Vad som står på fönsterbrädorna just nu

1095

Nu ni! Nu är det dags för ett fullskaligt växtinlägg med tretton bilder på vad som finns på våra fönsterbrädor just nu. För någon vecka sedan tog jag tag i det här med att plantera om, byta jord och sätta sticklingar ← något som verkligen, verkligen behövdes. Vårsolen som kom har gjort sitt för de vintertrötta växterna och nu kändes nästan alla krukor för trånga.

Titta bara på den här palmen ↑ Det är en sådan där liten skitpalm från IKEA (ni vet en sådan som är typ en skollinjal hög?) som växt sig så pass att den nu, stående på köksbordet, slår upp i kökslampan.

1094

Här har vi hela lilla växtfamiljen samlad, i princip bara nytt sedan senaste planteringsdagen. Porslinsblomma, kastanjer och gullranka. Ekar, palettblad, avokado och pelagoner.

1097

Avokado i kruka. Ni har förresten frågat lite om hur odling av avokado går till. Skulle ni vilja ha ett separat inlägg på det? Lite i stil med Så tar du sticklingar från elefantöra, steg för steg? Säg till i sådana fall så fixar jag.

1096

Palettbladsstickling som rotat sig helt galet i vårsolen. Den stora palettbladet till vänster har växt så sakta hela vintern, sedan så fort vårsolen började kika in genom fönstret dubblade den sina bladpar på direkten. Till slut var jag tvungen att beskära och sticklingen fick rötter på nolltid.

1101

Här har vi de första två färdiga ↑ På grund av brist i både plats på fönsterbrädorna och i antal lediga krukor fick ekarna och kastanjerna flytta ihop tre och tre. En liten ekskog ← och → ett kastanjeplantage.

1102

Kastanjerna är nog mina favoriter just nu. Varje höst brukar jag plocka ett par kastanjer och lägga i min jackficka, sen snurra dem i handen medan jag går på promenader. Jag har gjort det i flera år och blir så lugn av de där kastanjerna i fickan. Det är mäktigt som sjutton att nu kunna driva upp små träd inomhus.

1099

Avokadosarna trivdes bra i sina nya krukor.

1100

Och palettbladssticklingen, den planterade jag i samma kruka som moderplantan. Tänker mig att den gärna får bli buskig och stor ihop med sina sticklingar vid sidan! Ser ni förresten vilken mörk och intensiv färg de nya bladen har? Flott.

1103

Mina första pelagoner ↑ Alla från Johans mamma Maria, som förresten har ett helt krukhav av pelagoner på Öland. Det här är fyra sticklingar i tre krukor som jag hoppas kan bli stora och ståtliga med tiden. Är det något speciellt en ska tänka på med pelagoner förresten? Dessa är jag ju verkligen rookie på, så tipsa gärna om ni vet något klokt.

1105

Dessa kan ju vara det sötaste. Johan kom hem en dag med en stor beställning av chilifrön och ett set för att så dem till plantor. Dessa har han sen vårdat ömt. Vattnat en droppe varje dag, möblerat om för att ge dem så mycket sol som möjligt och plastat in som i ett växthus när vi åkt till Öland över helgerna.

När vi skulle till Sund och Öland över påsk stod Johan i köket och sa: ”jag kanske ska ta med mig dem?” <3

1107

Det här trädet känner ni kanske igen sedan tidigare? Det är förra årets citron som det finns ett helt inlägg om här. Trädet har helt stått still under vintern och sett väldigt trött ut nu i väntan på våren. Den här dagen såg jag dock en liten, liten bit av lycka.

1108

Trädet har skjutit ett miniblad i höjden! Precis innan vi åkte till Öland över helgen som var såg jag dessutom att bladet nu blivit i storlek med dem andra. Hur galet är inte det? Vad lite vårsol kan göra.

1106

Bild tretton och därmed sista för den här gången, här en av våra välbebodda fönsterbrädor.

 

Nu är jag nyfiken! Vad har ni på fönsterbrädorna just nu? Har ni någon vårfavorit? För mig är det som sagt kastanjerna, sedan ranunklar som snittblommor i glasvas. I år har vi inte odlat några tomater, mest för att det kommer vara jobbigt att ta med dem i flytten sen. Annars är det också en solklar favorit! Att kunna plocka egenodlad sallad, gurka och tomat till middagen, flott som tusan.

