Januari – bryggan in i ett helt nytt år

Nu är årets första månad slut, tack å lov. Har inte januari pågått i en total evighet? Samtidigt känns det som jag gjort veckoplaneringar mest hela tiden. Så knäpp känslokombination. Tycker ofta att januari mest brukar vara en brygga in i ett nytt år, men sällan innehålla något speciellt. Lite så har det varit även i år.

Mer exakt så här var januari ↓

2100

2067

De allra första dagarna av januari spenderade jag på Öland. Det var efterskalven av jul och nyår och jag och Otto hängde mest runt i pyjamas hela dagarna. Älskade det. Första veckans torsdag hyrde vi en bil och tog oss hem till Malmö igen. När vi parkerade utanför vårt hus blev vi välkomnade av en glad koltrast. Trots att det inte är superlångt mellan Småland och Skåne är det ändå väsentliga skillnader i väder. Redan då, den där januaridagen, skiljde det en kvart i solnedgång. Inte konstigt att vi tyckte att det var så ljust klockan 16.

Sedan tickade januari mest på. Jag programmerade det sista till höstterminens kurs och fick skjuta på slutpresentation och hemtenta i interaktionsdesignen eftersom Malmö Uni fick ett bombhot riktat mot skolan. Jag var livrädd de första dagarna, kommer inte ifrån den känslan. Till slut började jag två nya kurser, fick lite sol i ansiktet och fick lyssna till den glada koltrasten igen.

2084

2024

Januari har också varit månaden då jag tagit hand om mig själv. Tagit sovmorgon när det behövts, badat mig varm om kvällarna. Lagt en ansiktsmask eller två. Gjort sådant som gör det skönt att leva. Det har behövts, så grått och kallt som Malmö varit i januari. Inte alls särskilt många minusgrader, men ändå så att jag blivit kall rakt igenom. Det har varit så konstigt för mig, att mest ha haft höst sedan september. Den skånska vintern är hittills precis som jag fick höra när jag flyttade ner, ”Välkommen till 10 månader av höst”.

Under januari har jag längtat himla mycket till våren. Saknat att få sol på näsryggen. Suttit lite fast i hur sommaren kändes i augusti. Samtidigt som det är fint att längta så mycket till något, suddar det också ut nuet litegrann. Det går ju inte att vara både här och där samtidigt.

Tänker ändå att det varit ett fint januari. Trots det gråa vädret och kylan i kroppen. Trots att jag knappt fotograferat vad jag pysslat med, att jag återigen haft oroliga stresspåslag och grubblat en hel del. Det har ändå varit en fin månad.

Även om det mest varit en brygga till den verkliga våren.

 


Hur har ditt januari varit? Det hade varit så fint om du ville berätta. Jag gillar så mycket när ni gör det.

30 kommentarer

30 kommentarer

  1. Tycker du det? Jag är så kluven, så dubbel i känslan. Jag ser dock ändå fram emot vad februari har att erbjuda. Hoppas det blir en fin månad för dig också!

 1. Det där med att bli kall rätt igenom har jag verkligen känt på, men mest inomhus. Våra element har inte fungerat rätt så vi har gått och surat av kyla, men idag är de äntligen fixade! Annars har jag gått runt i en slags kulturkrocksdvala och försökt vänja mig vid vuxenliv och att motivera mig för sista terminen. 4 månader, vad är det ens?

  Hoppas februari bjuder på tonvis med sol i Malmö!

  1. Åh nej, så obehagligt! En förväntar sig ju ändå att kunna värma sig inomhus :( Skönt att ni fick styr på det i alla fall! 4 månader är ingenting! Och det kommer vara SÅ skönt när terminen är över och du är klar. Heja heja <3

 2. Längtar också efter våren!! Januari har varit en blandning av stress och roligheter! Har infört en dag i veckan då jag inte bokar in något och det ger så mycket <3

 3. Januari har inneburit mycket nytt och tungt och spännande för mig i och med mitt nya företag. Mycket pappersarbete och strul men mycket mycket roligt också! Det har även varit min första månad som hundägare på riktigt! <3. Hundägare är nog min favoritroll i livet. Skönt ändå att du hunnit ta hand om dig själv så mycket, känner att det måste jag också göra nu i februari. Älskar ändå februari eftersom klockan är 17:06 (finland) då jag skriver det här och ute ser man ännu de sista solstrålarna!

  1. Låter så spännande med företaget!! Wow, heja dig! Och att ha blivit hundägare, förstår att det känns som något utav det bästa <3 Det ÄR något utav det bästa (dock är jag ju lite partisk med tanke på min Otto, hehe!).

   Hoppas februari blir en kanonfin månad för dig! Här är klockan 16:09 nu och solen skiner fortfarande i Malmö. Visst är det härligt?

