Jag har något kul att berätta för er

Den här sommaren alltså. Wow. Inte nog med att jag är mitt i fyra veckors semester och lever life på Öland, mår riktigt bra och har fått lägenhet i Malmö till hösten → nu har jag ytterligare en rolig grej att berätta för er.

1543

JAG BLEV ANTAGEN!

Jag ska börja studera till Informationsarkitekt!!! Hur knäppt är inte det!? Jag är hälften del överlycklig, hälften del livrädd.

Det här innebär ju nu också att jag flyttar till Malmö redan om tre veckor, direkt efter min semester, istället för om två månader! Orkar inte hur kul det här kommer bli.

1544

Jag vaknade strax efter sex i torsdags av att jag drömt att jag gick från reservplats sex till ett inför andra antagningen, och hela morgonen kände jag att det nog var ”bevis” på att det inte kommer gå, att jag inte skulle komma in. Men strax efter nio loggade jag in och såg det gröna ANTAGEN vid programmet jag sökt.

JAG KOM IN!!

Det går inte riktigt att beskriva huuuur skönt det är att äntligen fått beskedet.

1542

Men ni! Jag slår vad om att ni sitter inne på så himla många bra tips om allt som har med att börja studera att göra. Kan ni inte dela med er? Det hade stillat mitt stirriga sinne lite. Jag har ju bott i Oskarshamn i hela mitt liv, jobbat sedan jag tog studenten för sex år sedan. Allt med det här blir helt nytt för mig. Att flytta över halva landet för Malmö, att byta jobb mot studier. Så nedrans kul, men också himla läskigt.

Så vilka är era bästa tips? Vad är bra att tänka på, ha med sig och vara förberedd på inför starten? Vilka är era bästa tips för att hålla fokus när ni pluggar? Har ni något kul som håller motivationen och peppet uppe? Finns det några bra appar eller program som är funkar för att strukturera? Är block, pennor och färgglada stickers i böckerna att rekommendera?

 

Hoppas förresten att ni är lika peppa på det här äventyret som jag är! Det kommer ju bli en hel del nytt som kommer synas här i lelle bloggen framöver. All förberedelse, flytten, skolstarten, den nya lägenheten → allt nytt att upptäcka i Malmö.

Ni hänger väl med? Jag tror det kommer bli kul!

28 kommentarer

28 kommentarer

 1. Grattis!!! Jag upplever att den metod som passar bäst varierar lite beroende på vad det är man studerar. I vissa kurser har det funkat för mig med block och pennor i olika färger, medan i andra kurser har det varit enklare att använda mig av datorn. Så jag säger pröva dig fram till du hittar något du känner funkar för dig :)

 2. Grattis!! Så himla kul att du kom in, så spännande med ny utbildning ju! Nu vet jag inte riktigt var en informationsarkitekt är exakt, men jag gissar att ni kommer rita en del och kanske behöver sånt material? För då rekommenderar jag direkt att skippa Panduro, Slöjd-Detaljer och andra kedjor och ta sig till Drewex (som jag upptäckte i förrgår, eh…) som ligger nästan vid Värnhem! Billigare, större utbud, allt man kan önska + supertrevlig och kunnig personal.

  Annars vad gäller plugg…. det är så individuellt vad som funkar för en. Jag har insett att för mycket att tänka på när jag pluggar stör mitt fokus, men att lite färg för att markera det allra viktigaste hjälper supermycket. Jag gör viktiga rubriker större och lägger centrerat på pappret när jag antecknar, och gör typ som ett moln eller en box eller nåt runt för att de ska sticka ut lite extra. Annars allt i svart penna, med en highlighter i valfri färg för att markera nyckelord i de fall det behövs. Det lättaste är att undersöka hur du själv fungerar och testa lite olika grejer! Vissa kör analogt, andra på dator, osv, osv i all oändlighet.

  Kram på dig och lycka till! Och hojta om du vill ta en fika!

