Så ser vår nya lägenhet ut: det röda köket som fick sig en renovering

Inlägget innehåller reklamlänkar. Samtliga produkter är utvalda av mig.

Idag vaknar vi upp i december. Hur knäppt är inte det? Jag tänkte att idag blir en passande dag att fortsätta kika på lägenheten. Vi är framme vid köket, kanske det mest omtalade och tidskrävande rummet i hela lägenheten. Ni kommer förstå varför.

Förresten, det är så himla fint att se att ni verkar ha uppskattat första delen av vår lägenhet, planritningen och hallen. Det gör mig glad! Ni kikar vi vidare ↓

1614

Köket var det jag hade hört mest om innan vi fick nycklarna till lägenheten, och också det som gjorde att det bokades en separat besiktning bara för att se över skicket där. Hyresvärden beslutade att det var på tiden med en totalrenovering av köket, och de satte igång en vecka efter att vi flyttat in.

Okej, är ni beredda på att se hur det såg ut när jag fick nyckeln?

1655

Taadaaa ↑ Samma snubbe som lagt spotlights i golvet i hallen hade alltså också spejsat upp köket litegrann..

Köket är original från när huset byggdes, och den tidigare hyresgästen fick alltså den briljanta idén att måla det rött. Tyvärr var det inte bara luckorna som fick sig ett drag med penseln, utan även hela stommen. Överallt. Färgen var dessutom en halvblank som målats med pensel och börjat krackelera på alla luckor. Bilderna förtäljer egentligen inte riktigt skicket, för det var BEDRÖVLIGT även om köket vid första anblick kan vara lite… roligt.. retro.. jag vet inte.

Hur gärna en hade velat rädda detta var varken vi eller hyresvärden villiga att göra ett försök. Hela köket blåstes ut och ersattes med ett nytt ↓

1633

1695

Eftersom renoveringen gjordes på hyresvärdens bekostnad fick vi inga val i processen, utan ett standardkök sattes in. Vi har ännu inte riktigt bott in det ordentligt och känslan är fortfarande lite kall och kal. Jag hoppas att det löser sig med tiden.

Köket är långsmalt och rätt litet. Vi får inte plats med någon matplats (så det finns i vardagsrummet) men det är massor med förvaringsskåp och bänkyta att laga middagar vid. I renoveringen var det ett par saker som förändrades mot originalköket. Dels byttes den gamla pyttediskmaskinen ut till en ny i rimlig storlek, skåpen till vänster på andra bilden (där det är skafferi – kyl/frys – skafferi) revs och ersattes sedan med bänkskiva för att maxa ytorna, och till sist sattes också bättre belysning in.

1632

Eftersom vi ändå är inne i köket idag tänkte jag att vi kunde kika lite på våra absoluta favoritdelar av vårt porslin. Ni kanske minns inlägget om alla våra 100+ tallrikar, Jag behöver erkänna en sak? Vi har rensat och rensat och rensat, både inför och efter flytten och har nu betat ner till bara sådant vi faktiskt använder och gillar extra mycket. När det gäller våra koppar och fat som emellanåt syns på bild får jag nästan alltid frågor om delarna.

Här nedan finns därför serierna samlade, med de delar vi äger ↓

Länkarna nedan är reklamlänkar, det innebär att jag får ett par öre tillbaka för varje klick. Så att ni vet.

1599

1693

Mon Amie ↑ köpta på DesignOnline:

Mugg utan öra (de vi har!)
Mugg med öra
▻ Tekopp med öra (dessa hade gärna fått flytta hem till oss)
▻ Skål i perfekt storlek för frukost (de vi har!)

