En droppe midnatt + en gratis bokmånad för er

I samarbete med Nextory.

923

I vintras när jag började återhämta mig från min utmattning skrev jag en del om att jag längtade till den dagen jag skulle kunna plocka upp böcker och läsa igen. Ni var ett par stycken som då tipsade mig om ljudböcker eftersom det under utmattning (och annars också såklart) kan vara skönt att lyssna på böcker istället för att läsa dem. I drygt en månad nu har jag lite då och då lyssnat på En droppe midnatt av Jason Timbuktu Diakité och jag kan bara säga → tusen tack för tipset! Även om jag nog egentligen gillar känslan av att hålla en bok i handen har det vart så enkelt för mig att nu kunna ”läsa” igen.

Jag har lyssnat på Jasons ord under tiden jag vattnat blommorna på fönsterbrädan, under lugna kvällar då jag målat akvarell och under tiden jag borstat tänderna på morgonen. En droppe midnatt är också en bok som jag rekommenderar alla att läsa, i synnerhet dem som vill bredda sitt perspektiv och öka förståelsen om rasismen vi levt och lever i.

919

Minns ni Jasons tal efter att han vunnit Fem i tolv-rörelsens pris för hans engagemang och arbete mot rasism och främlingsfientlighet? I talet håller Jason upp sitt svenska pass och säger ”Jag tog med den i dag för att säga att detta är mitt bevis i varje fall, på att jag inte är någon främling. Så fientligheten mot mig på grund av min hudfärg kan egentligen aldrig bli främlingsfientlighet – det är och förblir rasism”. Jason håller tillbaka tårarna under sitt tal medan mina rinner längs kinderna.

En droppe midnatt är en skör berättelse om identitet, tillhörighet och rasism. Det är en familjebiografi, en historia om strukturell rasism och om Jasons rötter som leder honom tillbaka till bomullsplantagen där hans förfäder levt och arbetat. Det är en berättelse om hur det var för Jason att växa upp med rasismen i Lund, om pappa Madubuko som levde som svart i 60-talets USA och om livet Jasons förfäder hade när de arbetare på bomullsplantagen i South Carolina. Jason tar oss in i slaveriets USA och fördjupar sig i känslan av att alltid vara både och, alltid mittemellan svart och vit.

Det är en berättelse som gick djupt in i hjärtat på mig och som jag rekommenderar er alla att läsa.

917

I samarbete med Nextory har jag nu möjligheten att ge er en gratis månad med ljud- och e-böcker. Med rabattkoden ELLEN får ni alltså 30 dagars tillgång till deras bibliotek helt gratis. Hur bra är inte det? Nextory har sedan ingen bindningstid, så vill en bara nyttja gratismånaden avslutar en helt enkelt sin prenumeration innan månaden är slut. För att skapa ett konto och lyssna gratis under 30 dagar klickar ni er in HÄR och anger ELLEN som kampanjkod vid registreringen. Går ni via länken eller bilden nedan finns kampanjkoden redan ifylld!

Tips! Skapa ett e-kort via er internetbank så slipper ni registrera era riktiga kortuppgifter. Jag skapar alltid upp ett e-kort med en liten summa när jag ska handla på nätet eller registrera mig för tjänster, det tycker jag alltid känns mest tryggt.

Finns det någon bok du vill ta dig an under tiden vi väntar in våren? Nu när jag lyssnat klart på En droppe midnatt tänker jag mig att jag ska fortsätta på Allt som blir kvar och sedan ta mig an Stanna. Båda böckerna köpte jag under hösten men de finns även i Nextorys bibliotek om en skulle vilja lyssna eller läsa som e-bok. Men ni! Att jag testade ljudbok är ju i grunden baserat på ert goda råd, så nu har jag en ny fråga → vad borde jag läsa eller lyssna på härnäst?

I samarbete med Nextory.

20 kommentarer

20 kommentarer

 1. Jag har älskat Kristina Sandbergs triologi om hemmafrun Maj, första delen heter Att föda ett barn.

 2. Jättefin bild längst ner! Gissar att det är du som målat bakgrunden?

  Ska se till att skapa mig ett konto under helgen! Fanns ju massor av bra böcker att lyssna på där. Det där med e-kort också, bra tips! Blir alltid lite misstänksam när man behöver registrera sitt kort.. Men med e-kort är det ju helt okej. Tack för både tipsen och gratismånaden!

  1. Tusen tack! Det stämmer, den är från en akvarellkväll :)

   E-kort är verkligen grejen för att känna trygghet när en handlar/registrerar sig på nätet! Hoppas bokmånanden blir fin!

 3. Jag som inte längre klarar av att läsa älskar ljudböcker. Ett tips från mig är Alex Schulmans senaste bok Glöm mig. Tyckte den var fantastisk. Så vacker och sorgligt.
  Kram

  1. Åh. Glöm mig har jag läst så himla mycket om, men det är en sådan bok som jag tror att mitt hjärta hade gått sönder totalt av. Jag måste läsa den, även om det kommer kännas sorgset under tiden. Tack för tipset!

 4. Vilket UNDERBART samarbete och vilka fantastiska bilder. Du är så himla, himla fin Ellen. Älskar när du lägger upp bilder på dig själv <3

  1. Nej nej, det ska inte vara för sent! (Tror inte ens det finns ett slutdatum!) Har du testat igen? Jag har fått meddelande om att det funkat tidigare ikväll. Om det fortfarande skulle strula för dig efter ikväll får du gärna skriva till mig på Facebook och skicka med en skärmdump på hur det ser ut för dig, så tar jag det vidare med Nextory!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.