Den stora listan om sömn

Det här är ett inlägg som är importerat hit från mitt gamla arkiv och därför kan både text, bilder, kommentarer och länkar ha hoppat fel i flytten. Om du skulle upptäcka något fel i inläggen får du gärna meddela mig, så ska jag ordna det så snart jag kan!

Jag hittade en passande lista hos Flora för lite sedan, listan om sömn. Jag är nämligen den där personen som älskar att sova, som alltid sagt att sova är mitt fritidsintresse (haha <3) och som liksom kan somna vartsom närsom. Nu djupdyker vi i mina sömnvanor!

När brukar du gå och lägga dig?
Jag går gärna och lägger mig någonstans runt tio och elva på kvällen, men oftast ligger jag vaken en liten stund innan jag bestämmer mig för att sova på riktigt. När jag väl ska sova tar det ca. två sekunder innan jag somnat.. hehe!
När vaknar du till vardags?
Mina larm ringer mellan 06:10 och 07:00. Jag har fyra styck som jag snoozar på, så det ringer rätt mycket fram till att jag vid sju-tiden släpar mig ur sängen.
Är du morgonpigg?

Njäää.. nej, det är jag nog inte. Jag har svårt att komma ur sängen på morgonen och är oftast väldigt trött till jag känner att dagen är redo att starta. Detta brukar vara runt nio, så innan det haaatar jag allt :))

Vad gör du i sängen innan du somnar?
Tittar i mobilen…. så trist men sant! Jag kollar igenom Instagram, scrollar på fejjan och förbereder sen veckans inlägg till lille blögga.
Vad finns på ditt nattduksbord? 
Min farfars gamla lampa, en väckarklocka (som jag ej använder utan bara har som prydnad) och ett vattenglas. Oftast också min dator eller en bok.
Hur är din säng bäddad?
Oftast inte bäddad alls, om jag ska vara ärlig. Jag är ju som sagt inte riktigt personen som är pigg på morgonen, så när jag väl bäddar rättar jag mest till täcket och staplar kuddarna ordentligt. Tycker dock att det ser så fint ut hos dem som har ett tjusigt överkast att bädda med, men jag vet inte om det hade kommit till användning hemma hos oss → Johan är nämligen likadan som mig på morgonen!
Vilken låt är allra bäst att somna till?

Somnar väldigt sällan till musik (obs, undantag för Musikhjälpen) men har alltid en serie eller film på när jag ska sova. Somnar gärna till någon lättsam serie, en film jag redan sett tusen gånger eller valfritt program på SVT.

Vad är ditt bästa sova gott-tips?
Att sova med en Otto ↑ hehe! Annars: ha det lagom svalt i rummet så att du inte vaknar under natten för att du är för varm.
Hur sover du egentligen?
Jag somnar alltid på sidan, med benen böjda så att Otto kan ligga i knävecket under täcket <3 Men jag tror att jag sen snurrar och vrider mig rätt mycket under natten. Jobbigast för Johan är när jag har feber, då gnyr jag och mumlar oerhört högt samtidigt som jag hela tiden rullar över till hans sida av sängen.. :))
Vad har du på dig när du sover?
Oftast ett par pyjamasshorts, ibland också en t-shirt.
Vad är det första du gör när du vaknar?

Stänger av alla fyra larm som jag snoozat på.. hehe. Sedan går jag raka vägen in i duschen.

Hur är din sovfrisyr?
Nu när jag är korthårig låter jag det bara vara som det är, men när jag hade längre hade jag ofta uppsatt i en knut mitt på huvudet (förlåt alla frisörer!). När jag vaknar på morgonen står dock håret åt alla möjligt håll..
Vad är dina bästa sovhacks?
Om du känner att du behöver gå igenom dagen eller veckan i tanken – gör det, men gör det till en viss gräns. Sätt sen stopp och blockera alla sådana tankar. Jag är en sådan som måste bearbeta saker innan jag sover, men sätter jag inte stopp hade jag legat vaken i all evighet istället för att sova.

