Så behandlar jag mitt lockiga hår och det här är produkterna jag använder

Inlägget innehåller reklamlänkar. Samtliga produkter är valda av mig.

För lite sedan fick jag en fråga på min Instagram om vilka produkter jag använder till mitt lockiga hår, det tänkte jag att vi kunde gå igenom lite idag. För faktum är att jag letat SÅ länge efter produkter som funkar med mina lockar, och jag har äntligen hittat ett gäng som vårdar, formar och får mina lockar att må bra.

För mig är halva grejen produkterna i sig, och halva hur jag använder dem och behandlar mitt hår. Idag går vi igenom allt sådant ↓

Inlägget innehåller reklamlänkar till de produkter jag använder, det innebär att jag får ett par öre tillbaka för varje klick på länkarna. Det vet ni säkert redan vid det här laget, men jag vill ändå vara tydlig med att så är fallet. Raka puckar och transparens, så att ni vet.

611

1686

→ Oh! Berätta om dina hårprodukter till lockigt hår. Mvh den evigt sökande lockproduktskvinnan

Aye, aye kapten!

Det här med hårprodukter för lockar är en gigantisk djungel, jag vet. Det har tagit mig år att hitta rätt, men idag använder jag produkter som mina lockar älskar. Genom åren har jag bråkat så himla mycket med mitt hår. Hatat lockarna över allt annat, plattat dem dagligen och övervägt rakpermanent flera gånger. För mig kom vändningen när jag upptäckte att det fanns produkter som gjorde det lättare att jobba med lockarna, så jag varje dag slapp jobba emot. Receptet är enkelt: FUKT.

Jag använder balsam vid varje dusch och inpackning kanske varannan gång. Utöver det har jag hårolja i topparna och använder leave-in balsam någon gång då och då. Mina lockar måste återfuktas för att hållas fina. Jag borstar heller aldrig i torrt hår (det går mina lockar inte med på, då blir håret gigantiskt och frissigt) och låter håret alltid självtorka utan att röra det under tiden.

Här är mina favoritprodukter och hur jag använder dem för att maxa mitt lockiga hår ↓

1709

SCHAMPO OCH BALSAM

Jag jublade högt efter att jag testat schampo och balsam från Macadamia. Jag hittade dem av en slump för ett par år sedan, tyckte att macadamianöten lät intressant och beställde hem en flaska av varje för att testa. Mina lockar älskar dessa produkter. Mitt hår blir både så himla lent och återfuktat, vilket är perfekt för mina lockar. Både Johan och jag använder de här, så vi beställer alltid hem de största flaskorna. Ni hittar dem bland annat på Lyko, såklart via länkarna nedan.

Schampo från Macadamia
Balsam från Macadamia

1793

Så gör jag:

Som jag nämnde är halva grejen för mig HUR jag använder produkterna för att få mina lockar att må bra. När det kommer till schampo skiljer sig min rutin inget alls från annars, men jag gör lite annorlunda med balsam.

Jag böjer mig framåt för att få håret att hänga fritt, tar en klick balsam i händerna och kramar sedan från topparna och uppåt. Alltså knyter näven med lockarna i handen. Jag sköljer ur håret på samma sätt, genom att blöta händerna eller spola försiktigt underifrån, så att en samtidigt som balsamet sköljs ut också kramar lockarna till en bra form.

Torkar håret gör jag alltid likadant. Böjer huvudet fram och kramar från topparna och upp. Aldrig slita, rufsa eller sätta i handduksturban. Mina lockar är känsliga, så att krama med handduk är det som fungerar bäst.

1710

HÅRMASK

Ungefär varannan gång använder jag en hårmask som avslut på hårvårdsrutinen i duschen, oftast samtidigt som jag skrubbar kroppen och så där. Då får masken sitta i och håret återfuktas länge medan jag pysslar med annat. Min favoritmask är från Maria Nila. Den är vegansk, supersnäll mot håret och gör det lenare än lenast.

Hårmasken sköljer jag ur på samma sätt som balsam, genom att böja huvudet fram så att lockarna hänger fritt och sedan krama upp vatten för att inte slita i lockarna för mycket.

Hårmask från Maria Nila

1711

HÅROLJA

När håret är handdukstorrt använder jag en hårolja från Moroccanoil. Den fick jag tips om från min frisör och har använt sedan dess. Oljan ger torra toppar lite extra styrka och formar dem på köpet.

Hårolja från Moroccanoil

1792

Så gör jag:

Jag gör på samma sätt här som med balsam och hårmask, kramar in oljan i topparna nerifrån och upp. Jag tar ett pump, masserar in i händerna och kramar sedan upp i topparna. Tar jag mer än ett pump ser mina toppar oljiga ut även när håret torkat, så det försöker jag undvika.

Mitt absolut viktigaste för att få fina lockar här är att sedan låta håret självtorka utan att röra det under tiden. När håret är handdukstorrt lägger jag en mittbena och lägger luggen bakom öronen, sedan får håret vara så tills det torrt. När håret torkat kastar jag sedan oftast om luggen mot sidorna så att lockarna får andas.

 

Så gör jag mellan tvättarna:

Mina lockar är känsliga och klarar sällan en natts sömn, tyvärr. Vill jag vara lockig flera dagar i rad får jag helt enkelt blöta mitt hår på nytt när jag vaknat på morgonen, och sedan torka med handduk precis som ovan. På så sätt slipper jag tvätta håret för att få det fint, men ändå kunna vara mitt lockigaste jag dag efter dag.

