Hur jag gjorde för att flytta från blogg.se till egen WordPress på webbhotell – och varför

Min flytt hit till ellenlindberg.se väckte så himla fina reaktioner från er som följt mig sedan lindbergellen.com-tiden! En del av er var också nyfikna på varför jag bytte från blogg.se och mer specifikt på hur jag gick till väga för att genomföra flytten. Nu har jag äntligen skrivit ner en liten guide för hur jag gick tillväga för att ro den här flytten i hamn!

856

Först och främst bakgrunden till min bloggflytt: jag har alltid bloggat på blogg.se (med undantag för en period då jag bloggade för Oskarshamns-Nyheterna) och för mig har det mestadels fungerat fint, men när jag kom tillbaka till bloggen i september efter en lång paus hade bloggvärlden i sig blivit en finare plats att hänga i, men blogg.se tyvärr en sämre bloggportal att vara på.

Missförstå mig inte nu, jag är inte ute efter att kasta blogg.se framför bussen → men jag vill ge er en ärlig förklaring till min flytt. Under de senaste månaderna upplevde jag att blogg.se hade alldeles för mycket strul för vad jag orkade med, bland annat med sin röriga startsida, hanteringen av inlägg de lyfter och gör ”artiklar” av och hur deras adminpanel och funktioner är utformade. Jag kände helt enkelt inte att jag fick ut rätt verktyg av deras portal och var inte alls nöjd med hur de driver sin bloggportal och hanterar bloggarna hos sig.

Jag började kika över vilka alternativ jag hade och fastnade rätt omgående för att jag inte ville byta till en annan portal utan istället bygga en egen site att hänga på.

963

Så här gjorde jag för att ro en bloggflytt i hamn, från blogg.se till egen WordPress på webbhotell:

▸ Först började jag kika på vilka alternativ det fanns att flytta till → dels finns det ju andra bloggportaler att vända sig till, men jag hade som sagt siktet inställt på en WordPress-blogg på webbhotell med egen domän för att få äga och styra med prick allt på egen hand.

▸ Jag började därför kika på vad det fanns för webbhotell att välja mellan och vilka egenskaper deras olika paket innehöll. För mig såg alla ungefär likadana ut men med lite varierade prislappar. Till slut valde jag alternativet jag hört absolut bäst om, Bineros privatpaket för ungefär tusenlappen om året. Det jag fått höra visade sig stämma, Bineros support är guld!

▸ När jag valt webbhotell och paket beställde jag helt enkelt det jag ville ha och installerade WordPress genom Bineros one-klick-installer → enkelt som tusan! För att öka säkerheten på wp-bloggen följde jag även denna guide hos Influencers of Sweden, ett måste.

▸ Nu börjar själva flytten! För att slippa starta om på en helt ny kula gick jag in på min blogg.se-blogg och exporterade bloggen (Inställningar > Export) och fick då ut bloggen som en XML-fil.

▸ Den exporterade XML-filen importerade jag sedan i min WordPress via Verktyg > Importera > WordPress. Nackdelen med en exportfil från blogg.se är att enbart text följer med → du blir alltså utan alla bilder i bloggen, alternativt får dem importerade via länkar tillbaka till blogg.se-bloggen. Efter att jag importerat mitt arkiv gick jag igenom ungefär halva arkivet manuellt och rättade sådant som hoppat fel och såg knas ut, bland annat bilder som inte visades och kommentarsräknare som inte fungerade.

▸ Och nu börjar det roliga, designen! Jag hade en klar bild över hur jag ville att bloggen skulle se ut och eftersom jag är ihop med en webbprogrammerare tog vi en lördagskväll med bloggdesign och ett par glas vin. Vi utgick från den här guiden hos Influencers of Sweden, om att välja tema och skapa ett child theme på detta. Om en inte kan så mycket om kod (eller inte känner någon som kan) rekommenderar jag att välja/köpa ett befintligt tema som en gillar! Hade jag inte kunnat ta hjälp av Johan hade jag nog gjort så, köpt ett klart tema som jag känt var en bra start.

▸ När bloggen både kändes och såg klar ut började jag justera alla sociala kanaler: jag tog kontroll över ellenlindberg.se via Bloglovin’, bytte namn på bloggens facebook-grupp och uppdaterade länkarna för dessa så att allt skulle peka mot den nya bloggen/namnet istället för gamla.

▸ Till sist skrev jag 1. ett välkomstinlägg här och 2. ett inlägg med adjö på lindbergellen.com och sen var det hela klart!

930

Jag har förstått att det är fler av er som går i tankar om att eventuellt flytta era bloggar till en WordPress-lösning på webbhotell, och till er vill jag bara säga: gör det! Jag har vunnit så himla mycket i kvalité på att ha gjort den här flytten. Att sitta bredvid och lära mig när Johan kodade, att sedan driva den här platsen själv och skapa content för att få min site att rulla är så himla roligt! Och som en stor bonus får jag dela den här platsen med alla er. Det i sig är värt det alla gånger om!

