Allt om bloggen: hur jag jobbar och planerar, ser på statistik och tänker på personligt och privat

Hej och välkommen till ett frågeinlägg i ren och skär blogganda! Idag ska vi bita tag i lite det här med hur jag driver den här bloggen, hur jag planerar inlägg och hur jag ser på det här med att dela med mig av personligt och privat. Allt om bloggen och mitt liv med den, helt enkelt!

1240

▸ Jag tycker de skulle vara spännande att höra om hur du fick en stor blogg så snabbt, hur du jobbar med bloggen och hur du tänker om det du delar med dig av här (personligt vs privat).

Roligt och spännande att det här intresserar!

Jag började blogga runt 2007/2008 och drev till en början bloggen mest för att samla mina fotografier i ett gediget arkiv. År 2006 köpte jag min kamera och 2008 började jag gymnasiet, året efter valde jag medieinriktning i mitt program och då fick jag fotografisk bild och medieproduktion i min utbildning. I den vevan började jag bygga upp bloggen med materialet jag skapade både innan, under och efter skolan. På den tiden var fotobloggar också stort och på frammarsch och jag var då tidig och blev ”rätt i tiden” i det jag gjorde. Även om engangemang och intresse såklart också spelar stor roll ser jag det idag som rätt mycket flyt för att jag var intresserad av det nya och tog tag i det som flög förbi. Bloggbranschen då var ju rykande färsk!

Sedan dess har bloggen bara rullat på, mer eller mindre, och sedan utvecklats med tiden och med mig. Då drev jag den mer eller mindre som en renodlad fotoblogg, senare med mycket politiska inslag och idag mer som en vardagsblogg som tillåter allt i livet. Både det goda och onda. För mig har det här varit något utav det viktigaste → att låta bloggen utvecklas med mig, att den formas efter hur jag lever och att jag alltid utgår från att bloggen ska vara en ärlig spegling av hur mitt liv är, känns och ser ut.

Det här blir såklart alltid en balansgång, att vara ärlig utan att utelämna alldeles för mycket av en själv. Jag försöker vara så personlig jag kan för att ni ska lära känna mig, men vissa saker utelämnas såklart om det blir alldeles för privat. För mig har psykisk ohälsa, utmattning och sjukskrivning varit sådana saker som jag velat dela med mig av för att upplysa och hjälpa andra, och för mig har det då varit värt att för en stund vara helt genomskinlig inför er.

Om jag ska ge ett recept på lycka så är mitt att låta bloggen följa med mig i livet och att alltid spegla verkligheten, även med det som inte är felfritt och fint.

1313

▸ Jag skulle tycka det var kul med ett inlägg om hur du planerar dina blogginlägg.

Bloggen är inte mitt jobb utan jag driver det här helt och hållet som ett fritidsintresse, jag har alltså inget eget företag för mitt bloggande utan fakturerar med faktureringstjänster om jag ska få lön för exempelvis samarbeten med företag. Att bloggen drivs som ett fritidsintresse gör ju att det skapas material när jag kan och har möjlighet. Ibland finns inte tiden eller orken (allra särskilt nu mitt i min utmattning) och då får bloggen bli liggande ett par dagar eller så. Av samma anledning försöker jag alltid planera noga och ligga steget före för att säkra upp för de dagar eller perioder då jag kanske knappt kommer ur sängen.

1367

Jag planerar genom Google docs och calendar. I dokumenten samlar jag sådant jag skulle vilja göra eller skriva om och sådant som jag har material till men bara ska skriva ihop. Här har jag också särskilda dokument för lite längre texter och era frågor som samlas upp bland kommentarer. Det här materialet använder jag sen i kalendern.

Här är ett utdrag från en vecka i maj ↑ Veckan innan hade jag förberett i stort sett alla inlägg eftersom vi den här veckan skulle till Göteborg på fredagen. Blogginlägg markerar jag i ljusgrönt för att veta när de kommer publiceras, jobb är gråmarkerat och sådant jag ska göra till bloggen är markerat i rött. Skulle jag ha ett läkarbesök eller något annat viktigt markerar jag dem i intensivt rött. Allt har alltså olika färger för att jag ska kunna se tydligt och snabbt, det gillar jag.

980

För mig är planering och struktur en stor del av det här med administrerandet av bloggen. Eftersom jag just nu också har speciellt svårt med att sortera tankar och planera är det extra viktigt för mig att skriva listor och påminnas genom kalendernoteringar. Av den här anledningen tidsinställer jag också det som ska publiceras så att jag säkert vet att materialet kommer ut, oavsett hur dagsformen i mitt mående är. För mig är det också en extra trygghet i att alltid ligga steget före. Har jag inte ork nog att fotografera X till inlägg Y kan jag göra det imorgon, eller dagen efter det. Kalendernoteringarna med sådant som ska göras är sällan måsten, utan mer förhållningspunkter för att kunna ligga lite före i planeringen.

