Allt om att plugga till Informationsarkitekt

Det är flera av er som undrat och frågat vad tusan det är jag pluggar, nu när jag börjat på högskola och så där. Idag tänkte jag att vi går igenom det, lite som sist när vi pratade jobb. Minns ni Vad jobbar jag med? Och vad jobbar ni med?? Jag tänker att det här får bli lite i samma stuk!

Så, vad är det egentligen jag pluggar? Vilka kurser läser jag, och vad blir en efter examen? Hur känns det att helt plötsligt vara i den akademiska världen? Och hur går det att plugga mitt i en utmattning?

1575

Hej hej från skoltoaletten i Niagara :))

Kort och gott: Jag studerar informationsarkitektur, och kommer bli informationsarkitekt efter 3 år på Malmö Högskola (som blir universitet 2018!).

Informationsarkitekt är en titel som kan kännas lite främmande, men som har ett betydligt klarare innehåll än så. Som informationsarkitekt jobbar en med informationsflöden, lite enklare förklarat som för att göra information lättillgängligt och användarvänligt. En jobbar med att strukturera, analysera och göra information förståelig och lättåtkomligt för oss som användare, så att vi enkelt ska kunna navigera i applikationer och kunna ta del av och hitta information på en webbsida.

Eftersom en informationsarkitekt behöver kunna flera olika delar i flödet av applikationer och webbsidor är utbildningen bred i kursutbudet. Vi läser allt från programmering och systemutveckling till interaktionsdesign, informationsdesign och informationssäkerhet. Det är inte helt ovanligt att det ute i arbetslivet idag fortfarande är ett stort glapp mellan utvecklarna (som programmerar) och användarna (som använder systemet, webbsidan eller applikationen), och det är där en informationsarkitekt kan komma in och strukturera upp arbetet och agera brygga mellan dessa två. Prata med programmeraren på dennes språk, och sätta sig in och förstå användaren på andra sidan. Att dessa två inte förstår varandra är ett stort problem ute på företag idag.

Utbildningen ligger rätt nära det jag tidigare jobbat med, och det gör det ännu roligare för mig. Jag förstår hur det jag läser faktiskt går till och ser ut ute i arbetslivet, vilka problem som finns och hur en nu löser dessa på bästa sätt. Och jag stormtrivs! Den här utbildningen är prick det jag vill jobba med.

Just nu läser vi programmering i Python och interaktionsdesign parallellt, och till vårterminen väntar databasteknik, informationsarkitektur och systemutveckling. Vi har precis tentat av webbutveckling och datavetenskap, och det är så himla skönt att ha kommit halvvägs på första terminen. En liten milstolpe att bocka av.

1597

Men hur fungerar det egentligen att plugga mitt i en utmattning? Så där, får jag väl motvilligt erkänna. Det går, till och med superbra vissa dagar, men det är inte alla dagar som det är så lätt.

Jag har tidigare berättat lite om att min utmattning slog ut min förmåga att strukturera och planera för saker jag ska göra, något som vanligtvis ligger mig varmt om hjärtat och något jag varit riktigt bra på. Utbildningen har få föreläsningar och labbar förlagda på schema (kanske 1 pass på 2h/dag i snitt), och därför desto mer som förväntas göras som självstudier. Den biten är svår för mig än, att planera upp tiden och strukturera allt arbete, eftersom det bara blir gröt i mitt huvud. Jag har en kalender (i fysisk form MVH pensionären) där varje kurs och andra aktivitet har varsin färg för att det ska bli överskådligt och enkelt, och det underlättar såklart lite.

Största skillnaden nu mot när jag kom tillbaka till jobb efter min sjukskrivning är att jag inte behöver sova på dagarna. Jag klarar mig en hel dag med bara nattsömnen, och det har jag längtat efter. Så även om det emellanåt är lite rörigt i mitt huvud kan jag fokusera på skolarbeten och kurslitteratur och klara deadlines.

Och jag är så himla glad över att jag valde att börja studera. Att jag tog chansen, och vågade. Det är helt klart jobbigt vissa dagar, men jag ångrar mig inte ens för en sekund. Att få studera något en intresserar sig för och vill arbeta med, det är en av de bästa känslorna! Lyckan när en klarar en tenta, gemenskapen med ens klasskamrater, misären i tentaperioder som sedan ändå känns okej. Ja, det är fasen värt mycket!