31 kommentarer

31 kommentarer

 1. Åh så fin samling du har och vad fint det blev!Blev helt kär i ekarna, vilket jobb att få dem sådär fina!Har aldrig lyckats hitta tillräckligt bra ekollon för det där tyvärr.. ”kanske nästa år” intalar jag mig själv varje år ;)

  1. Vad roligt att du tycker det, tack! Åh, inte? Känner dock igen den där tanken, har intalat mig om nästa år så himla länge nu :’) Jag plockade kanske 10 ekollon varav 9 slog ut i rot och 7 sedan blev superfina träd, så hoppas du kan hitta lite ekollon till nästa gång som blir en fin ekskog hos dig <3

 2. Fin samling! Imponerad av alla som orkar trixa med ek och avokado, jag är nog lite för lat för det… på mina fönsterbrädor trängs mest pelargoner, palettblad och elefantöra. Bordet på glasverandan är överbelamrat med vårsådd av fem olika sorters tomater, gurka, squash, paprika och kapkrusbär.

  1. Tack! Pelagoner, palettblad och elefantöra är ju inte dåligt det heller! Väldigt fina växter alla tre. Och odlingen på glasverandan, så härligt att kunna göra så! Längtar till vi bor mer permanent (vi flyttar snart till Malmö, så förhoppningsvis där) och kan odla fina grejer på balkongen. Kram!

 3. Men åh! Vilket härligt växtligt vårinlägg! Just nu är mina favoriter min förodling som står i köksfönstret. Jag har aldrig odlat nått själv innan så det är SÅ spännande. Jag var lite sent ute så jag hoppas att jag hinner få skörda lite innan hösten kommer!

  1. Vad roligt att du tycker det, tack!! Åh, så kul med odling från grunden. Det är nog det absolut bästa, att se ingenting bli till någonting. Jag håller tummarna för att du ska få skörda innan hösten!

 4. Hej och tack för ett roligt inlägg! Mitt citronträd överlevde tyvärr inte vintern, men det berodde nog bara på att den glömdes bort här hemma… Nu har jag ett gäng tomatplantor, en basilika (som har börjat få en del blad, hurra!) samt två nysatta elefantörasticklingar och en pelargonstickling (från sticklingsbytet hos atilio). Har inte sått chili i år, men har tagit med dem på resor tidigare år. I år tog jag med tomatplantorna en gång när vi skulle vara borta lite längre. Då var de små och sådda i en äggkartong. Det är ju enklast att ta med dem när de är små, och när de är större kan man ju vattna lite mer vilket gör att de klarar sig bättre. Man vill ju inte att de små liven ska dö så jag förstår helt och fullt Johans reaktion ;-)

  1. Hej Frida! Tack själv, det gör mig så glad att du läser och gillar detta.
   Åh, jag förstår. Vi fick också göra oss av med 1 av 3 citronträd efter vintern, också mycket på grund av vattning som ”råkade” utebli.. haha :) Så himla fint med alla dina plantor och sticklingar! Hoppas att det blir goda middagar med basilika och tomat. Ska hälsa Johan att han inte är ensam om att vilja ta med sig på resa :’) Kram!

 5. Åh vilket inspirerande inlägg. Lusläste hela citron-inlägget också. Jag satte citron och clementin-kärnor för ett litet tag sedan och det har kommit lite grönt på dem nu. Roligt! I övrigt har jag även satt gurka (växer som bara den), körsbärstomater, vattenmelon och honungsmelon (också från kärnor). Och så kör jag på mina Mårbackapelargoner. De har jag snöat in på lite grann! Pelargonerna är ganska tacksamma, de kan stå varmt och torka ut lite, det gör inget. Men inte i direkt starkt solljus så bladen bränns. (obs amatörråd, finns säkert mer kunniga personer inom detta område!)

  Vill jättegärna ha ett avokado-inlägg! Mina försök har hittills misslyckats, tar gärna tips.

  1. Vad roligt att du tycker det, tack!
   Det är en sådan rolig grej, när fröna helt plötsligt ger en en superliten planta att kika på. Och så himla roligt med melonerna! Det en kan så från kärnor gillar jag lite extra.

   Tack för tipsen om pelagonerna! Ska försöka knåpa ihop ett avokadoinlägg inom kort :) Stay tuned!

 6. Så fint att få se allt du har i dina fönster just nu <3 Själv räknade jag igår till 58 växter, varav 12 sticklingar eller saker som förhoppningsvis tar sig upp ur jorden snart! Avokadon jag satte verkar ta sin tid i alla fall, men jag hoppas den tar sig, för jag saknar de jag hade för några år sen som dog i sommarvärmen en vecka när jag åkte bort och inte visste hur jag skulle göra med dem……
  Annars är jag förälskad i min mörkt vinröda Oxalis som verkar älska mig lika mycket, för den blommar flera stängler om dagen och har tredubblat i storlek sen jag skaffade den i mars! Så fin och så fantastisk färg <3

  1. Vad roligt att du tycker det, tack <3 Haha åh, älskar detta!! Avokado kan verkligen vara lite trögväxt ett tag, sen när den väl börjat tar det fart på riktigt. Hoppas att den överlever sommaren nu!

