Allt om flytten till Malmö och vad jag känner för den nu

För tre månader sedan tog jag på mig min största ryggsäck och drog en resväska efter mig genom Oskarshamn för att flytta till Malmö. Jag satte mig på en buss, sen ett tåg och efter ett par timmar var jag framme i min nya stad. Och gissa vad! Jag har inte ångrat mig en sekund sedan dess, trots att det var så himla läskigt.

Det var första gången i mitt liv, på 25 år, som jag gjorde något så stort. Jag har flyttat flera gånger inom Oskarshamn, men aldrig mer än ett par kvarter. Nu, efter tre månader, tänker jag att vi kan prata lite om det här med att flytta från sin hemstad.

Om att flytta från familj, vänner och tryggheten. Mot något helt annat.

1600

För mig och Johan handlade det mycket om att bara göra ett miljöombyte och att få se och uppleva något nytt. Johan hade egentligen ingen anknytning till Oskarshamn (han flyttade dit för sitt arbete) medan jag bott där hela mitt liv och inte sett något annat. Att flytta kom därför snabbt upp på tal i vårt gemensamma liv, och vid årsskiftet 2016/2017 gjorde vi verklighet av alla samtal och förhoppningar.

Vår flytt handlade egentligen väldigt lite om Oskarshamn i sig (även om staden faktiskt börjat skava lite i mig), men desto mer om vad Malmö kunde erbjuda. Närheten till allt. Alla alternativ. I Oskarshamn hade jag noll möjligheter att vidareutbilda mig, jag arbetade med ett jobb jag gillade men där klimatet tog mig in i väggen och det hände sällan något nytt eller spännande i livet. Malmö gav mig alla de alternativ jag saknat, och mer därtill. Och det för mig var värt flytten på trettiofem mil, även om familj och vänner är kvar i den lilla kuststaden i Småland. För på fredag kommer mamma och pappa och hälsar på, två helger i december har vi besök av Johans syskon och över jul åker vi hem till både Oskarshamn och Öland.

Oskarshamn är en superfin stad, men jag hade helt enkelt växt ur kostymen.

1577

Så om jag ångrat mig? Inte en enda gång. Att flytta till Malmö och allt vad det inneburit har ändå varit något utav det bästa jag gjort. Det har varit jobbigt, läskigt och inte alltid superkul (vår flytt var en total katastrof). Men ändå så värt allt.

Det är skitläskigt att planera och genomföra en stor flytt och det är ledsamt att inte ha alla sina favoritpersoner i sin geografiska närhet, men samtidigt är det så värt att få bredda sitt synfält, uppleva nya saker och faktiskt leva sitt liv snarare än bara ta sig igenom det. Och ens favoritpersoner är ju inte mer än ett samtal bort, eller max ett par timmar med tåg.

Jag tänker att det är viktigt att komma ihåg att en flytt inte innebär att relationer är över, de förändras bara litegrann. Som att Charlotte och jag dricker vin över telefon och pratar i över en timme, eller att mamma och pappa kommer och hälsar på så att jag kan visa dem sjöfartsmuseet, promenera längs kanalen och laga middag ihop. Personerna försvinner inte, det tar kanske bara lite längre tid mellan gångerna ni ses. Och när ni väl gör det tar en vara på tiden.

Därför bytte jag kostymen som skavde, och råkade förälska mig i Malmö på köpet.

23 kommentarer

23 kommentarer

 1. Vad fint att du trivs i din nya stad. För mig är det 15 år sedan jag bytte stad och flyttade till ett ställe jag inte hade någon relation till. Det var spännande, läskigt och härligt. Har inte heller tittat tillbaka. Jag blev kvar och trivs fortfarande :)

  1. Så himla härligt att höra att du trivts! Tänker att det inte alltid blir så, att en trivs och stannar, men om en gör det har en ju verkligen hittat rätt :)

 2. Vad kul att höra att allt med flytten har gått bra och att du trivs i din nya stad :* och jag håller med dig gällande sista stycket, ens familj och vänner finns ju kvar där oavsett, och när man väl träffar dem blir det något speciellt!

  Kram!

  1. Precis så! Har samlat så mycket inspiration och pepp till det här genom att hänga med ex. dig i bloggen :* Det är så intressant att se! Det går ju liksom att bo långt bort och ändå få ihop livet, såklart!

 3. Vad kul att höra att allt med flytten har gått bra och att du trivs i din nya stad :* och jag håller med dig gällande sista stycket, ens familj och vänner finns ju kvar där oavsett, och när man väl träffar dem blir det något speciellt!

  Kram!

 4. Blir så himla glad av att läsa det här inlägget, fina du! Så grymt och modigt av er att dra upp rötterna och dra. Älskar när det känns bra och speciellt så snabbt. Mitt mål är att hänga i Malmö en helg i vår, har ju så många underbara bloggkollegor att träffa så nu är det fan dags. KRAM

  1. Åh <3 Du har varit en sådan stor inspirationskälla som nog omedvetet peppat mig i och med din flytt! Ser så mycket fram emot din Malmö-helg, då måste vi passa på och ses. Hade vart så fint!

 5. Åh fick så mycket pepp av att läsa detta! Ska själv flytta ifrån allt och alla till våren så behövde detta! <3

  1. Åh! Det kommer vara så himla spännande att se och upptäcka nytt, tänk på det om det emellanåt skulle kännas tungt. Det är så värt att i alla fall testa! <3 Heja dig!

 6. såååå glad att höra att det var ett bra beslut. klart det var! att flytta är så svårt, men oftast underbart. KRAM bästa du.

 7. Vad härligt att du trivs!

  ps. Hittade hit från Floras blogg (du svarade på min kommentar på inlägget om tv-serier/filmer) och jag måste bara säga wow vilken fin blogg du har! Ska bli så kul att följa den <3

 8. För mig har det blivit så att när jag flyttade till en annan stad i Sverige så blev mina relationer med de hemma bättre och starkare för att man fick anstränga sig för att hålla kontakten på ett annat sätt och tog vara på tiden man hade tillsammans. Jag har ingen aning om hur det är nu sedan jag flyttade till Edinburgh eftersom att jag inte träffat någon sedan flytten – heh – men jag antar att det är samma sak :)

  1. Det är precis så jag tänker! Att en annars tagit rätt så mycket för givet, men när en flyttar måste en tänka och fokusera på relationerna för att det ska fungera. Det blir ju mer på riktigt, mer uppriktigt bra då! :) Jag håller tummarna för att det är detsamma med din senaste flytt, trots att det kanske är lite längre. Det löser du! :)

 9. Hej!
  Gud vad skönt att det känns rätt!
  Bara en fråga, hur har det förändrat (negativt/positivt) erat förhållande? eller är det samma?

  1. Hej Carolina!
   Fin fråga! Syftar du på mitt och Johans förhållande, eller relationen till ex mina föräldrar och vänner? :) Jag lyfter gärna din fråga till ett separat inlägg, om det är okej med dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.