer med växterna! Jag har ett par citronplantor som är typ lika höga som dina, men inte alls lika fina med den mörkgröna färgen, och tanigare. Har du behövt skära bort lite i toppen för att de inte ska bli för höga och tunna, eller bara blev de sådär på eget bevåg?

  Övriga bloggen är välskriven/välfotograferad och tänkvärd som vanligt, tack för att du delar med dig gott som ont! Ha det bra!

 3. Så fint de förgrenat sig! Jag satte också kärnor i våras och de har skjutit några sidogrenar, men inte så många som era. De är ju redan som små träd :) Ska bli spännande att se om de överlever vintern! Annars sätter jag nya igen i vår, för de är så trevliga små plantor med den allra vackraste gröna färgen.

  1. Gör det! Och om det inte skulle gå (gissningsvis på grund av vintermörkret) så är det bara hålla ut ett par månader och testa igen när vårsolen kommer tillbaka. Lycka till!

 4. Så bra tips ju! Jag lyckades få upp dem direkt från jorden utan rötter men detta känns ju mer hållbart. Tack!

 5. Detta ska jag verkligen göra! Blir lite ledsen när jag tänker tillbaka på alla olika slags kärnor en slängt i sina dar, som skulle kunna vart fina plantor nu :(( haha. Detta kanske är bäst att göra på våren, eller vad tror du? äh, prova kan en ju göra iallafall, orka vänta till våren!

  1. Jag känner exakt samma inför att en kastar så mycket som istället hade kunnat odlas :( Tänker att en bör testa med det mesta som kastas i frö- kärnväg, det som funkar skänker ju lite glädje iallafall :)Jag tror att chanserna definitivt ökar på våren, men det är ju inte helt dödsdömt att prova nu med! Går det inte nu så är det ju bara hålla ut ett par månader, så tar vårsolen vid. Jag håller tummarna för dina kärnor iallafall! <3

 6. Fantastiskt ju! Så fina! Ska lätt testa.
  Såg även i växtgäris-gruppen att det funkar prima att plantera överblivna popcorn-kärnor :o Knäppt kul! Har du testat?

 7. Hej! Är i färd med att testa detta as we speak, men undrar en grej: stoppar du ner hela kärnan och täcker med jord (när den rotat sig i påsen alltså) eller låter du någon del av den synas?

  1. Hej Alma! Jag stoppar ner hela kärnar och täcker med jord, ingenting behöver sticka upp om du inte klart och tydligt kan se vad som kommer bli ”trädet”. Ibland har kärnan rotat sig så pass att även ett litet skott har skjutits iväg, och då kan du med fördel placera detta uppåt – men ändå täcka med lite jord :) Lycka till! <3

 8. Min största citron (som dock fortfarande är mini, haha) har vaknat till liv nu igen och håller på att jobba på nya blad! Men den står i norrfönster och får ofta torka… Oops! Om jag bättrar mig lite kanske de (har sex-sju stycken pyttar) blir lika ståtliga som dina!

  1. Jag tror verkligen att majsolen kommer göra sitt för citronträden nu! Hoppas att dina blir pigga och glada och ger lite nya blad snart :) Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.