 3. Men hallå så kul! GRATTIS! Jag har också gjort en flytt till Malmö en gång för längesedan för att börja plugga. Nu blev det inte riktigt som det var tänkt, då jag hoppade av just den utbildningen efter ett år, men ändå. Kommer aldrig glömma flytten dit – hade knappt varit i Malmö alls innan, kom till en lägenhet med en tältsäng i mitt i mörka natten dagen innan skolan började. När jag gick ut på morgonen visste jag inte vart jag var eller åt vilket håll jag skulle. Haha. Men jag hittade till bussen och kom fram till skolan i alla fall. Livrädd och taggad på samma gång. Och det är väl så det är tänker jag :) Det ska bli spännande att få följa ditt kommande äventyr. Lycka till, det kommer gå super, det är jag övertygad om :)

 4. Åh fasiken vad kul!!! Grattis!!! Är också sjukt pepp på att höra lite mer om vad informationsarkitekt innebär. Jag är ju kommunikatör och Anton arkitekt, så bli GENAST nyfiken!!!! Och mitt bästa tips till plugget är att gå på alla föreläsningar. Jag lärde mig så mycket av det, och fick dessutom försprång till litteraturen. Man kan bli väldigt överväldigad över allt litteratur man ska hinna läsa. HEJA DIG och lycka till juuuu!!!

 5. Wow, GRATTIS! och varmt välkommen till Malmö – här finns så mycket fint att förgylla livet med <3

  kram,

 6. Men gud vad roligt! Stort grattis! Tog själv examen nu i juni efter tre års studier till fritidslärare och när det kommer till att strukturera upp pluggandet tog det ett tag för mig att hitta min grej så att säga. Men det som funkade för mig var:

  1. börja i god tid, oavsett om det är läsning, litteraturseminarium, tenta plugg, you name it! Att börja i god tid ger dig inte bara tid till att sätta sig in i arbetet ordentligt, utan det ger också tid till den där fikan en onsdagkväll, eller den obligatoriska kvällspromenaden.

  2. Post it lappar! De har bokstavligen talat räddat mig, superbra att sätta i böckerna med några få ord som gör det lätt att hitta.

  3. Och när vi ändå pratar om dessa jäkla böcker som ibland känns orimliga att förstå och ta sig i genom. Skriv läslogg när du läser! Med andra ord, skriv om det du läser med egna ord, och ta gärna med reflektioner. Det tar längre tid än att bara läsa sida efter sida, men det har du igen. Du ser snabbt om du förstår det du läser, tankarna kan lyftas under föreläsningar eller med kurskamrater och du får (enligt mig) en djupare förståelse av det du läser.

  4. Under självstudiedagarna, gör ett pluggschema! Så vet du vad du behöver göra och vad som bör prioriteras först och vad som ska betas av därefter.

  5. Unna dig en paus! Ibland känns det som att man inte ens hinner duscha på grund av allt som ska göras, men pauser är sååå viktigt. Det funkar inte att stirra i böckerna i 6 timmar i rad, små pauser är nödvä. Jag brukade även där göra ett schema. Exempelvis: när jag har läst och förstått de fyra första kapitlen i boken så kan jag ta en paus på 30 min.

  6. Hitta en pluggkompis att diskutera litteratur, studier, föreläsningar, m.m med, verkligen nyttigt!

  7. Byt miljö. Fastna inte alltid på biblioteket i skolan, eller köksbordet hemma. Testa att plugga ute när vädret tillåter, sätt dig på ett café eller varför inte hemma hos någon annan. Hjärnan behöver det

  8. Under föreläsningar, skriv inte bara rakt av. Skriv om med egna ord så att DU förstår kontentan av det som sägs.

  Detta är som sagt vad som funkade för mig och det kanske låter som helt orimliga tips för dig. Men som sagt hitta din studieteknik och låt det ta tid, testa dig fram.
  Lycka till 😃

 7. Vad kul! Grattis! 😁😁 mitt bästa pluggtips är appen forest, den fungerar så att en går in på appen och låser telefonen (tex när en tentapluggar) och ställer klockan på en viss tid (tex 45 min) och under tiden planteras ett träd. När tiden gått ut har trädet vuxit klart och du får poäng. Om du går ur appen innan tiden är slut dör trädet. När du planterat tillräckligt med träd och fått ihop poäng/pengar kan du ”köpa” ETT RIKTIGT PLANTERAT TRÄD. japp, de planterar ett riktigt träd i världen för att du tentapluggat. Om det inte ger motivation till att läsa vetenskapsteori (snark, ska skriva c-uppsats i vår) så vet jag inte vad som gör det.
  En annan bra app är plockd, där låser en telefonen på campus (tex under föreläsningar) och för varje tolfte minut får du ett poäng och de poängen kan du använda till rabatter i din stad! I Örebro finns det allt från smink, mat, träning, Ica, fotostudio etc. Sjukt bra grej!