Jag hoppas att några frågetecken klarnat efter det här. Och skulle det vara något som är oklart är det ju såklart bara att fråga, så försöker jag svara så gott jag kan. Är ni mer nyfikna på utbildningen kan ni läsa med om programmet på Malmö Högskolas site.

 

Nu är jag nyfiken på vad ni studerar, har studerat eller vill studera! Vad har du med dig i bagaget, vad kämpar du med just nu, eller vad drömmer du om att bli? Berätta gärna, det hade varit så fint att få ta del av!

52 kommentarer

52 kommentarer

 1. Jag är sugen på att plugga grafisk design, hälsocoach (främst kostlära) och teologi. Helt spridda utbildningar men alla väldigt intressanta och lärorika tror jag!

  1. Det tror definitivt jag med! Jag har tidigare också varit väldigt spridd i vad jag vill göra, så jag tror mycket på att bara välja det som känns närmst och börja där :) Det är ju heller inte så att en bara kan plugga till en sak! Jag hade gärna också läst lite grafisk design, det verkar så nedrans kul!

 2. Jag pluggar till Art Director på en skola som heter Miami Ad School i Hamburg. Blev inspirerad om att skriva om hur det är på min blogg också. Men det kommer väl om en vecka eller 2

   1. Tyckte att skolans sätt att plugga passade mig väldigt bra, samt att av alla skolor inom Miami Ad School så är det Hamburgskolan med bäst resultat.

    1. Det låter som ett väldigt klokt val då! Hoppas allt med studierna går bra i fortsättningen, och som sagt – jag läser gärna när du skrivit lite om det :)

 3. Jag är utbildad ljudingenjör och har pluggat en yh utbildning till kulturprojektledare. Jobbar inte med något av det idag och är i nuläget inte så sugen på mer plugg. Kan ibland känna att det finns så många kul utbildningar nu (10 år senare) som jag skulle vilja gå, men har inte plugglusten kvar. Kanske nåt som inte är heltid och på distans i en framtid. Men först måste min hälsa bli bättre. Den kämpar jag med varje dag. Även om jag inte kommerskollegium botad så hoppas jag på en något mer fungerande vardag inom en snar framtid. Måste fråga, hur mår Otto?

  1. Det låter som väldigt intressanta utbildningar! Hur kommer det sig att du inte jobbar med det idag, och var jobbar du med istället? Gillar verkligen hur utbildningarna bara tar en någonstans, det är fint.

   Jag håller tummarna för en lite mer fungerande vardag för dig. Det är du värd <3 Otto är pigg och glad, men går på medicin ett par dagar till. Förhoppningsvis är han helt återställd inom ett par dagar. Kram!

 4. Så roligt att läsa att du trivs bra med utbildningen och att du tar dig igenom den trots utmattningen! Är lite i samma sits då jag sjukskrevs från mitt jobb i förebyggande syfte för att sedan säga upp mig för ett år sedan. Började också plugga till hösten och relaterar så mycket till det du beskriver med struktur och gröt i huvudet. Kämpa på!! <3

  1. Åh. Vad började du plugga? Det är verkligen en knepig situation att studera i kombination med att vara utmattad, men heja oss som tar oss igenom dagarna <3

  2. P.g.a. sjukdom är det inget som fungerar att jobba med i dagsläget. Fram till förra hösten drev jag eget 50% och jobbade med projekt 50%, just nu är jag sjukskriven, men förhoppningsvis ska jag komma tillbaka till eget företag i någon omfattning. Framtiden får utvisa. Skönt att höra att Otto verkar må bättre :)

 5. Jag har en examen i kulturstudier men kände mig inte riktigt klar efter det så nu läser jag litteraturvetenskap innan jag till hösten ska plugga till bibliotekarie!

  1. Älskar verkligen hur studierna tar en vidare till nya spännande grejer! Fint att du kände suget efter att fortsätta plugga. Stort lycka till med bibliotekarieplugget <3

  1. Det är nog rätt vanligt att det är så, trots att det finns hur många som helst som jobbar med detta :) Vissa går under andra eller liknande titlar, men just nu jobbas det litegrann med att sätta Informationsarkitekt som titel på det hela. Det blir ju lite lättare att hitta utbildningen om det finns en titel som gäller!

 6. men wow vilken spännande utbildning! och vilken ball titel du får i slutändan – ”hej jag heter ellen och är informationsarkitekt” 😎

  coolt att du får lära dig olika programmeringsspråk, jag själv vill gärna mig om webbutveckling och även bli bra på att programmera, vet ju att det finns en drös olika språk att lära sig dock, det är där jag inte riktigt bestämt mig än hehe!

