Så ser mina ekollon och avokadokärnor ut nu

Det här är ett inlägg som är importerat hit från mitt gamla arkiv och därför kan både text, bilder, kommentarer och länkar ha hoppat fel i flytten. Om du skulle upptäcka något fel i inläggen får du gärna meddela mig, så ska jag ordna det så snart jag kan!

För ett par veckor sedan tog jag den här och den här bilden på avokadon och våra ekollon som ni sett till och från i växtkategorin. Jag tänkte att det kunde vara kul att följa upp hur avokadon och ekollonen växt på sig, men bara efter ett par dagar hade de växt ännu mer och bilderna var liksom inte riktigt helt sanningsenliga längre. (Alternativt: jag var för seg med att visa bilderna..)
Så igår tog jag fram kameran igen och förevigade våra små skapelser på nytt. Passade också på att köpa med mig en murgröna hem på förmiddagen och dela upp den i ett par provrör på köksbordet. Tillsammans med salt och torkade citronskivor. Jag har ju nämnt tidigare att jag aldrig lyckats hålla en murgröna vid liv, men såhär måste det väl gå? Jag hoppas!
Till en början hade vi fyra avokadokärnor i vårt köksfönster. De blev sen tre, och nu i veckan två. Jag har helt enkelt bara sparat de allra bästa exemplaren, och här har vi vårt aboslut bästa ↑ Den andra som fått stanna på fönsterbrädan planterade jag i jord för ett par veckor sen, och den kämpar nu vidare med rötterna i mörker.
Den här avokadon är så stor och ståtlig att jag var tvungen att byta ut det lilla dricksglaset mot glasburk modell jättestor (tidigare innehållandes 1 kg surkål). Kolla det här rotsystemet alltså! Och bladen, de är gigantiska. Det känns verkligen som de växer varje gång en vänder ryggen till, bokstavligt talat.
Och här har vi lite av vad som står i glas i vårt köksfönster just nu. En avokado och fyra små ekar.

Ekollonen som jag plockade tidigare i höstas har det verkligen vart olika kämparglöd på. Jag plockade en stor näve men sparade bara de sex med bäst svans (= störst rot) till slut. Nu är det endast en av dem som inte skjutit ett skott, och två av de andra har redan tydliga ekblad. Så nedrans fint!

Jag vet att fler av er också satte både avokado och ekollon i vatten tidigare i höstas. Hur har det gått för er? Har ni haft samma spridda skur på kämparglöd, eller har ni numera en ekskog i ert hem? Berätta gärna, det vore dessutom kul med en länk till era avokados och ekollon om ni själva bloggat/instagrammat dem!
28 kommentarer

28 kommentarer

 1. Blev så taggad på att odla avokados då alla andra gjorde det men mina kärnor har inte spruckit :( kanske det är lättare på våren då det är ljusare?

 2. omggggg!!! ???? så vackert och ÄLSKAR provrören! var har du hittat dem?? jag kämpar på med avokadokärna för tredje gången nu.. dom andra har bara torkat ihop trots bra med vatten. den jag har nu ser dock mer lovande ut!! ?

  1. Så himla peppande att den du har nu ser ut att må bra! <3 Det är ju så, vissa vill helt enkelt inte bara :) Provrören köpte jag i en hobbyaffär i Stockholm, men minns inte namnet på butiken :( Ska till huvudstaden nu i helgen igen, så kan försöka leta rätt på det då!

 3. Så himla fint! Var tvungen att spara några bilder… Var har du fått tag i vaserna? Jag har flera avokadokärnor som börjat spricka upp i vatten, och nu när jag varit på semester i en vecka hoppas jag de växt massor! Såvida mina föräldrar kommer ihåg att vattna… Hade en mardröm härom natten att de glömt det och alla mina växter dött..

  1. Vaserna till ekollonen är något lustigt glas som jag hittat på loppis :) Vet inte vad modellen heter, tyvärr!Hahhaa men åh <3 Hoppas att de överlevt!

  1. Åh ja, de gillar livet! Så himla glad för det, att de blev så bra ändå! Men jaaaaa, eller hur!? Blev störtförälskad i provrören när jag var i Stockholm senast, tänker att jag sla försöka leta upp samma butik nu i helgen och köpa någon mer variant :’)

  1. Men åh, blir så glad av detta! Tre är verkligen inte dåligt :) Det verkar som det är vanligt att det är lite spridda skurar på kämparglöd ändå! Kastanj-projektet har jag också lagt på is.. Verkar inte riktigt som att det var lika lätt som ekollonen!

 4. Det går superdåligt för mina ekollon. Detta är tredje året jag tar in dem, testar olika men inget händer! Haha jag måste nog ha hittat ett gäng envisa ekollon. Älskar dina små vaser till dina ekar förresten!

  1. Men åh, så trist att höra! Jag håller tummarna för att du hittar ett par ekollon som vill ge med sig till slut :) Har du testat att flytta runt dem lite till andra fönster? Kanske trivs de bättre någon annanstans hemma hos dig!

 5. Men åh så fint! När jag ser sånt här känner jag hur det kliar i fingrarna efter att skaffa fina växter att försöka hålla liv i!

  1. Åh, tycker verkligen du borde prova <3 Det är ett intresse som växer och som en blir bättre på ju mer en sysslar med det, som med så mycket annat!

  1. Åh, vad roligt att du gillar det! <3 Vissa tar lite tid! Ett tips kan vara att flytta runt dem lite hemma hos dig också, de kanske trivs bättre i ett annat fönster :) Lycka till!

 6. Så roligt se dina små vaser. Hoppades du köpt dem i butik eller på nätet så jag kunde utöka min samling. Hittade mina sex i en större glasvas men det ser ut som där skulle få plats med en liten vas till i den stora. Trodde det var därför som ”min” vas lämnats till loppis. Har googlat på allt möjligt men aldrig sett dem förrän här på din bild. Typiskt har du också köpt dina på loppis! Kul i alla fall se dem här.

  1. Åh, måste tyvärr göra dig besviken och berätta att de är från loppis :( Jag köpte dock inte alla, men när jag var tillbaka efter någon dag för att köpa fler var dem redan borta. Så de verkar vara populära!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.