Jag hade aldrig ätit brännässlor förut, men nu har jag

1166

Häromdagen kom Johan hem från jobbet och sa ”nu tar vi en promenad och plockar nässlor!”. Jag satt i pyjamas vid köksbordet, trött och lite tjurig och kände mest oooorka. Men! Det enda jag inte testat för min utmattning är just mer motion, mest för att jag 1. inte orkar speciellt mycket och 2. hatar träning, men tydligen ska det vara himla bra för både utmattning och IBS. Så titta vem som bytte om efter middagen och drog på ett smile!

1167

Vi promenerade under en bro, bland buskar och snår. Förbi ett stall och bredvid hästhagar.

1169

Johan hade nämligen fått för sig att gör nässelsoppa till middag någon dag, något som jag aldrig ätit innan. Lite knäppt ändå, att nässlor som är sjukt störiga i naturen kan bli en god maträtt? Och vem kom ens på att tillaga dem första gången?

1168

Raring.

1170

1171

Kvällssolen var så himla fin. Jag fotograferade medan Johan klippte nässlor. Ändå jämn arbetsfördelning.. hehe.

1185

I torsdags var det dags för nässelmiddag. Johan förvällde först nässlorna för att få bort det brännande i dem.

1184

Under tiden fixade vi parmesanchips! Jag kan inte äta bröd (mjöl) längre så en macka till soppan fick liksom uteslutas, dock inte mig emot om en får parmesanchips istället. Också superenkelt att göra! Riv fint och lägg ut små högar på en plåt och skjuts in i ugnen. När de smällt och fått lite färg är de klara!

1186

Livets ostchips och livets soppa.

1189

Med nässlor tänker jag mest på när en var liten och råkade springa in i en och brände hela benen. Fasen alltså, vad ont det gjorde. Men oj, oj, oj vad gott det blir när de är tillagade! Jag hade aldrig kunnat föreställa mig att nässlor skulle smaka så här. I soppan körde vi nässlor och gröna ärtor, en väldigt bra smakkombination, och sedan ägg och parmesanchipsen till. Gott!

Om ni är sugna på att testa nässlor är det tydligen hög tid att plocka dem nu, hälsar Johan. Som små (ett par centimeter höga) är de smakrika och goda men de större plantorna fungerar inte så bra att laga mat på. Lagar en exempelvis soppa på egenplockade nässlor kostar middagen dessutom i princip ingenting heller. Tips, tips!

18 kommentarer

18 kommentarer

 1. Härliga bilder! Nässelsoppa är supergott!! Hos oss har det blivit en vårtradition att laga minst en omgång nässelsoppa varje vår. Barnen älskar det de med :))

 2. Du tror inte du kan visa din inredning? Jag så intresserad av det. bor du i stockholm? Ha en fin helg.

  1. Vet du vad? Ett inredningsinlägg ligger på planeringen till framtiden! Det är fler som önskat och nu går jag bara och väntar på att byggställningen + det blåa byggnätet runt vår lägenhet ska plockas ner så att ljuset in är optimalt :) Jag bor på vår småländska östkust just nu, men flyttar inom ett par månader till Malmö. Tack, detsamma!

 3. aldrig ätit nässlor som soppa, men mamma har alltid lagat dem som spenat till stekt fisk = sommarens höjdpunkt ungefär!
  Jag försöker också bli piggare genom motion, men guuuud vad segt det är att ens komma så långt som att få på sig skorna. Älskar inte träning, alltså. Men ljuset tycker jag att kan hjälpa en bli lite piggare, funkade det för dig? :) <3

  1. Åh, kan tänka mig att det också är väldigt gott! Det är ju väldigt likt spenat på något sätt, fast ändå annorlunda i smaken.
   Du, du är inte ensam om att inte gilla träning. Hhaha, så många gånger om dagen som jag får slääääpa mig upp för att ens ta en kort promenad. Tycker också att ljuset och värmen hjälper väldigt mycket! Annars kan jag inte säga att jag testat helhjärtat än för att säga säkert om det fungerar, men jag hoppas att det kan hjälpa framöver.
   <3

 4. håller verkligen med om att detta är så himla knäppt? laga mat på något som liksom bara förknippas med plåga, haha! vad använde ni mer än ärtor och nässlor? här är det ju inte riktigt dags att plocka dem än, tror inte de orkar kämpa sig upp genom snön så de är nog åtminstone en månad bort.
  När de väl kommit upp här kan en ju lika gärna skapa en win-win situation och unna sig en spännande middag när en ändå måste rensa bort dem från hallonriset så jag inte plågas ihjäl när sommarskörden ska plockas in :)

  1. Hhaha men ja, exakt så! Vi hade bara nässlorna, ärtor, vatten och grädde sen kryddade med salt och peppar :) Blev väldigt gott i sin enkelhet så! Åh, men tror det är en supergod soppa att äta lite längre in på sommaren också! + riktigt bra att kunna laga middag på det en rensat rabatten på :*

 5. Har aldrig ätit det heller, det lockar inte så mycket pga har inte en aning om hur det smakar. Det liknar ju spenatsoppa men tänker att det borde smaka helt annorlunda. Heja dig som orkade från köket och ut, det är den längsta sträckan när en är sådär übertrött.

  1. Den är inte helt olik spenatsoppa, men ändå med en egen smak! Verkligen inget superstarkt eller väldigt säregen, utan mer en mjuk smak i kombination med de gröna ärtorna.
   Verkligen en av de längsta sträckorna när en är så där trött. När en väl kommit upp brukar det ju dock bli lite lättare, som tur är!

 6. men åååh wow det låter så spännande! ser jättegott ut ✨
  motion för övrigt har jag märkt av att jag mår såå mycket bättre av också. men en ska orka också, det är svårt. hejar på dig! puss

  1. måste verkligen komma igång med detta med motion – alla säger ju att det verkligen hjälper men det där att ta sig ut när en knappt orkar sig upp ur sängen? kram!

 7. Åh vad spännande! :D Är det liknande spenatsoppa? Isåfall måååste jag prova! Har hört att det ska vara gott med brännässlor :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.