  1. Men eller hur 🤓 hehe! Ser fram emot att kunna titulera mig informationsarkitekt i framtiden, behöver bara ta mig igenom studierna först.. hehe!

   Att kunna programmera kommer vara GULD värt i framtiden, ju mer automatiserat och IT-baserat allt blir. Vi börjar med Python för att det blivit utnämnt som det lättaste språket att börja lära sig, så kan en bygga på därifrån sen :) Så tips, tips – kika på Python om du är sugen på att börja lätt!

 7. Låter så himla himla roligt trots att jag är ärrad från min programeringskurs. Känner att det här hade passat mig mer än det jag sysslar med, men får göra det bästa jag kan med den här (bajs)kandidaten, hehe. Jättekul läsning i alla fall, och så roligt att du trivs <3

  1. Vilket språk läste ni i er kurs? Vi började med Python för att det blivit utnämnt till det lättaste att börja lära sig (+ massa är byggt i py trots att det inte pratas så mycket om språket), så det kanske kan göra det kul igen :) Så synd att programmeringen ni fått varit så tuff liksom! Du är en hejare och jag slår vad om att du gör något riktigt nice med din kandidat sen <3 + det går ju alltid att läsa till andra kurser sen om en skulle vara sugen!

 8. Men guu vad kul att läsa!! Hade aldrig hört talats om att det var något man kunde vara, men det låter ju verkligen hur intressant som helst!! Kram <3

 9. Vilken härlig läsning och vad kul att utbildningen känns rätt!

  Jag pluggar Teknisk design och jag känner igen en del inslag från din utbildning i min, t.ex. användaranpassning. Vi har också möjlighet att fördjupa oss inom programmering men det var inte riktigt min grej.

  I framtiden vill jag jobba med Ux vet inte riktigt mer än det i nuläget men vi läser en kurs i Usability (där Ux ingår) just nu och det är så himla roligt!

  1. Teknisk design låter också så intressant! Fint att du i alla fall har ett hum om vad du vill göra sen, det hjälper en ju lite när en kan skräddarsy programmet med kurser eller fördjupa sig i vissa delar. Slår vad om att du kommer briljera på arbetsmarknaden sedan!

 10. Det är ju en väldigt snygg titel att få! Både att det låter viktigt, men att de två orden var för sig har en betydelse, och tillsammans bygger de något nytt.

  Det påminner om UX-designer, User Experience, design av användarens upplevelse, tydlighet, tillgänglighet etc.

  Information är så viktigt, och att det är tydligt och når fram till rätt personer, de som berörs, de som behöver veta. Känns som att det behövs informationsarkitekter överallt.

  Vad härligt att du trivs! Och att du vågade. Det är läskigt att ta de första stegen ut. Lika svårt som att säga nej till nästan allt var, är det att skapa den nya vanan att tacka ja. Att man kan trycka lite på gasen, och faktiskt orka.

  1. Det är det definitivt! Och det är precis som du nämner, informationsarkitekter (och generellt personer som jobbar med att utforma system/webbsidor/applikationer på ett bättre sätt, oavsett titeln) behövs verkligen. Det är så mycket idag och är knepgit att använda.

   Tack för alla fina ord och peppen!

 11. Åh, så rolig, intressant och spännande grej att studera (och bli!). Och så himla fint att du trivs och att kropp och sinne är lite lite piggare<3 så glad för din skull!

  Jag studerade till bildjournalist under tre år, vilket gav mig en dubbel kandidatexamen (journalistik och bildjournalistik). Det är lite luddigt vad en bildjournalist är nuförtiden pga folk har typ missbrukat det och anser att det är ”en reporter med kamera” medan vi som är utbildade menar på att en faktiskt studerar och lär sig berätta i pixlar på samma sätt som en reporter skriver en berättelse med ord, men det är en annan historia.

  Just nu pluggar jag även turismvetenskap på distans. Tidigare i höst gick jag också kursen kreativt skrivande, men trots att det var roligt och intressant orkade inte huvudet riktigt och jag fick tillbaka det där jobbiga trycket över bröstet, så jag hoppade av.

  I framtiden drömmer jag i alla fall om att få kombinera mina pixlar och ord i någon slags turismtjänst för att locka besökare till Västerbotten, men också till att inspirera de som redan bor här att åka ut och upptäcka allt vi har precis utanför knuten. Det är ett stort län, så det finns mycket att se och göra även för de som är uppvuxna här!

