Allt om våra kastanjeträd

Är ni med på ännu ett växtinlägg, den här gången med lite mer fokus på kastanjerna? Hoppas, för här kommer ett! Kastanjerna som odlats på vår fönsterbräda har verkligen fångat intresse och det är ändå helt rimligt, de är väldigt fina. Jag tänker att vi går igenom allt från början så ska jag försöka svara på så mycket som möjligt under tiden. Nu sätter vi igång!

1002

▸ Jag är JÄTTENYFIKEN på hur du odlat kastanjerna?

Då ska vi se! Det hela började med att jag hittade dessa ↑ på gården på Öland. Jag hade letat som en galning här hemma, böjt mig ner och vänt på kastanjer under promenader och gått och sparkat i marken under kastanjeträd utan att hitta några med rot. Så åkte vi över till Öland och hela gården är full av dem. Vanligtvis brukar kastanjerna krattas bort från grusuppfarten och gräsmattan men den här gången hann jag före ¯\_(ツ)_/¯

FullSizeRender-25

FullSizeRender-34

Det jag gjorde med kastanjerna sen var att sätta dem i små vattenglas likt ovan. Vattnet ska inte nudda själva kastanjen men hålla roten blöt konstant. Titta till ofta och fyll på vatten noga. Vanligtvis har kastanjerna kvar sitt bruna skal i det här steget, den här rackarn råkade bara tappa sitt under resan hem från Öland.

Kastanjens rot kommer bli större samt slå ut små sidorötter. Efter ett tag kommer ett skott leta sig ut från samma plats som roten. Skottet letar sig upp av sig själv, men det kan vara bra att hålla koll på att glaset inte är för litet och stoppar den.

1090

Nästa vända vi var på Öland hade kastanjerna som blivit liggande vid vägkanten redan rotat sig i marken och börjat slå ut. Jag plockade ett knippe av dessa också. Här är dem alla på spa innan hemfärd ↑

1102

Jag planterade kastanjerna, från båda omgångarna, i mindre krukor när skotten kommit upp ett par centimeter från själva kastanjen. Något som var väldigt häftigt att se var att kastanjen direkt slår ut ett nytt bladpar om det befintliga (första paret) blir skadat eller brunt. Jag har två kastanjeplantor nu där första bladparet stannat i storlek och istället fått sällskap av ett nytt friskt.

1204

Nu kikar vi på plantorna efter de hamnat i kruka! Här är de tre starkaste jag sparade från första omgången, första bilden i det här inlägget. Jag selekterade bort dem med skadade rötter efter resan hem och de som inte växt på sig lika starkt i vattenglas som andra. Kvar var dessa tre ↑ som idag pryder fönsterbrädan i köket.

1205

Och dem här bjässarna ↑ är de jag plockade vid vägkanten som redan hade rotat sig i jord, bild nummer fyra i detta inlägg.

Enkelt förklarat kan en väl säga så här: det är riktigt trevligt att odla kastanjer i vattenglas eller små glasvaser, det är fint att titta på och ha framme under tiden kastanjen växer på sig, men när dessa planteras i kruka går tillväxten mer långsamt. Tittar vi istället på de kastanjer som redan rotat sig ordentligt i jord innan de plockades så kan dem det där med att ta upp näring från jorden. De växer så det knakar direkt!

Min teori på skillnaden mellan plantorna är att rötterna som levt i vatten måste anpassa sig från vatten till jord vid plantering, och att det steget kan ta tid. Det är dock bara en gissning. Det är ändå helt klart så att kastanjerna som levt i jord både innan och efter min plantering växt på sig bäst.

1206

Och kanske det finaste av allt ↑ En av kastanjerna har redan börjat skjuta sitt andra, friska, bladpar!

Är det några av er som testat att odla kastanj? Eller som kanske kommer försöka till nästa säsong? Kom också gärna med tips om ni sitter inne på kloka erfarenheter gällande just kastanjeodling! Jag tänker att det vore fint att hålla dessa vid liv så pass att en kan plantera ett träd ute på gården senare. Vore inte det fint?

17 kommentarer

17 kommentarer

 1. Wow, så vackert!! Jag må inte ha gröna fingrar för att ro i hamn en sådan här grej, men jag ska definitivt testa!😍🌸

 2. Men så fina små träd det blir! Tack för detta inlägg, måste spara på Bloglovin’ så jag kan gå tillbaka när jag väl hittar lämpliga kastanjer, haha. :) Vem har gjort din bloggdesign förresten? Om det inte är du, alltså? Så fin!
  sv: Tack snälla, jag hoppas också att både kropp och själ lugnar ner sig lite! <3

  1. Blir så himla glad av det är, tusen tack! Roligt att du gillar inlägget :) Jag håller tummarna för att du hittar kastanjer till nästa säsong!
   Bloggdesignen är det jag och min kille som knåpat ihop. Mina riktlinjer, hans kodande :) Tusen tack! Kram <3

  1. Åh, jag känner med dig! Vi flyttar i augusti/september och har hela våren haft balkongen inramad i byggställning = inga tomatplantor för den här säsongen :( Vi får ta igen detta nästa år, tycker du inte?

 3. Åh vilken fin guide till kastanjer! Önskar att jag ska hitta kastanjer någonstans så jag också kan odla det :D Så vackra bilder <3

  1. Vad glad jag blir, tusen tack! <3 Jag håller tummarna för att du hittar till nästa säsong och så att du då får fönsterbrädorna fulla med kastanjer. Kram!

 4. Så roligt att läsa detta. Jag älskar kastanjeträd. Jag har satt en kastanj i kruka (för många år sedan) som blev ett fint litet träd som jag sen satte ut i trädgården. Det är idag 6-7 meter högt. Jag har också en ny pågång i kruka på balkongen. Bladen blir bruna och torkar, jag vet inte vad det är för fel.

  1. Så roligt att höra om dina erfarenheter av kastenjeträd! Tack för att du delar med dig. Jag har haft ett avokadoträd som betedde sig på samma sätt, med bruna blad som föll av så småningom. Det slutade med att jag gjorde mig av med plantan eftersom den inte verkade må så bra, så jag vet tyvärr inte riktigt vad som var fel. Hoppas ditt nya kastanjeträd överlever och bättrar sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.