   Så himla fint att höra var du har på dina fönsterbrädor. Tack för att du delar med dig <3

 7. Åh bara älskar dessa växtinlägg!! Har själv blivit helt galet tokig i mina odlingar, det är ju så skoj! <3
  Jag själv satte tre avokadokärnor i mars tror jag det var. Två i vatten och en direkt i kruka. De i vatten har vuxit jättemycket och blivit riktigt fina medan den i kruka händer det inget alls med. Kanske att det är ett måndagsexemplar, kanske behöver jag bättre tålamod, i don't know. Men har du något tips för att få avo i kruka att växa?

  Sen undrar jag när avokadon i vattnet är redo för att hoppa ner i kruka? Vad kör du med för jord osv?

  Tack för supermysig blogg! Hoppas det kommer fler växtinlägg, det är så inspirerande!

  1. Åh, vad glad jag blir <3 Jag plockar upp dina frågor och svarar på dem i avokadoinlägget, hoppas det känns okej!

   Tusen tack för de fina orden och för att du vill hänga här med oss <3 Utlovar fler växtinlägg inom kort. Kram!

 8. Så himla himla fint, blir så glad av din lilla växtfamilj! Här hemma hos oss har fönsterbrädorna i princip tagits över av alla olika palettblad, men även en passionsfruktsblomma, ett kämpande solrosfrö och två tomatplantor har fått plats.

  Jag är JÄTTENYFIKEN på hur du odlat kastanjerna? Hittade ett antal stickiga bollar (tror det är kastanjer) och nu har jag dem bara här hemma och vet inte vad jag ska göra? Haha! Så det vore superfint med ett steg-för-steg (eller tips)-inlägg om det med, om du orkar och vill <3

  1. Åh <3 Låter som att dina fönsterbrädor också ger så himla mycket glädje! Passionsfrukt vill jag verkligen testa att odla. Är det enkelt? Något speciellt en bör tänka på?

   Klart jag vill och orkar! Jag plockar up din fråga och försöker utforma ett inlägg om kastanjerna också! :*

 9. Gärna ett avikadoinlägg! Hur har du gjort när du planterar om dem, behåller du kärnan ovan jord?

 10. Så ljuvligt inlägg! Känns så läkande att titta på. Ingen jag vet tar så vackra och skarpa växtbilder som du <3 Hur gör du ens??!!! Är så lycklig över varenda liv i mitt hem just nu. Varje dag går jag flera rundor med vattenkanna och sprayflaska och bara njuter. Just nu är det palettbladen och min citronplanta som växer som allra mest och det är ju något alldeles extra att få följa.

 11. växter är ändå livet, alltså! :) pelargoner är väldigt tåliga, så jag tror inte det egentligen behövs tänka på så mycket. men, det finns säkert en hel mängd tips i Växtgäris på facebook! alla mina växter hemma får leva lite efter devisen ”klarar de sig så klarar de sig” för jag är för lat för att ta hand om dem så jättenoga. de får vatten en gång i veckan, lite oftare på sommaren, och så häller jag på gödning lite då och då. that’s it! min favvo just nu är att pioner äntligen kommit som snittblomma! dyrt, men en nästan lika stor kärlek för mig, som tulpaner är.

  1. Verkligen! :) Låter som väldigt kloka råd ändå! Jag hoppas att de kan överleva här hemma på lite samma tanke :) Åh, men du, vet du vad? Ibland är det helt okej att köpa svindyra snittblommor. Om dem gör dig glad är det ju värt det! På torsdag kommer ett inlägg om just detta :* Kram!

 12. Wah! Avis på dina stora avokado-plantor. Här finns det tre kärnor i fönstret men bara en som spruckit och fått svans (väldigt nöjd över det dock). Nu väntar jag bara på att det ska komma små gröna blad med. Ekarna borde vi plantera ut jättesnart. Och! Så fick jag en zucchini-planta av en kompis, och den växer som sjutton.

  1. Åh! Avokadokärnor kan verkligen vara så himla slöa på att spricka upp och slå ordentlig rot för att sedan ge blad. När de väl börjat går det dock superfort! Håller tummarna för att majsolen som äntligen kom tillbaka nu (!!!!) hjälper lite.

   Så himla häftigt med zucchini!! Det måste jag testa att odla någon gång.

 13. älskar detta!!! så fina växter du har <3
  i vårt varfagarumsfönster står just nu 32 st tomatplantor haha, några avokadokärnor och ekollon också. min favoritvy hemma just nu att ligga i soffan och bara titta 🔅👩🏼‍🌾

  1. men duuuu <3
   hahaha åh, så himla bra mängd på tomatplantorna :'') älskar när det växer och en kan ligga och granska dem dag efter dag!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.