Annars: jag smörjer ofta in hela kroppen innan jag går och lägger mig, då slipper jag känslan av att hela kroppen kliar. Sedan har jag alltid ett glas vatten på nattduksbordet + öppnar fönstret litegrann så att rummet blir svalt.

Vad är viktigt för dig när du sover över hos någon?
Jag är nog inte så kräsen alls? Kan dock inte sova på för hårt underlag, men får jag bara en säng, soffa eller madrass att sova på så klarar jag mig. I Stockholm somnade jag exempelvis på extrasäng i vardagsrummet medan Johan och Maja 1, provade ljudsystemet inför fest och 2, bakade kaka med elvisp ett par meter från mig. Är alltså inte så känslig med sådant där!
När sover du dåligt?
Om det är för varmt i rummet. Därför har vi fortfarande (trots mitt i ett snöigt januari) ett litet fönster öppet när vi ska sova.
Vad har du för säng?
För första gången i livet en dubbelsäng <3 Bästa, bästa!
Vad drömmer du om?

Jag drömmer 9 av 10 gånger om andra världskriget, att min familj är judar och att jag ser mina syskon och föräldrar bli skjutna framför mig. Så tyvärr oftast bara om krig och hemska saker.. Har alltid sagt att om det är möjligt att ha levt ett tidigare liv så var jag bergis med i andra världskriget.

Vad är det bästa i sovväg du vet?

Att sova i båt <3 Det kluckande ljudet mot skrovet och vinden som vaggar en till söms. Fy fasen vad jag saknar det! Och att ha Otto sovandes på min kudde eller tätt intill kroppen under täcket, absolut bästa. Att övernatta med vänner är också väldigt fint!

Men hörni, vad är det bästa ni vet i sovväg?
6 kommentarer

6 kommentarer

  1. Blir allt lite avis på folk som kan somna på två röda. Det upplever jag nästan aldrig. Så om jag ser en fluffig säng i en serie eller film och en karaktär går och lägger sig (i tid) så tycker jag att det ser så himla mysigt och avslappnande ut. Det bästa i sovväg är väl då för mig de gånger jag faktiskt blir trött och sömnig innan småtimmarna. Gillar också när jag är ledig och får ligga och dra mig på morgonen och morgonensolen lyser in över sängen :)

  2. Måste vara att jag kan somna snabbt (om jag inte är asstressad). Men hatar att sova själv, då stannar jag uppe så länge att jag verkligen inte kan hålla ögonen öppna.

  3. hahaha, jag brukar känna att vi är lite lika du och jag men här är vi nog varandras motsatser! ;) läskigt med krigsdrömmarna! Jag brukar oftast drömma om alternativa universum, för ingenting fungera som i verkliga världen. Har aldrig kunnat relatera till de som påstår sig lösa verkliga problem i drömmar? En gång drömde jag att jag räddade en pytteliten trollkarl som var fånge i ett ihåligt träd, genom att döda en pytteliten drake med ett jättestort träd… = löser inga verkliga problem alls.

  4. halvsova på helgmorgonen tycker jag är det bästa. vaka till, somna om, mysa ihop det med min kille som också är varm och gosig. ÅH!

    mitt bästa ips för att inte grubbla för mycket är att skriva upp grejer i mobilen och läsa dom dagen efter. Oftast blir saker liksom större när man ligger där på kvällen och vrider sig. Jag och min kilel försöker också ha som regel att inte diskutera jobbiga saker efter 23.00, då är det för sent att göra nått åt dem och man är seg och trött och skör. Funkar såklart inte alltid, ibland är man ju superledsen och måste få prata av sig, men saker av typen " vad ska vi göra med våra liv" (obs vårt vanligaste samtals ämne, typ) får vänta tills dagen efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.