1694

Spisa Ribb ↑ våra delar är från deras originalserie och därför ärvda, men serien finns att köpa på DesignOnline:

Kaffekopp med fat
▻ Tekopp med fat

1696

Rörstrands serie Picknick ↑ Hittas på RoyalDesign

Burk till kaffe
Burk till te
Skärbräda

1690

1691

Och en av få saker vi faktiskt köpt nytt till köket nu är en brödkorg, för det hade vi ingen. Vi beställde hem ett 3-pack i naturmaterial från DesignOnline för att få lite olika storlekar. En perfekt till mackor, en till bullar och så vidare. Vi invigde den minsta till söndagsfrukosten. Perfekt!

Brödkorg i naturmaterial, 3-pack

 

Och det hörni, det var köket! Under helgen ska jag försöka förbereda för sovrummet och vardagsrummet som är nästa rum på tur. Tycker ni förresten att det känns okej så här långt, med ungefär ett inlägg från lägenheten i veckan? Ni får hojta till om ni vill gå snabbare eller långsammare fram. Vi har 4-5 delar kvar av lägenheten, lite beroende på hur rumsfördelningen blir av klädkammare och badrum (som båda två är rätt små).

Förresten! Har ni några tips på att göra ett nytt och rätt kallt kök till något lite mer trevligt? Jag ångrar inte renoveringen för en sekund, men det hade varit fint att få köket lite mer hemtrevligt. Kanske en större växt i fönstret? Tavlor på de få väggarna som finns? Tipsa med vad ni tycker och jag blir superglad.


Vill du läsa mer i serien om hur vår nya lägenhet ser ut? Nedan finns de redan publicerade delarna!

Så ser vår nya lägenhet ut: planritning och hall

29 kommentarer

29 kommentarer

 1. Så gøy å få se! Jeg tenker at det kanskje ville vært fint med gardiner (kanskje i lin?), og bilder + stor grønn vekst er også topp! Kanskje en matte på gulvet også? Jeg synes ofte at tekstiler gjør det varmere og mer hjemmekoselig :)

  1. Vad roligt att du tycker det, tack! En matta till golvet är en väldigt bra idé. Håller med om att textilier gör det lite trevligare, så det ska jag definitivt försöka plocka in mer av :) Tack för hjälpen!

 2. hellre kallt och lite småstelt än blankrött känner jag ;) kanske någon mysig trasmatta och mer växter! Det finns kakeldekor ni enkelt kan sätta på kaklen, vi köpte på Lagerhaus när vi hade tråkiga kakel som vi ”hottade” upp med att lägga blå bollar på utvalda kakel. Liten grej men gör mycket tycker jag :)

  ser fram emot att se resten av ert ställe! <3

  1. Haha, jag håller med! Matta är en himla bra idé, det ska jag kika närmre på. Trasmattor har vi en del i resten av lägenheten, så det kan nog bli fint att plocka in även i köket. Tack för tipsen <3

 3. Säger som tidigare, en gardin, den går ju också enkelt att byta ut, och det finns ofta för billig peng på loppis. Matta på golvet. Nån/några bilder på väggen. Några fler växter kanske?

  1. Himla mycket bra tips! Tänker mig att en matta definitivt hade varit fint, och en större växt till fönstret får jag nog också leta efter. Tack för hjälpen!

 4. Säger som flera innan sagt; matta! Och kanske någon slingrande växt i fönstret (vet inte vad det är för väderstreck) tillsammans med en ljusslinga? Förstår inte alls allas gosighet med gardiner, visst blir det mer ombonat men jag älskar kvadrater + ljusinsläpp så jag tycker det funkar lika bra utan! Samt; bilder/posters. Rama in ett favoritrecept, kylskåpsmagneter med eget motiv (gjorde fina till pappa på farsdag, från printasquare), kanske går det till och med göra några roliga mönster/citat på luckorna med dekorplast eller liknande? Kanske till och med få upp en poster/tavla där? Vore häftigt tycker jag :)

  Mvh så bitter på tidigare hyresvärden och förstår er frustration i att framför allt inte få vara med och bestämma, men tycker ändå det löste sig bra i slutändan<3

  1. Slingerväxt i fönstret hade nog varit fint! Det ska jag klura lite på :) Det här med gardiner alltså.. Johan och jag har inte haft gardiner uppe i någon av våra lägenheter, hehe. Gillar, precis som du nämner, ljusinsläppet som blir utan. Ett par gardiner i linne hade jag kanske kunnat tänka mig dock, tänker att de nog kan göra sitt för vår inredning. Får ta och klura lite på det här med poster också, något på väggarna (de få som finns) hade nog varit fint. Tack för alla tips!