När jag var mitt uppe i flytten tog jag mina bloggkollegor till hjälp när jag fastnade, därför vill jag ge ett speciellt tack till Sandra och Amanda. Och precis på samma sätt som dem peppade mig vill jag nu peppa er! Hojta därför till om ni har några flyttfrågor eller om något skulle vara oklart. Att flytta sin blogg kan ju kännas som ett gigantiskt projekt, men det behöver verkligen inte vara så.

Att vara egen är ändå det bästa bloggbeslut jag tagit.

39 kommentarer

39 kommentarer

 1. Du är så grym Ellen! Blir imponerad av ditt entreprenörsskap alltså. + tack för länktips till Child Theme-artikeln, ska göra exakt detta i vår i skolan så nu hinner jag läsa på lite inför. <3

  1. Men åh, tusen tack för de fina orden <3 KUL att få jobba med child theme i skolan! Jag hade inte läst något om det innan men som den kontrollmänniska en är (hehe) läste jag in mig innan vi började trixa, väldigt kul :) Lycka till!

 2. Tack så hemskt mycket för det här! Jag har varit sugen på att börja blogga länge men gillar inte riktigt upplägget med portal, har dessutom hört ett så ickebra grejer om blogg.se på senaste så att vara ”egen” är verkligen alternativet för mig med.

  Vill också passa på och säga att jah verkligen gillar platsen du skapat. Tack för att du gör det här!

  1. Fint att höra att detta kan hjälpa någon! Jag säger heja dig gällande att börja blogga :)

   Tusen tack för de fina orden! Det värmer så himla mycket. Och tack själv <3

 3. vilken fin guide! Tycker också resultatet blev himla fint – ni är ett bra team du och Johan!
  Jag har ibland funderat på att ge upp blogspot (för, let’s face it, det är inte bra och har inte varit bra på länge) men hittills har jag bara kommit till funderarstadiet. Kanske jag får tummen ur snart!

  1. Tack så hemskt mycket för detta, så fint sagt <3
   Funderarstadiet är det som tar tid, skulle jag säga! Så när en bara har bestämt sig är det bara att köra, och det är lika delar roligt under processen som det blir härligt när det är klart :) Heja dig!

 4. GRATTIS! jag har kört WP sedan start och skulle aldrig köra på portaler de har massa jäkla regler om reklam med. Nä att vara sin egen boss är bäst i alla väder(och kläder:)

  Ha en kanon vecka!

  Love Maria

 5. Tusen tusen tack för detta! Är så pepp på att komma igång och har verkligen längtat efter denna guide! <3<3

  Dock: är lite trött i huvudet till och från (misstänker utmattning, men har ej fått hjälp av min vårdcentral), så jag undrar om du kan beskriva var du hittade "bineros privatpaket" som du använt? Liksom, var på deras hemsida? Är det under domänfliken, eller någon annan flik? Och vilket av dem liksom. Har bara sett de som kostar typ 120kr/året och det stämmer ju inte på det du uppger här, haha. Och även hur du installerade wordpress då :) Kan inte riktigt hålla på en massa med guider om jag inte har en jättebra dag.. Tack tack tack för en fin blogg förresten <3

  1. Så himla roligt att du sett fram emot detta!

   Här kan du läsa mer om de olika paketen: https://www.binero.se/webbhotell/jamfor-pris och här kan du hitta Bineros egna guide om hur en installerar WP via dem: https://www.binero.se/guider/webbplats/one-click-installer/installera-wordpress. Är det något du undrar över under själva processen får du gärna skicka ett meddelande till mig på Facebook eller liknande, så kan jag hjälpa i realtid <3

   1. Tusen tusen tack för länkarna! Åh vad glad jag blev. Ska kika på det direkt jag har ork, är så peppad på att komma tillbaka till den här virtuella världen och ha något att kika tillbaka på när minnet sviker (som det så ofta gör nu). Tack Ellen, verkligen!

 6. Funderar faktiskt att flytta på min blogg till WordPress fast i så fall wordpress.com varianten, mest för att jag inte har pengarna (eller tillräckligt intresse att blogga) för att skaffa en egen domän och hosting.

  1. Jag tror att .com-varianten också är ett bra alternativt, mest för att komma bort från portalerna som kanske inte riktigt gör en helt nöjd idag!

 7. tack! jag har längtat efter det här inlägget och blev så glad när jag såg att du publicerat det :) här fanns massa bra tips och trix, så kanske gör jag en light variant av detta snart. kram

 8. Funderar själv på att flytta till WordPress.. eller det är faktist på gång, men det känns lite läskigt så jag drar ut på det – men efter detta peppiga inlägg kanske jag vågar! :D

 9. Åh, jag är också så sugen på att göra det, men får aldrig tummen ur. Men tack för tips, info och inspo i alla fall, det kanske pushar på lite i rätt riktning :)

  1. Jag vet precis vad du menar – jag drog också ut på det till det en dag bara tog stopp :) Så heja dig, även om det blir om en månad eller om ett år!

