Tankar och reflektioner mitt i den veganska månaden

Det här inlägget har jag klurat på i flera dagar nu → hur har det egentligen varit att äta veganskt halva januari? Idag tänkte jag att vi kunde djupdyka litegrann i det.

Här finns ursprungsinlägget för den veganska månaden: Nu gör jag januari till en vegansk månad!

Så tänker jag nu, mitt i veganska januari ↓

803

807

Den absolut första känslan jag slogs av när jag gick över till en vegansk kost (istället för en lakto-ovo-vegetarisk) var samma som när jag gick från en animalisk till en vegetarisk → mättnadskänslan är HELT annorlunda. Jag har inte haft matkoma eller obehaglig mättnad en enda gång sedan första veganska dagen. Exakt vad det beror på vet jag inte, men mättnadskänslan på en vegansk kost känns för mig mycket lättare. Inte så tung i kroppen. Förstår ni, eller är det för abstrakt och luddigt?

Under hela tiden har jag också känt en skön känsla i kroppen av att veta prick vad jag stoppat i mig. Också en lättnadskänsla, på något sätt.

Men jag skulle ljuga om jag sa att varje dag varit superenkel. Det har absolut inte varit svårt, men jag har ändå stått som ett frågetecken i mataffären ett par gånger, och flera kvällar velat poppa popcorn för att slippa tänka på matlagning. Att ställa om, vänja in nya saker och skaffa nya rutiner tar lite tid. För mig har det nog ändå underlättat himla mycket att jag och Johan redan som det var åt en del veganskt och mycket vegetariskt. För oss har det i princip bara skiljt sig på parmesan (som jag ju älskar) och créme fraiche/matlagningsgrädde till sås, och det har varit förvånansvärt lätt att välja annat.

1245

876

Hur blir då det resterande året, efter mitt veganska januari?

Jag tänker så här just nu: jag kommer fortsätta välja veganskt i så stor utsträckning jag kan och känner att det fungerar. Den veganska kosten har ju ändå känts bra, både för min egen del och av vetskapen att inget djur dödats för att bli min mat. Jag kommer dock troligtvis inte hålla lika strängt i min kost som jag gör under mitt veganska januari. Det finns egentligen ingen anledning för mig att använda och äta mejeriprodukter (för obv klarar jag mig bra utan), men samtidigt kommer jag inte dra min absoluta gräns där. Jag vet att jag någon gång kommer vilja ha parmesan på min pasta, och då får det vara okej så.

Huvudsaken för mig är att jag äter så bra jag kan majoriteten av dagarna.

1189

Det finns dock en grej jag inte är det minsta sugen på längre. Ägg. Egentligen har ägg varit hatkärlek sedan mina år med jobbig IBS (då ägg var det enda min mage inte bråkade med) men emellanåt har jag ändå kokat ett eller två för att äta en mättande frukost. Det är jag inte alls sugen på att fortsätta med.

Än så länge kan en väl säga att den veganska månaden jag är mitt i nu gör mig gott. Inte bara för att kroppen mår bra, utan också för att jag får tänka till och reflektera över vilka val jag gör när jag äter. Det var ju ändå det jag ville ha ut av dessa dagar från början, att efteråt kunna göra aktiva val. Att faktiskt välja och välja bort, istället för att handla på gamla vanor.

Hur har det gått för er som hakade på den veganska månaden? Hur tycker ni att det känns? Berätta gärna, det hade varit fint att få ta del av. Next up om mitt veganska januari är en övergripande sammanfattning av vad jag ätit, och kanske ett favoritrecept eller två. Sedan ska vi såklart prata vegansk mat i kombination med IBS, det är ni flera som frågat om.

Vi hörs!

6 kommentarer

6 kommentarer

 1. heja!!!
  det är så spännande hur en slutar va sugen på saker efter en tids uteslutning.
  jag ääälskade kött pga smaken och trodde jag skulle ha mycket cravings när jag slutade men har inte haft det över huvud taget, tvärtom??

  men suget efter ost lär va svårare att komma ifrån haha 😭 men gör som du, äter det i så stor utsträckning det går och det känns ändå bra 🌱

  1. Verkligen! Det är inget annat, förutom ost, som jag kan bli sugen på. Tänker att det ändå är bättre än vad jag trodde! Mitt favoritsnacks (pommes minnes <3) innehöll skummjölkspulver eller något sådant, så jag har inte ätit en enda sedan första veganska dagen. DET är jag förvånad över ha känts enkelt, hahah :( Heja oss!!

 2. Jättekul att få ta del av hur dina tankar går! Vill också försöka äta mer veganskt, men har svårt att sluta med just ägg, ost och creme fraice. Vad använder du istället för creme fraice/matlagningsgrädde när du lagar såser? Tack för inspiration!!

  1. Fint att du tycker det, tack! Det ÄR svårt att ställa om, men jag tycker det går så mycket lättare efter bara ett par dagar. Helt klart värt att testa ordentligt om du ändå är inne på att försöka äta mer veganskt! :) Oftast gör vi kalla såser numera, och då på Oatlys variant av creme fraiche. För oss har det funkat perfekt! Där finns även varianter på matlagningsgrädde som är 100% växtbaserade, perfekt för matlagning som är mer sås i maten. I vårt ICA finns Oatly med de laktosfria produkterna i kyldisken, så slå en kik i din mataffär och testlaga din favoriträtt :) Lycka till!

 3. Intressant att följa. Jag känner verkligen igen det du skriver om det där med mättnadskänslan. Det var min största motivation, förutom att jag inte gillade kött, när jag blev vego.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.