 4. Håller med dig att januari var seeeegaste månaden nånsin. Tror att man bara blir helt matt (och pank) efter julen att man bara låter den ticka på liksom. I fabruari börjar det nya året ”på riktigt”! Mitt januari var fint, men ingen månad jag kommer minnas i slutet av året direkt. Skönt att den är över ;)

 5. Så stämningsfulla bilder! Jag tycker alltid januari känns så ”för mycket”-aktig. Antingen har folk ingen energi alls eller så har dom sunda nyårslöften och så mycket energi så man blir helt matt. Men januari i år har varit ganska lagom och ibland är lagom väldigt skönt…

  1. Vad glad jag blir, tack! Håller helt klart med om att lagom emellanåt är alldeles perfekt. Speciellt i den här hetsen efter nyår, med nyårslöften och så där. I långa landet lagom är ändå lagom helt rätt ibland!

 6. Jag brukar inte tycka om januari, så var det i år också.. Jag går bara och längtar efter våren mest hela tiden, är så glad att det är februari nu. Snart är våren här ju! <3

 7. Min januarimånad blev fin och bra. Så mycket mer än vad jag hade kunnat föreställa mig: oro inför våren, lyckorus och oväntade möten. Glad ändå!
  Fint att du också verkar ha haft det bra, nu får vi hoppas att tiden fram till våren går FORT!

  1. Blir så glad av det här, fy sjutton så fint att du haft ett härligt januari! Jag hoppas att februari blir fint men också att våren kommer snabbt <3

 8. Min januari har varit tuff. Nedtrappning av mediciner som gett hemska biverkningar och sedan magsjuka som höll i sig i fyra dagar (det värsta jag varit med om) och på allt detta så ramlade mamma och bröt handleden och blev gipsad… Kunde fått en bättre start haha :-)

  1. Men åh nej, så tråkigt! Vilken himla otur med allt samtidigt. Hoppas verkligen att ditt februari blir bättre, och att mammas handled läker ordentligt. Kram!

 9. Instämmer i att januari alltid är en dö-lång månad. Det känns som att det är två månader nästan. Jag har sysslat mycket med lägenhetsfix såklart. Precis som jag gissar att ni också gjort. Men det har även varit en månad då mycket börjat ordna till sig, vardagsrutinerna kickar in osv. Och det kan ju vara något fint över det, nåt fint i det vardagliga. Är dock väldigt glad att årets tråkigaste månad (generellt) är förbi :)) heh.

  1. Instämmer helt på att januari känns som två månader. Så orimligt att det ska vara känslan för årets första månad? Haha :(
   Låter som du haft det himla fint ändå! Lägenhetsfix är ju ändå rätt kul. Och fint har ni ju fått det dessutom! Nu hoppas jag att februari går in och slår januari med hästlängder, heja heja!

 10. Hoppas du känner dig OK med skolan nu, angående hotet och allt. Jag bor i London och har (tyvärr) fått uppleva en hel del under senaste året, bl a evakuering från mitt bibliotek pga hot, och ett flertal attacker (inget som direkt påverkade mig som tur är). Brukar kännas obehagligt några dagar men sen är det bara att fortsätta som vanligt tänker jag, för går man runt och ser läskigheter överallt så blir man nog galen!
  Anyway, januari för mig började i en snöig skog i Dalarna, men sen jag kom tillbaks till London har tiden faktiskt bara rusat förbi, med plugg som tar upp 90% av tiden!
  Ha en fin dag!

  1. Jadå, det är ok nu! De första dagarna var läskiga, mest för att jag redan som det är har ångest och katastroftankar – rätt dålig kombination med bombhot mot skolan :)) Tänker precis som du skriver, att det ändå är viktigt att bara fortsätta som vanligt. Att vardagen liksom måste få fortsätta. Hemskt att det varit så mycket i närheten av dig (och såklart att det är så mycket överallt)! <3
   Fint att få börja det nya året i en snöig skog! Wow, det har jag saknat. Hoppas att februari kan bli liiiite lugnare på pluggfronten. Håller tummarna för att det blir en fin månad i alla fall!

 11. känns som om jag snubblat genom hela januari. Som att jag inte lyckats hitta fotfästet i året än. Skönt att det är februari nu, månaden är så kort. Snart är vi i ljuset igen <3

 12. Jag håller med om att januari både känns som att det gått sååå långsamt samtidigt som det har sprungit förbi. Märklig känsla, hur går det ihop liksom?
  Hoppas du kan hitta lite mer lugn nu i februari och slippa det där stresspåslaget.

  1. Jag förstår heller inte riktigt den känslokombinationen?? Så knäppt. Jag håller tummarna för det! Hoppas ditt februari blir kanon, det också!

 13. Så fint att läsa! Hur kan februari redan ha svischat iväg liksom? Märkligt märkligt. Tur att jag får avsluta månaden på topp!

  1. Det är helt galet hur snabbt det går? Januari var så himla lång, men nu har det snart gått en hel månad till. Det betyder också – snart vår och värme på riktigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.