Jag har bott alla mina 25 år i Oskarshamn, men om tre månader lämnar jag det här för Malmö

Sommaren jag föddes var den varmaste sedan 1700-talet, om en ska lita på DNs sammanfattning av vädret från 1992. Mina föräldrar och min storebror bodde då i ett gemytligt litet lägenhetsområde, med rödmålade förråd på gården där knallgula solrosor växte sig stora i sommarvärmen. När jag var ett och ett halvt år flyttade vi till den vita villan precis vid gatans vändplats, där cykelvägen mot stranden tog vid. Där bodde jag till mitt sista år i gymnasiet. Då packade jag ihop mina saker och flyttade in hos min tonårskärlek som fått en liten etta av sina föräldrar, trettio kvadrat på fjärde våningen. Efter det har jag flyttat fem gånger till, alla gånger inte längre än ett par kvarter.

Jag har bott alla mina 25 år i Oskarshamn, i den lilla hamnstaden vid Smålands östkust, men om tre månader lämnar jag det här för Malmö.

1437

Jag är hälften glad och häften livrädd.

De här kullerstenarna är dem enda jag vandrat på i en stad jag kallat min. Det är här jag lärt mig cykla, blivit kär och tagit studenten. Det är här jag fått smaka på livet, på lycka och på sorg. Det här är inte det enda jag sett under mina 25 år, men det här är det enda som varit mitt.

Men nu skaver det här i kanterna.

1439

Oskarshamn känns inte på samma sätt i mig som det gjorde för tre år sedan. Jag vill mer än det här. Jag vill promenera på nya kullerstensgator, upptäcka nya fik med fantastiska kanelbullar och träffa människor jag aldrig sett tidigare. Jag vill ha alternativ till restaurangbesök och butiker att handla kläder i, jag vill ha alternativ för karriär och utbildning. Jag vill ha en framtid med mer i perspektiv. Jag vill kunna göra ett val, inte bara ha ett att välja på och nöja mig med det.

Oskarshamn är en sådan fin stad att bo och leva i. Verkligen. Jag har älskat det här i 25 år, men idag behöver jag mer än det här för att vara tillfreds. Oskarshamn räcker inte längre, och jag kan inte nöja mig med att det inte riktigt når ända fram.

1440

Jag har bott alla mina 25 år i Oskarshamn, i den lilla hamnstaden vid Smålands östkust, men om tre månader lämnar jag det här för Malmö. Tillsammans med Johan och Otto.

Jag är hälften glad och hälften livrädd, men jag måste göra det här.

26 kommentarer

26 kommentarer

 1. Välkommen till Skåne Ellen, Malmö är en himla fin stad, plus att det är enkelt att ta en dagstur till Köpenhamn om man skulle känna för det när man vaknar upp på morgonen😀

 2. Förstår att det känns lite nervigt, men det kommer att gå galant :* Att bo på en annan plats än där man är uppvuxen är så ögonöppnande, man inser att man kan kalla vilken stad man vill för ”hemma”. Det kan jag intyga på efter att ha bott lite här och var. Plus att Oskarshamn kommer ju alltid finnas kvar för dig!

 3. Så fint. Lycka till och välkommen till Malmö!! Jag tror ni kommer trivas fint, även om det är läskigt att flytta. Efter snart fyra år här och innan det 19 i en stad som är ungefär västkustens motsvarighet till Oskarshamn i storlek och placering, kan jag säga att det är fint. Malmö är bra, och det är en sån stad som visserligen är stor, men som också känns liten och välkomnande.
  Och om du vill ha en växtshoppar-kompis eller ett loppissällskap så är jag frivillig!

 4. Kommer bli så bra! Välkomna till Skåne å övertygad om att du kommer stortrivas i Malmö! Puss på dig lilla söta kusin

 5. ÅH! Fick tårar o rysningar när jag läste detta men är så glad för din/er skull ska du veta! Och dessutom så ger det mig ju ytterligare ett skäl att åka till Malmö oftare ❤️

 6. åh! så fint! älskar malmö. vi funderar också på att flytta dit i framtiden :)

 7. Förstår att det känns läskigt, men det är bra att vidga sina vyer och känna ny mark under sina fötter. Det kommer antagligen gå skitbra för er :) Jag har också bott i Malmö, det är en trevlig liten stad. Ska bli kul att få följa med på ditt/ert nya äventyr!

 8. Spännande! Ska bli kul att följa hur ni rotar er, här genom bloggen. Och alltså det är ju jättenyttigt att byta stad minst en gång i livet tänker jag. Växte så mycket som person under min tid i Götet.
  Får en vara super-nyfiken och fråga vad som händer med er oskarshamns-lägga? :))

 9. Skräckblandad förtjusning i kombination med bitterljuvt är verkligen något speciellt. Jag tror Malmö kommer bli strålande! Och Oskarshamn kommer alltid finnas kvar <3

 10. alltså du är ju så fantastisk med orden, ellen. så fint skrivet!
  hejar på er, tror det kommer bli jättebra – men förstår din oro också. det är klart att det är läskigt. men du är så modig! hoppas snart kunna våga göra samma.. ❤

 11. Åh, Oskarshamn är verkligen så lugnt och mysigt. Det är bara synd att det inte finns bättre förutsättningar för jobb, utbildning osv. Hade gärna flyttat tillbaka till min gamla hemstad om det hade funnits mer utrymme att utvecklas där.. Stort lycka till med flytten. Det kommer gå kanon! :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.