  1. <3<3

   Jag blir så himla inspirerad över dina utbildningar och det jobb du gör! Wow. Tycker det var så klokt att hoppa av skrivarkursen om trycket över bröstkorgen ökade, det är inte värt det då. Men jag vet ju att du redan nu briljerar i både bild och text så jag tror definitivt att du kommer nå ditt mål. Någon gång skulle jag vilja besöka Västerbotten, du gör så himla bra reklam för allt fint där!

 12. Åh vad spännande att läsa om Ellen och så fint att du trivs och känner att du är på rätt ställe. Det är ju ändå en så himla fin känsla! <3 Och så spännande att läsa om vad alla valt att läsa för olika utbildningar! Det finns ju så otroligt mycket en kan jobba med och göra!

  Jag läser en utbildning som heter "Textil, kropp och rum" som är en kanditatutbildning som hör till Göteborgs universitet men som ligger i Dalsland. Jag får en kanditat i textilt konsthantverk och i skolan får jag lära mig att väva, screentrycka, färga och sticka och att förhålla mig till kropp och rum i relation till textilen. Så fint och lyxigt att få läsa en kanditat och samtidigt bo ute i skogen!

  1. Vad glad jag blir, tack för alla fina ord <3 Jag gillar också de här inläggen så mycket, både det om jobb och det här, för att få en inblick i vad alla pysslar med i sina liv. Så inspirerande!

   Det låter som en utbildning som är direkt gjord för dig!! Åh. Jag har ju säkert sagt detta till dig tusen gånger innan men du är SÅ duktig på det du gör. Heja! <3

 13. Låter som en spännande utbildning! Jag har också studerat på Malmö högskola men Grafisk Design, vilket jag också till stor del arbetar med nu. Jag är så himla glad att jag tog det steget, + älskar Malmö så mkt ju!

  1. Grafisk design har jag alltid sneglat lite på också, verkar så himla intressant som yrke! Fint att u trivs, både med att ha studerat och att bo i Malmö. Jag hoppas att jag också har kvar den känslan i många år!

 14. Så himla häftigt! Och kul att du känner att du har hittat rätt, det underlättar ju något enormt. Hoppas att det fortsätter kännas bra framöver. Grymt jobbat! Också kul att du börjat uppdatera mer här och bra jobbat av mig som också börjat läsa bloggar i allmänhet flitigt nu efter en längre tid utan…

  Jag pluggar Human Resource Management, typ HR som ger en kandidat i företagsekonomi. Trivs super! Just nu läser ju företagsekonomi första terminen uppdelat i fyra kurser med allt från ledarskap till affärsredovisning. Imornbitti tentar vi av just affären och har bara en tenta kvar innan första terminen är slut. Helt sjukt vad fort det gått, håller du inte med?!

  1. Fint att du tycker det! Tack för all pepp <3

   Låter så himla härligt att du trivs! Jag håller definitivt med om att det gått så himla snabbt. Vi.. liksom började ju nyss? I mina två kurser nu har vi ingen salstentamen (men en kurs har hemtenta över jul) så det känns lite knäppt också. Hoppas din tenta kändes bra, och att du briljerar på sista också!

 15. du e så ball ellen!! plugg är bäst dessutom. saknar det lite! men att jobba som copywriter (som länge varit min dröm) på apple är ju inte fy skam. puss gull!

 16. Din utbildning verkar ju såå kul! Verkar najs att verkligen ha konkret erfarenhet av att jobba med något liknande/relevant innan också.

  Jag pluggar själv till civilingenjör inom informations- och kommunikationsteknik med inriktning användbarhet och design och din utbildning verkar vara ett axplock av allt det jag tycker är roligast med den + mer om kognition och konkret om webbutveckling. Gillar med min utbildning att den är så bred och tekniskt allmänbildande – innefattar liksom kognition och interaktionsdesign men också rätt mycket matte, signalbehandling och reglerteknik så känns som att man kan göra ”vad som helst” inom IT och kommunikationsteknik, vilket ju är kul till viss del men också lite oklart haha.