   <3

 5. Men jösses, haha! Hur tänkte dom med målandet? Nog för att jag också kan vara lat och bara köra på, men någon måtta får det väl vara, haha! Kram <3

  1. Haha ja, det undrar jag också! Så himla knäppt val? Men med spotlightsen i golvet i hallen så är jag inte så förvånad längre.. haha. Hyresvärdens reaktion när jag visade dem var mest ”wow…… jahaja…” :’)

   <3

 6. En matta skulle kanske vara fint? Och några växter i amplar kanske? Jag hade ett sådant avlångt kök innan, då satte jag även en liten ikea-träpall (typ vid fönster). Då brukade mina vänner sitta på pallen medan jag fixade mat eller kaffe osv. Det gör rummet liiite mer socialt-vänligt. Tycker jag iaf.
  Och ja, ert kök blev som alla andras, men vafan. så skönt med frääääscht kök. Älskar det! :))

  1. En matta får det garanterat ta och bli! Gillar också tanken på växter i amplar. Hm, vår klura lite på det! Idén med en pall har vi redan anammat litegrann, vi har nämligen en pall på lilla väggen mitt emot fönstret (som inte syns på bild) :) Där varvar vi att sitta medan den andra lagar mat eller plockar, väldigt fint.

   Verkligen så! Så glad att du gillar detta, tack <3

 7. I vårat kök har vi mycket växter, en matta på golvet och har försökt att ha lite saker framme och sätta upp lite fina vykort och sådant på väggarna där det får plats. Vi har för visso matplats och kök i samma rum och det gör ju att det finns mer utrymme, men t.ex. en matta kan man ju ha ändå. Vi har en trasmattsaktig från Ikea som går att tvätta i 40 grader, då är det dels inget dyrt som skulle vara jobbigt att ersätta om den skulle få något som inte går bort på sig, plus att det där med tvättbara mattor också generellt är smart om man har husdjur. Någon fin gardin i fönstret kanske skulle få in lite färg också? Hissgardiner t.ex. är hänger inte ner och släpar, så det kan vara ett tips om man vill ha något, men inte att det ska hänga ner :)

  1. Tvättbara mattor är definitivt att föredra hos oss! Dels för att vi slabbar rätt mycket i köket (hehe) men också för att Otto fått för sig att det bästa att torka skägget mot efter att ha druckit eller ätit är just trasmattor :’) Ska kika in vad IKEA har för olika varianter!

   Tusen tack för alla tips <3

 8. Hmm…. den förra hyresgästen hade helt klart lite speciell smak. Känner att det mesta är bättre än det som var innan. Så roligt att se hur ni bor. Kram

 9. Jag hade låtit en växt klättra runt och upp i fönstret, kanske en gullranka? Och som flera sagt: en matta på golvet och kanske några prints/tavlor? På väggen mitt emot fönstret skulle ni kunna ha något större, tänker typ en gammal skolplansch med mat-tema. I övrigt tycker jag det ser fint ut! Ni har ju ändå saker framme, men inte så mycket att massa matlagningsyta försvinner.

  1. Himla bra tips, tack! Jag tänker definitivt att en matte vore på sin plats att plocka in, och en klätterväxt hade varit så fint i fönstret där. Vi har en pasta-plansch liggandes i rör som också ska upp på väggen mitt emot fönstret.

   Än en gång, tusen tack för tipsen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.