 8. Skrev en jättelång kommentar som bara försvann 😒
  skriver om när jag har möjlighet !
  Men grattis grattis å varmt välkommen till Malmö ⭐️

 9. Åh så roligt, tusen grattis! Så kul att både sysselsättning och bostad löst sig för dig, precis på det sätt du velat <3

  När det kommer till studier så vill jag börja med att säga; njut av tiden, det kommer vara fantastiskt. Så här två år efter examen får jag fortfarande magknip av att tänka på sundsvall för att tiden var så himla fin och jag längtar otroligt mycket tillbaka. Värdesatte inte riktigt det då, för jag var så inne i att klara av kurser – de roliga sprang förbi och de tråkiga ville jag ju bara skulle ta slut. levde inte riktigt i nuet. så det vill jag verkligen tipsa om, att ta det lugnt och inte "titta för långt fram".

  Studietips (inför tentor) har jag dessvärre inga tips om. Förutom att nya block kanske är det roligaste som finns?! Så tillfredsställande med helt nya blanka blad att börja strukturera allt ifrån. Pluggmetod är ju så himla individuellt vad som funkar. Jag körde mest efter "vad kommer jag bedömas utifrån på mitt arbete? vad vill jag bli bra på? vad spelar roll "ute på fältet"? Det ansträngde jag mig i, och fick A och B i betyg. Sedan fanns det saker som jag kände "ok, det här måste jag klara för min examen, men det är inget som kommer påverka min möjlighet till en tjänst, här kan jag chilla lite mer" och satsade bara på att slippa få omtenta. Så prioritera, känn efter och andas är mitt tips! Och omtentor gör inget heller!

  Att hitta personer som funkar bra att plugga med var det bästa för mig. Vi blev ett otroligt tight gäng på 6 personer och de är mina bästa vänner sedan dess, fastän vi bor över 80 mil ifrån varandra idag. Vi delade på morötter, som fikadejter, filmkvällar och fotopromenader när vi pluggat en viss tid/antal sidor. Delade upp att sammanfatta kapitel, inrikta oss på olika saker och förklara för andra, som egna små föreläsningar. Åh, väcker så mkt fina minnen <3

  Nu blev detta en roman, blev så exalterad för din skull. Du har en så himla fin tid framför dig. Min flytt var bara på 40 mil, men det kändes som ett nytt universum som verkligen fick mig att utvecklas och växa som person. Det kommer bli fantastiskt, jag lovar <3

 10. Stort grattis!!
  Mina bästa tips är att ha en smidig dator som är lätt att slänga upp och ner mellan föreläsningar och pauser.
  Ett annat tips är att med i Facebookgruppen MAH byt och sälj, där hittade jag många av mina böcker (mycket billigare än att köpa nya, ofta behövs de ju inte inte längre perioder).
  Och välkommen till Skåne förresten😀

 11. Grattis till utbildningsplatsen! Att plugga på högskola till något en vill jobba med är verkligen en upplevelse.

  Det är många bra tips redan, men det jag tänker på är att testa dig fram vad som funkar för dig. Vissa lär sig superbra genom att bara läsa litteratur, andra behöver gå på föreläsningar + läsa innan och efter + renskriva anteckningar. Men att gå på föreläsningar är alltid att rekommendera. Även om tanken är att de ska vara någon slags introduktion till litteraturen så dyker det oftast upp mer än så + att folk frågar saker som gör att en själv börjar tänka till också.

  Att skaffa någon/några att plugga med hjälpte mig mycket. Ha någon att repetera och diskutera med, och ha någon att föklara saker för.

  Och sen sist men inte minst: en dör inte av att få underkänt. Visst, det är drygt om det påverkar ens chanser till fortsatt CSN och att kanske behöva ha två kurser att fokusera på. Men herre så bra en blir på de kurser en måste plugga om igen!

 12. Grattis! Spännande med massa nytt ju! Å lägenhet brukar ju inte va det lättaste i storstäder så vad skönt att ni fått det också! Lycka till med flytt och plugg! Har tyvärr inte så mycket tips😄 Har bara läst lite kurser på distans.. men det kan aldrig gå fel med färgglada stickers och snygga block och överstrykningspennor i favoritfärgerna!:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.