  1. Verkligen så! Även att jag inte studerat detta tidigare, så har en ju ändå en del med i bagaget från hur det är ute i arbetslivet. Det är inte alltid det hjälper, men jag tänker att det är bra med den erfarenheten :)

   Din utbildning låter också så najs! Är det något som kommer slå framöver så är det ju allt inom IT, så att dra åt det hållet tror jag är väldigt klokt. Läser ni programmering och så också, eller är den mer inriktad på design och användbarhet? Jag hade så gärna valt till lite grafisk design senare, för att få lite mer av den delen också. Och det är ju kanske det fina med utbildningar som våra, att en kan göra och bli ”vad som helst”, hehe!

   1. Ja känns som att det verkligen passar just nu! Tycker att det verkligen är överallt men kan ju också vara lite hjärntvättad av att hålla på med det så mycket :)

    Vi läser en hel del programmering både obligatoriskt och valfritt, främst Java. Designdelen är väldigt inriktad på designprocessen och är en mindre del av vår kandidat men också en masterinriktning som de flesta väljer så läser man den är fokus lite mer på design, men har uppfattningen av att de flesta jobbar med programmering efter examen.

    Grafisk design verkar jättekul och borde ju komplettera bra!

    Haha, ja gillar egentligen att kunna förstå hur det man håller på med funkar med allt runt om kring, men svårt att välja inriktning nu när jag lärt mig så mycket som är spännande! (Går näst sista året.)

    1. Det låter himla najs att både få så mycket av designdelen, men också läsa en hel del programmering! Då täcker ni ju in ett rätt stort spann av yrkena bara där :) Förstår dock att det blir svårt att välja av att kul en läst, hehe! Vad lutar det åt för din del?

     1. Något med både programmering och extra mycket användarfokus hade varit kul, känns som både problemlösningen i programmering och att göra bra grejer till folk är saker som jag hade saknat om jag bara fokuserade på det ena :) Hade varit jättekul att någon gång jobba med hur IT används i ett större perspektiv, t.ex. i skolor eller på sjukhus och hur det påverkar t.ex. arbetsmiljö, prestation och välmående, men tror tyvärr inte det är ett jobb (än?!). Har du någon vision om vad du vill göra redan nu?

      1. Men wow, det låter så spännande! Tror verkligen att programmeringen i kombination med användarfokus är en perfekt inriktning. Vi har så himla mycket bra programmerare idag, men inte riktigt lika många som också är duktiga på användbarhet.. hehe. Tänker att om det inte är ett jobb än, så får du göra det till ett! :)

       Nja, min vision är något vag än. Jag skulle gärna vilja jobba med att förbättra och utveckla befintliga produkter, liksom göra ett bristfälligt flöde bättre för alla. Agera bryggan mellan programmerare och användare, och fylla i de svarta hål som finns i kedjorna idag. Men jag antar att jag kommer tänka om både en och två och tusen gånger under utbildningen gång, hehe!

 17. Jag jobbar på IKEA tvärs över gatan från Niagara :) När du är färdigutbildad så skicka över CV:t om du är sugen på jobb och inte vill lämna Malmö, haha! Det du beskriver låter PRECIS som en kompetens vi skulle behöva hos oss, tror inte du kommer ha några som helst problem på arbetsmarknaden sen!

  1. Hoppas det! Låter jättekul och värt! Men ja, samma här, ändrar mig oftare och oftare ju närmare examen jag kommer, får beräkna något slags medelvärde på det innan jobbsökan börjar :) Kul att höra att det finns folk med intresse för området på MAH också (går på LTH och där har många ett mer rent tekniskt intresse). Lycka till med dina studier!

 18. alltså hur cool utbildning?!

  jag studerade ett år djurkunskap och ett år samhäll-naturkunskap, men gick inte klart gymnasiet. Jag flyttade till London istället, tänker att erfarenhet kan vara precis lika bra som skola. Om jag får jobb på hemtjänst nu till våren så ska jag börja plugga halvtid till undersköterska efter sommaren, och då även plugga upp gymnasiet. Det blir nog bra tillslut ändå!

  1. Är ju lite partisk (hehe), men håller definitivt med!

   Tror också att erfarenheter är minst lika bra som studier. Bara en gör något vettigt med sin tid, något som känns bra i bröstkorgen, då är det ju värt det. Studera kan en alltid göra senare om det inte passar för stunden. Fint att du vill bli undersköterska dessutom, det yrket borde uppskattas betydligt mer!

 19. Så fint att läsa Ellen! Känner så igen mig i det du beskriver kring utmattningen. Det är inte så lätt inte, men det går ju på något vänster ändå eftersom det ger så mycket också. Hejar på dig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.