Emellanåt låter jag dock håret vara som det är på morgonen, då kan jag krama in lite leave-in balsam i topparna för att minska frissigheten, och kanske spruta lite torrschampo i rötterna om håret börjat bli fettigt. Jag har två torrschampon jag växlar mellan, oftast lite beroende på hur håret ser ut. Maria Nila har en variant som ger extra volym, den blir strävare på håret men håller samtidigt länge. I vanliga fall, när jag bara vill fräscha upp rötterna utan att maxa volymen, använder jag torrschampo från Batiste.

Leave-in Cream från Macadamia
▻ Volym-spray från Maria Nila som doftar SÅ gott (ibland sprayar jag lite bara för doftens skull, hehe)
Torrschampo för extra volym, från Maria Nila
Torrschampo för att fräscha till rötterna, från Batiste

1687

Och det var det!

Alla produkter jag använder till mitt lockiga hår, och stegen jag gör för att hjälpa lockarna på traven. Som ni märker använder jag varken lockgéle, spray eller andra stylingprodukter för att forma mitt lockiga hår. Jag har aldrig riktigt gillat känslan av stylingprodukter i håret, så jag försöker låta bli sådant som ändrar texturen på håret för mycket.

För mig fungerar det fint att bara använda BRA produkter i och efter duschen, och det gillar jag.

16 kommentarer

16 kommentarer

 1. Älskar sådana här tipsiga inlägg! Alltid velat testa schampoo och balsam från Macadamia, det blir nog ett inköp snart.

  1. Vad glad jag blir, tack!! Macadamia är verkligen ett märke jag rekommenderar att testa! Som med allt för hår- och hudvård passar ju inte allt alla, men mitt hår är rätt känsligt och ÄLSKAR dessa produkter så jag tänker att det borde passa bra många fler än mig. Så testa!

 2. Det här med att boosta lockarna mellan tvättar alltså… Jag har en bra hårtvättsrutin men de dagar jag inte tvättar är det så deppigt. Men sköljer du alltså hela håret och bara skiter i produkter eller fokuserar du på topparna? </3 på att behöva tvätta varje dag haha. :)

  1. Jag förstår precis! De dagar jag inte vill tvätta håret men ändå behöver göra något för lockarna blöter jag hela håret, torkar enligt ovan sätt och kramar in hårolja i topparna. För mig är det vattnet/fukt som får lockarna att forma sig igen, så jag måste blöta på nytt om lockarna dragits ut eller plattats till :) Det blir en liten process att få det att torka igen, men inte alls lika jobbigt som att behöva tvätta det varje dag för att få det fint. Hoppas det var lite tydligare förklarat! :)

 3. Så spännande att få läsa om din hårvårdsrutin! Jag har själv korkskruvslockigt hår men känner ingen annan med liknande hårtyp, så kul att få höra hur du gör!

  Precis som du så borstar jag aldrig mitt hår. Istället reder jag ut det med fingrarna i duschen alternativt med en bredtandad kam om det blivit väldigt tovigt. Efter tvätt kramar jag också mitt hårt från topparna och upp med handduken och låter det självtorka. Till skillnad från dig använder jag mig av lockgele, som jag kramar in lockarna med efter handdukstorkning. Blandar BedHeads Foxy curl med vanligt frisyrgele, men kramar bara in en liten mängd, mest för att hjälpa lockarna på traven. Gillar inte heller när lockarna blir stela! Mellan tvätt (som sker varannan, var tredje dag) blöter jag håret med lite vatten (blomspruta med vatten funkar prima, tips!). Blev nu dock VÄLDIGT sugen på att testa macadamia-schampo/balsam, får nog beställa hem och prova :)

  1. Fint att du gillade det här, tack!

   Åh, fungerar lockgele på dig utan att göra lockarna stela och alldeles för fixerade? Låter som ett himla bra tips för att kanske få lockarna att hålla lite extra länge! Macadamia-produkterna är verkligen mitt bästa tips, så hoppas de passar dina lockar också :)

 4. Verkligen superbra tips. Jag har självlockigt hår men plattar det varje dag (kanske låter vila en dag i veckan) så jepp det är otroligt fult och stripigt liksom. Vet att med balsammetoden kan jag få riktigt snygga lockar igen. Men vill helst bara köra på med schampo som vanligt.

  Har du något tips på hur jag ska göra för att få det fint igen? Utan plattång ser det redigt tråkigt och fult ut, så kan knappt gå utanför dörren utan min kära plattång hehe.

  Hoppas så på tips för jag saknar verkligen mina fina lockar jag har egentligen.

  1. Hej Veronica!
   Är det okej om jag lyfter din fråga till ett separat inlägg? Tänker att det nog är fler som hade velat läsa frågan och svaret på det här. Kram!

   1. Ja absolut :) min fråga är ju då hur jag kan få dedär snygga lockarna till liv igen. Slutar jag med platta det tvärt ser det ut som ett risbo :) tusen tack

 5. Tack för bra inlägg! Har fått lockigt hår senaste 3 åren och varit i behov av hjälp från mer rutinerade :)

 6. Härliga tips!
  Prova även Ikoo hydrating wrap, gjorde mitt hår återfuktad och lockig även när den var aldelles för lång och tung.helt fantastisk

 7. Hej
  Tack för bra tips men leave in balsam et från maccadsmien har utgått, vad använder du istället?

 8. Hej
  Jag undrar egentligen precis samma som ovanstående, tips på schampo, balsam och leave-in i stället för Macadamia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.