Att rensa garderoben och hur jag tänker när jag shoppar nya kläder

Halli hallå! Idag kommer vi snacka kläder. Allt det här med att rensa sin garderob, köpa nytt och att skifta från vintergarderob till en som skriker vår. Jag fick nedan kommentar tidigare i år (när jag nämnde att jag skulle rensa garderoben inför våren) och jag tänker att vi utgår från den till att börja med.

▻ Är nyfiken på hur din garderobsrensning ska gå! Själv försöker jag ofta men har så jäkla svårt för att sortera ut grejer. När de väl hamnar i en påse istället för på en galge blir det ändå aldrig av att de lämnar huset.

2131

Så här rensar jag:

När jag börjar rensa min garderob går jag alltid igenom sektion för sektion. Exempelvis kör jag först alla t-shirts för att sedan gå igenom mina skjortor, sen klänningar och så vidare. Att arbeta i sektioner gör det lättare för mig att hålla koll på vad jag sparar och inte. Då kan jag enkelt se att den här behöver jag faktiskt inte.

Jag försöker också alltid att vara kritisk mot mig själv och inte gå på känslan att den här kan vara bra att ha. Hade jag låtit den känslan vinna hade jag inte slängt eller skänkt ett enda plagg. Så jag måste vara hård mot mig själv. Har jag inte använt en tröja sedan jag rensade senast använder jag den ju faktiskt inte. Då finns det någon annan som säkert blir gladare av den. Sådana plagg skänker jag.

Jag sorterar upp kläderna jag inte ska behålla i högar. Lämna på loppis, lägga i klädcontainer, sälja eller slänga. Sedan packar jag direkt i påsar, ställer i hallen och tar med ut på nästa promenad. Att göra sig av med påsarna direkt gör rensningen så himla mycket skönare, att bli av med det som ska bort direkt.

skjortor

Det här rensar jag ut:

▻ Trasiga plagg
Att den här punkten ens existerar här är ju knäppt i sig. Men ja, det händer att plagg går sönder och jag slänger dem i tvättkorgen och viker in dem i garderoben igen efter tvättid. När jag rensar brukar jag därför alltid gå igenom garderoben och kasta det som är trasigt eller förstört.

▻ Plagg som inte sitter bra eller inte längre passar i storlek
En stor del av de plagg som jag aldrig använder är sådant som inte längre är i rätt storlek eller som helt enkelt inte sitter skönt. De plaggen kommer aldrig vara de jag plockar först. När jag rensar passar jag på att prova det jag är osäker på en sista gång, och det som inte sitter bra sorterar jag bort.

▻ Sådant jag inte använt sedan jag rensade sist (med vissa undantag för säsongskläder och gamla favoriter)
En del av plaggen som klarar punkten ovan kommer hit till nästa omgång rensning och sedan ryker det. Här sorterar jag nämligen bort de plagg jag redan gett en andra chans men som jag ändå inte använt sedan sist jag rensade. De plaggen kan göra någon annan gladare.

1477

Dessa plagg behåller jag:

Det låter nog kanske som att jag rensar bort halva min garderob varje gång, men riktigt så är det inte. Det är alltid en del som får hitta andra hem, men jag sparar såklart också rätt mycket. De plagg jag sparar är oftast av ett par få anledningar ↓

▻ Basplagg
Vita t-shirts, gråa tröjor och svarta byxor är sådant som alltid finns i min garderob. De här plaggen är sådant som faktiskt är bra att ha. De plagg som går att kombinera med alla slags outfits och som blir grunden när jag inte riktigt vet vad jag vill klä mig i för dagen.

▻ Sådant jag använder ofta
Att göra sig av med sådant en använder ofta är dumt, så de plaggen jag använder flitigt får såklart vara kvar. I den här kategorin har jag många skjortor och ett par kostymbyxor i olika varianter.

▻ De plagg som gör mig extra glad
Utöver basplagg och sådant jag använder ofta sparar jag också de plagg som jag alltid blir glad av att använda. Det kan vara en klänning till fest, en spejsig t-shirt eller en färgglad jacka. Sådant som jag kanske inte använder varje vecka eller månad, men som ändå gör mig glad när jag klär mig i dem. Jag vill att kläder ska vara roligt och göra mig glad, och de plagg som uppfyller de kraven får stanna.

2152

2156

Det här köper jag nytt inför våren:

Inför den här våren kommer jag satsa helhjärtat på färg och mönster. Det är de plaggen som saknats i min garderob på sistone. Jag hamnar så lätt bland svart och grått när jag går i butiker, men de plaggen kommer jag aktivt välja bort under våren. Behöver jag något till min basgarderob är det en annan sak, men den är å andra sidan rätt mättad i dagsläget.

Samtidigt som jag siktar in mig på färg och mönster har jag blivit lite mer kräsen med vilken typ av kläder jag köper. Jag vill kunna matcha med fler plagg än ett för att kunna göra många olika outfits av det jag har i garderoben. Här har jag också blivit petigare med vilken typ av kvalité plaggen har. Jag vill kunna tvätta allt i tvättmaskinen och jag vill helst undvika syntetmaterial. Exempelvis stod jag häromdagen och provade två superfina tröjor på Monki som knappt kostade någonting på rean men var gjorda av polyester. De fick stanna i butiken, trots att de tillsammans inte ens kostat 50 kronor.

Det här med pengar är ju också en aspekt jag behöver väga in i mitt shoppande nu, eftersom shopping och CSN inte alltid går hand i hand. Framöver kommer jag hellre lägga mer pengar på ett plagg jag verkligen vill ha än att köpa många plagg billigt. Såklart går det fortfarande att fynda bra plagg på rea (den rosa tröjan ovan är i ekologisk bomull men kostade 40 kronor på rean), men generellt vill jag köpa sällan och bra framför ofta och billigt.

