Så här ser sticklingarna som flyttade till sju av er ut idag!

Minns ni att jag i höstas skrev om detta med att ha gröna fingrar och att jag då plockade sticklingar från en av mina elefantöra för att ge bort till ett par av er? Om inte finns inlägget att kika på här. Nu har det gått ett par månader och jag tänker att det kan vara kul att kika på hur sticklingarna överlevt resan och vintern i sina nya hem.

Låt mig presentera: sju sticklingar från min moderplanta som numera bor hos er!

elefantöramadeleine2
↑ En av sticklingarna skickade jag till Madeleine, så här skriver hon om sticklingen:

”När jag fick den på posten tänkte jag först sätta den i jord direkt men hade såklart ingen hemma där och då, så den fick flytta in i ett mätglas istället. första 1,5-2 månaderna mådde den varken bra eller dåligt, det stod liksom still, men det gjorde alla mina växter då så det var bara att hålla ut och vänta.. sen en dag såg jag att äääntligen hade en liten liten svans tittat fram, och så har det fortsatt sen. känner mig hoppfull nu när solen tittar fram lite mer, har märkt det på alla mina växter här hemma att dom börjat piggnat till! fint ere.”

IMG_0116 copy
↑ Sedan har vi Lovisas stickling som stått och väntat på våren i en glasburk för kapris. Superbra tips för övrigt, att spara alla sorters glasburkar för att sedan ha som glasvas till sticklingar!

elefantörastina
↑ Stinas elefantöra har växt till sig och gått från 5 miniblad till 9 stycken!

”Tar hand om den som om den vore mitt lilla barn och längtar tills den blir större.” <3

elefantöraanne
↑ Anne mailade mig och skrev att hon ibland känner sig som *Den Allsmäktige Modern* när hon pysslar med sina växter, jag log så himla stort över den beskrivningen. Finaste!

”Det lilla elefantörat kom till mig i Värnamo en grå novemberdag och fick flytta in bland de andra växterna på den enda fönsterbrädan i min lilla vindsetta. Där fick det bo fram till februari, då det fick flytta med mig till en ny lägenhet och en fönsterbräda i söderläge. Under lång tid har det varit oförändrat och jag har funderat mycket på varför jag inte fått det att växa. Men så plötsligt under förra veckan, som bjöd på några fina soldagar, tittade plötsligt ett nytt blad fram i mitten och sedan ett litet till. Fantastiskt att se vad lite sol kan göra och jag själv dansade en liten glädjedans på det knarriga trägolvet i min nya lägenhet!”

elefantörajulia
↑ Julia meddelar att sticklingen fått två nya blad som kommit upp i mitten och alla bladen har tjocknat superfint.

”Jag bor i livets mörkaste lägenhet, så den får stå i köksfönstret med avokadoplantorna och så håller jag tummarna varje dag att den skall klara sig fram till att solen tittar fram!”

elefantöralisa
↑ En stickling flyttade hem till Lisa,

”Jag tror nog att den, precis som jag, får ny livsenergi när våren kommer.” ← igenkänning!

elefantöramadeleine
↑ En av sticklingarna flyttade till ytterligare en Madeleine, hon skriver så här:

”I slutet på sommaren: öppnar dörren till mitt första egna hem. Planlösningen är dålig och väggarna ekar tomma. Sakta formas jag och mina veckor här. Varje dag tar jag tre trappor ner och låser upp min brevlåda. Oftast ingenting, ibland en tidning eller ett kuvert. Jag tycker om post, speciellt när det är något genomtänkt och personligt. Som en stickling att få rå om och försöka hålla vid liv. Mina växter påminner mig om att livet är skört, att jag måste ta hand om mig själv för att inte falla isär. De fyller en bit av den saknad som ekar tom i mig. Saknad efter mitt föräldrahem där gröna växter är en självklarhet och där skogen sträcker sig tätt inpå den lilla staden jag kommer från.”

 

Hur fint är inte detta? Att min moderplanta gav sju nya skott som flyttat till andra städer i vårt avlånga land? Jag smäller av. Jag minns att det var så himla nervöst och roligt att linda in de där sticklingarna i bubbelplast och skriva adresserna på kuverten. Som att jag kunde ge tillbaka till ett par av er, som ett tack för att ni hänger här med mig.

Så himla fin grej!

18 kommentarer

18 kommentarer

 1. Åh så fina de är! Skulle också vilja ha ett litet elefantöra. De är förövrigt jättesvåra att hitta i blomsteraffärer!

  1. Visst är dem! Är dem fortfarande så svåra att hitta i butik? Jag vet att det ett tag var typ ”slut på centrallagret” för många blomsterbutiker, men jag antog att det måste släppt vid det här laget. Fortsätt håll utkik, de borde komma tillbaka snart!

  1. Vad roligt att du tycker det! Jag hoppas att våren kan få moderplantorna att växa på sig lite, både mina egna men också dem som genererar växterna ut i butiker. Du ska nog se att du snart har en egen <3

  1. Jag visste inte att det fortfarande var så svårt att hitta dem i butik! Ett tag var det svårt för blomsterbutiker att köpa in till sig för att dem var slut på centrallagret, men jag antog att det skulle släppa efter ett tag. Hoppas du kan hitta dig en snart <3

 2. Åh vilket fint och mysigt inlägg! Om du tänker skicka några nya på äventyr snart så finns det ett kärleksfullt hem här hos mig<3

  1. Åh, tack <3 Jag ska ha dig i åtanke, det lovar jag! Min moderplanta har tyckt att vintern vart lite kämpig, men jag hoppas att vårsolen kan kicka igång sticklingarna lite. Kram!

 3. Vilken rolig grej!! Båda att du skickat ut sticklingar men framförallt att få läsa hur de mår idag, haha!! Supermysig blogg också, hittade hit för första gången :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.