Ett besök i Stockholm och en doktorsexamen

Det här är ett inlägg som är importerat hit från mitt gamla arkiv och därför kan både text, bilder, kommentarer och länkar ha hoppat fel i flytten. Om du skulle upptäcka något fel i inläggen får du gärna meddela mig, så ska jag ordna det så snart jag kan!

Hallå, jag har ju helt glömt bort att visa er hur min fredag i Stockholm såg ut för lite drygt en vecka sedan!? Jag hade tänkt visa er under veckans gång, men sen fastnade jag framför symaskinen och fick noll andra saker gjort på hela veckan.. :))
Så ett par dagar för sent i planeringen, nu åker vi tillbaka till en fredag i Stockholm!
Klockan nio på fredagsmorgonen åkte vi tväris och tunnelbana för att komma hit ↑ Martin, Johans bror, skulle nämligen ha sin disputation för att ta doktorsexamen. Hela KTH-området kändes som taget ur Harry Potter! Vill verkligen tillbaka under vår/sommar då jag antar att husen är täckta i gröna växter, så magiskt.
En disputation går i korta drag ut på att en ska försvara sin doktorsavhandling inför publik (familj, vänner, kollegor och övrigt nyfikna). Om en blir godkänd eller inte bedömer en betygsnämnd som sitter med och ställer frågor under disputationen. 
Martin är fysiker och har gjort sin doktorsavhandling om fysiken i röntgenfotografering, Methods of image acquisition and calibration for x-ray computed tomography.
Under Martins disputation var opponenten en professor från USA, så hela disputationen hölls på engelska. Webster frågade bland annat vad som händer om en gör så här eller hur uträkningen för det där ser ut. Tanken är ju att en ska försvara sin doktorsavhandling och visa att en är kunnig nog inom området, så Martin fick dra av ett par sådana här ↑ under diskussionerna.
Alltså, jag blev snurrig bara av hans ämnesområde (Fysik – Biologisk och biomedicinsk fysik), tappades bort helt av hans doktorsavhandling (Methods of image acquisition and calibration for x-ray computed tomography) och sen drog han av sådana här uträkningar ur huvudet, bara så där!? Tappade hakan ca. hundra gånger under de timmarna disputationen höll på.
Han briljerade under disputationen och klarade det, såklart! Han har numera en doktorsexamen i bagaget, hur flott är inte det? Får ni möjlighet att gå på en disputation någon gång – gör det! Så himla intressant och mäktigt.
Martin och Maja (och en glad tant i blått).
En examen på doktorsnivå förtjänar ju såklart en riktig fest! Det var uppdukat med långbord i Martin och Majas vardagsrum när vi kom dit för att förbereda maten. Som bordsplacering hade vi elevhemmen från Harry Potter, så alla fick dra varsin lapp ur Martins doktorshatt för att få sitt elevhem.
Vi åt piroger till förrätt, köttgrytornas köttgryta (minus kött för oss som äter vego) till huvudrätt och chokladtryffel till efterrätt. Om en gick därifrån hungrig? Nä.
Fint under kvällen: Maja höll tal om att hon och Martin är ett bra team ihop och de två är fasen det finaste paret jag vet, Martins fysiklärare från gymnasiet nämnde i sitt tal att Martin minsann inte fick glömma att bjuda honom även när Martin tar nobelpris, Majas mamma hade virkat en doktorshatt som Martin bar hela kvällen (och som vi också drog elevhemmen ur) <3
Dagen efter vaknade vi upp till ett Stockholm som hade dansande snöflingor från himlen. På vägen hem stannade vi i Västerås för att gå på dop för Johans kusinbarn, där hade snön precis lagt sig. Så fint med staden inbäddad i ett snötäcke. Och lilla Thelma somnade sittandes i sin pappas famn mitt under dopet <3
Just precis nu är vi på Öland som kontrast till storstadslivet förra helgen. Jag går runt i underställ hela dagarna, pyntar huset med juldukar och pysslar ihop granpynt till ljudet av julmusik → och jag älskar det! Vad gör ni i helgen? Vore så fint om ni ville berätta!
11 kommentarer

11 kommentarer

  1. Blir alltid så extremt imponerad över personer som kan räkna ut saker matematiskt då jag själv är kass på det. Heja Martin! Min helg har gått i umgängets tecken, i fredags hejdåfirande av två vänner och igår julhäng med tjejerna. Så fint!

  2. åh, vad fint och knasigt med den virkade doktorshatten! Vi har firat svärmor (höll på att skriva "färmor"? Förstås är hon ju Tovas farmor, så det var väl därför, eh) som fyllt 60 och i dag var vi hos mina föräldrar och gick en solig långpromenad med Tova sovande i vagnen <3

    1. Haha ja <3 Det hade tydligen vart något om att "du borde ha en doktorshatt" och "om du virkar en så lovar jag att bära den", haha bästa!Men åh, låter som en helt perfekt dag! Så mysigt med både kalas och solig promenad <3

  3. Så sjukt imponerande med uträkningar av den kalibern. Bara slänga upp lite tecken på tavlan :) Var på min svågers disputation för några år sedan. Det var inom sociologi och trots att ämnet kan verka enklare än fysik så var det inte alltid enkelt att hänga med. Som all sådan forskning är det små, snäva ämnen som få andra kan något om :)) En rolig upplevelse verkligen!

  4. Så sjukt imponerande med uträkningar av den kalibern. Bara slänga upp lite tecken på tavlan :) Var på min svågers disputation för några år sedan. Det var inom sociologi och trots att ämnet kan verka enklare än fysik så var det inte alltid enkelt att hänga med. Som all sådan forskning är det små, snäva ämnen som få andra kan något om :)) En rolig upplevelse verkligen!

    1. Eller hur! Jag var helt mållös :) Kan verkligen tänka mig det! Även om ämnet i sig kanske ligger långt över ens kunskapsnivå (så var det ju verkligen för mig, som varken läst fysik eller kemi sedan högstadiet..) så är det så himla intressant att se samtalet mellan två parter med detaljkunskap inom området. Helt klart rolig upplevelse!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.