Och vet ni vad? Jag ser så mycket fram emot att kunna fylla kategorin Klädval med mer roligt till våren!

 

Nu är jag nyfiken på hur du gör när du rensar bland dina kläder, och hur du tänker när du shoppar nytt. Vill du dela med dig? Det hade jag gillat att läsa.

18 kommentarer

18 kommentarer

 1. Vilket bra inlägg! Tror vi har ungefär samma tänk kring rensande. Som jag skrev i en tidigare kommentar fick jag höra talas om kon Mari metoden nyligen, metoden passar mig inte fullt ut, men tanken om att nåt ska ”glittra” för att det ska få vara kvar har gjort det lätt att rensa. För mig gäller det också att ta tag i det utrensade på direkten, d.v.s. skänka bort, slänga på återvinning, fota om det ska säljas, annars känns det som att det aldrig blir klart. När jag köper nytt tänker jag hållbart, men försöker också köpa på loppis/second hand/tradera. Härligt att rensa!

  1. Fint att du tycker det, tack! Tänker att det här med att plagg ska *glittra* gör det så mycket lättare att rensa. Då finns det helt plötsligt inte så himla mycket att tumma på. Ett himla bra sätt att shoppa nytt är ju också att handla second hand. Så mycket snällare för både miljön och plånboken!

 2. I giffen med skjortor finns det en rosa skjorta. Var kommer den i från? Verkligen jättefin!

  1. Den rosa skjortan är från HM! Dock ungefär ett år gammal, så det är tveksamt om just den finns kvar. Värt att titta där i alla fall dock!

 3. Kul inlägg! Jag rensar och fixar ungefär precis som du. Kul att läsa om ditt kvalitetstänk också. Polyester är ju himla vanligt material, men går dock att hitta återvunnen också. Ofta är det blandat med typ ull eller bomull också för att göra naturmaterialet (och plagget) slitstarkare.
  Jag försöker oftast tänka att ”det här är nåt jag saknar i garderoben och kan kombinera med mycket jag redan har”, när jag shoppar något nytt. Mycket för att en inte ska råka impulsköpa nåt som en blir förälskad i i butiken, och så när en kommer hem bara passar det inte till nååågot annat :))

  1. Vad glad jag blir, tack!! Alla små knep för att inte impulsköpa kläder är bra, hehe! Gillar verkligen tanken på att sikta på sådant en saknar, det gör det liksom lite lättare att sålla bort allt annat en ser. Och kläder som går att matcha med fler plagg än ett är ett måste! Så mycket lättare att kombinera klädval på det sättet!

 4. Åh bra påminnelser! Rensar väldigt sällan tyvärr. Brukar försöka laga saker så långt det går, men är inte så ofta jag tar mig tiden att laga det som behövs vilket ger en del högar av småtrasiga plagg i garderoben. För mig är en stor orsak till att kläder inte används att de lätt blir skrynkliga och är svåra att stryka. Har ingen taktik för att köpa nytt direkt, hoppas alltid på att jag ska slippa behöva något nytt någonsin, vilket oftast slutar i impulssköp :’D I och för sig ofta secondhand, har ett litet kretslopp av saker jag impulsköper seconhand, använder något halvår och sedan skänker tillbaka igen.

  1. Fint att du gillar, tack! Att laga kläder är ju ett himla bra tips för att förlänga livslängden för plagget. Det är dock de där högarna av trasiga kläder (som jag då heller aldrig använder) som blir problemet för mig :’) Att välja second hand är också ett himla bra alternativ! Jag gör ofta samma grej som dig där, köper second hand och skänker tillbaka det så att någon annan kan köpa när jag rensat ut. Litet, bra kretslopp!

 5. Tips! Istället för att slänga plagg (även trasiga) kan man återvinna dem, t ex i klädbutiker som H&M eller Kappahl. Jag är sååå sugen på att rensa min garderob (igen…), men har precis flyttat och inte fått hit så mycket kläder än haha. Ska försöka hämta resten någon dag och sätta igång. (Kanske onödigt att flytta kläder som sedan ändå ska vidare, men svårt att rensa med plaggen utspridda på olika platser tänker jag.) Vill gärna köpa plagg av hög kvalitet och som är bättre för miljön framöver. Jag shoppar inte särskilt ofta, men när det väl sker så blir de de vanliga, billiga kedjorna liksom. Trist!

  1. Åh ja, väldigt bra tips! När jag rensar ut trasiga plagg hamnar det mesta i textilåtervinning på soppstationen, det är också bra att veta att det alternativet finns istället för att slänga i ”vanliga” soporna. Jag förstår dig! Jag rensade både innan och efter flytten till Malmö, mest för att jag tyckte det var svårt att se och gå igenom allt när det bara var flyttkaos överallt. Hoppas du får till en bra rensning när alla kläder är hos dig igen!

 6. Hej Ellen!
  Skulle du kunna tänka dig en bloppis med alla de kläder du tänkt rensa ut? :)

  Hälsningar
  Cornelia

  1. Hej Cornelia! Tyvärr har jag redan skänkt det jag rensade ut den här omgången, men jag ska definitivt ha en bloppis i åtanke framöver :) Kanske en egen flik i menyn för det jag tänkt sälja eller skänka? Kram!

 7. Tycker det ibland är svårt att göra sig av med tanken att ”den här kan vara bra att ha”. Oftast blir ju de plaggen som du säger liggandes i garderoben utan att användas.

  1. Jag tycker att det faktum att plaggen faktiskt bli liggande i kombination med tanken om att något ”kan vara bra att ha” gör det lättare. Tycker du inte? Tänker att det är bevis nog för att en borde göra sig av med sådant!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.