Jag blir alltid så ställd när jag får frågor om bloggen, en blir så statistikmedveten men sifferblind med tiden när en sysslar med det här. För mig är det här bara en plats för ett kompisgäng att hänga på, men sätter jag siffrorna i relation till ett högstadium eller antal elever i en gymnasieskola blir det svindlade. Jag tänker ju på det här som en träff med sitt kompisgäng, som ett samtal över en middag eller en recap av något som hänt när en inte setts på ett tag. För mig är det liksom bara du och jag och några till när jag tänker på bloggen, och det har nog också gjort att jag alltid kunnat vara ödmjuk inför bloggen och personlig med er.

Jag är så oerhört glad att ni väljer att hänga här med mig och som tack vill jag ju fortsätta skapa och visa content här. Även om bloggen bytt både portaler och skepnader under alla dessa år är det ju ändå alltid jag som skapat ovanpå mina intressen och min vardag, och det är så jäkla roligt att ni vill hänga med på det.

Tusen tack för att du är med och bygger det här stället med mig, det gör mig så glad!

13 kommentarer

13 kommentarer

 1. Tycker det är jätteintressant att se hur du jobbar och jag tror verkligen på din filosofi att låta bloggen vara föränderlig genom livet och hur det förändras. Jag planerar inte lika hårt som du kanske, mest på grund av utmattningen. Jag har idéer till inlägg i huvudet och skriver dem när jag får ork, tid och möjlighet. Vissa inlägg kommer i stunden vilket kan vara både mer och mindre bra har jag märkt. Några av mina mest kännbara texter kommer då, men det kan även vara inlägg skrivna i affekt :-) Nu när jag jobbar 80% har jag mindre tid till bloggen, framförallt till fotandet och därför har jag dragit ner på tempot men ökat upp planerandet. För nu kan jag planera utan att jag skapar press på mig själv att leverera.

  Att skriva in det i en kalender så samt samla i dokument känns som något jag ska börja göra. Bättre än post it´s och små anteckningar i almanackan på skrivbordet bara :) Tack för inspo! Kram

 2. Håller med Linnéa här ovan, så himla intressant att se hur du tänker och strukturerar!

  Och fint också att du tänker på det hela som ett stort kompisgäng (det känns precis likadant när jag läser, som att jag hälsar på hos en kompis, tillsammans med andra kompisar – SÅ mysigt!).

  Bra grej med digitalt schema också, jag är sill old fashioned och kör på papper och penna vilket resulterar i 20 hyfsat identiska listor pga tappar bort dem + bläck på hela händerna (som jag dock tycker är ganska fint, hehe). Skönt att alltid ha med, också!

  Kram!

 3. men alltså du är så grym!! och gud vad bra att det finns faktureringstjänster sådär? visste inte det! om det skulle dyka upp nåt i framtiden så behöver en ju inte stå handfallen utan företag liksom. blev peppad på att blogga ännu mer nu och strukturera upp :’)
  vilket topp-inlägg ellen!

 4. Tack för att du delar med dig! Blir så inspirerad av hur du jobbar. Själv är jag ostrukturerad och oplanerad tyvärr. Skulle gärna planera bloggen lite bättre men är orolig att jag ändå inte skulle hålla mig till det haha :D Kram!

 5. Känner igen dina tankar och din strategi väldigt mycket även om det är lite annorlunda för mig eftersom jag bloggar med en annan inriktning. Jättefint att ta del av och blir så inspirerad av ditt förhållningssätt till bloggandet – att du både har struktur och en så avslappnad relation till det :D

 6. oj, vad du är strukturerad! Så imponerande – och väldigt inspirerande, även om jag nu inte alls har möjlighet att skapa någon form av *content* ;)

 7. Tycker att du är så grym! I allt annat är jag strukturerad men när jag försöker planera massor med min blogg blir allting så krystat tyvärr. Kanske därför den aldrig lyfter, hehe.

 8. Åh, kul att höra! Jag försöker hitta nåt sätt att ha ordning o reda på blogg inlägg digitalt, har på papper just nu men blir ibland lite svårt att få en bra översikt…vad använder du för kalender? Bra översikt tycker jag!! Vill nog ha en som bara är till blogg o foto och inte i min privata kalender..tror det blir för rörigt..tack för dina tips!

 9. Jag tycker det är väldigt intressant att få ta del om hur du lägger upp ditt bloggande och dina tankar om hur ditt bloggande förändrats :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.