 10. Hej! Jag funderar själv på att byta från blogg.se till en egen blogg och kom in via din sida efter en sökning. Jag förstod inte helt hur du gjort när du inte fick med alla bilderna när du bytte från blogg.se till wp. Menar du att du manuellt fick lägg in bilderna eller kunde du göra på något sätt? Tacksam för svar! Mvh Bubi

  1. Hej Bubi!
   Fint att höra att du hittat hit via sökning, det gör mig glad. Bilderna ja! Det fungerar så här: bilderna kommer att länkas in (och visas på så vis) här genom ens gamla blogg.se-bloggen. För mig kraschade vissa bilder, och dessa fick jag då manuellt byta ut här på nya bloggen. Det var lite jobb, men helt klart värt det framför vissa inlägg tomma på bilder.

   Hoppas din flytt går smidigt! Skulle det vara något är det bara att du hojtar till, så ska jag försöka hjälpa. Lycka till!

   1. Hej! Här kommer jag flera år efter att du skrivit detta haha. Jag har velat byta i evigheter, men hela *bilderna följer inte med*-grejen har gjort mig trött av bara tanken. Men nu är jag så himla trött på blogg.se och deras konstanta tekniska problem. Min fråga är väl som så; om bilderna länkas in från din gamla blogg, betyder det att du aldrig tog bort din gamla blogg? Måste den ligga kvar för att bilderna ska länkas in? Hela den här grejen känns lite som att jag tvingas stanna på blogg.se för att det känns som alldeles för mycket tid och jobb att flytta och börja om. Tack för inlägget! Har inte hittat någon annan som skrivit om detta.

 11. Stort tack för guiden. Fick äntligen tummen loss och modet att testa! Jag har gjort en test flytt av min blogg, alla bilder och inlägg kommer med. Men när jag tittar på källan för bilderna i inläggen på nya bloggen så ser jag att det fortfarande pekar på blogg.se

  Om blogg.se skulle försvinna så kommer ju inga bilder att visas. Vet du hur man kan peka om alla bilderna till sin egen wordpress blogg istället?

  Jag har 2200 inlägg och 10 000 bilder så det går inte riktigt att göra det manuellt. Tack för förhand!

  1. Vad glad jag blir! Och varsågod, hoppas flytten blir smidig och kul <3
   Det är precis som du nämner, att bilderna kommer synas på den nya bloggen - men enbart för att de blir ditpekade från blogg.se. Tyvärr finns det inte, vad jag vet, ett enkelt sätt att byta ut bilderna mot korrekta på wordpress-bloggen. Jag har låtit det vara som det är (med förhoppningen att blogg.se fortsätter stå upp) och jag har vänner som manuellt bytt alla bilder i sina bloggar efter flytt.

   Med det stora antalet inlägg och bilder du har förstår jag att den manuella delen går bort, men tyvärr vet jag ingen bättre lösning. Jag tänkte så här i min flytt: hellre att jag flyttar och kan "börja om" på en ny kula i den nya bloggen, och göra den till det bästa jag kan. Då får det gamla materialet hänga med via bildlänk (jag hade inte så många inlägg, så jag la manuellt till en textrad om bilderna och textformatet i alla gamla inlägg) och det nya skapas på bästa sätt. Lite för att göra det bästa av situationen.

   Hoppas du hittar en lösning som känns okej. Lycka till!

 12. Malmö Cloud Webbhotell
  fick ett tips av en kollega om ett professionellt webbhotell och vände mig dit. Det enda jag ångrar är att jag inte använt mig av dom tidigare, så nu rekommendera jag varmt Malmö Cloud till alla som frågar. https://malmöcloud.se

 13. Hej Elin!
  Jeg har fundet dette indlæg via en google-søgning, hele vejen fra lille Danmark :) Jeg har brugt Blogg.se siden 2009, men overvejer selv nu, at skifte over til eget domæne med wordpress (Jeg er så træt af Blogg.se’s reklamer på min blog!). Det eneste der virkelig bekymrer mig er billederne, for mange af billederne fra 2009, har jeg slet ikke mere udover i arkiv på blogg.se – Det er jo 7 år siden! Jeg vil blot høre, om dine billeder som er ”linket” igennem Blogg.se, stadig virker på denne blog?

  1. Hej Jeanette!
   Fint att du hittat hit från Danmark! Det glädjer mig :) Jag förstår helt din oro. Blogg.se har verkligen inte gjort det enkelt i byte från dem.. Mina bilder länkar fortfarande in bra från mitt andra arkiv, och så länge den gamla bloggen finns kvar kommer även bilderna finnas där. Tyvärr har jag ingen bättre lösning än så, eftersom det andra alternativet för mig hade varit att flytta allt manuellt. Tänker mig att manuellt jobb för 7 år är rätt jobbigt :( Hoppas du hittar en lösning och får bloggen till egen domän med wordpress-lösning! Jag håller tummarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.