Tricket för en hemmagjord ”stenugnsbakad” pizza

Okej hörni, här kommer ett göttigt inlägg om en hemmagjord ”stenungsbakad” pizza som hamnade i min mage i helgen. Johan och jag fick nämligen en baksten i julklapp av mina föräldrar, och den har verkligen maxat våra pizzamiddagar sedan den kom in i vårt liv.

En baksten är alltså en stor stenskiva en slänger in i ugnen för att grädda sin pizza på. Det gör att pizzabottnen blir krispig, ungefär som när en köper stenugnsbakad pizza på restaurang. Stenen ska nämligen värmas 30 minuter på högsta temperatur i ugnen innan en skyfflar in sin pizza eller sitt bröd, och det gör att grejerna liksom bakas underifrån av den varma stenen. Riktigt stenugnsbakat är det ändå inte riktigt (därav citationstecken), men det här är ändå så nära en kommer hemifrån.

Nu kikar vi på hur den första riktiga pizzan blev ↓

2177

2178

Johan passade på att slänga ihop både egen pizzadeg och tomatsås till den här middagen. Extra gott på så vis. Jag toppade min pizza med riven mozzarella, skogschampinjoner, kronärtskocka, lök, paprika och oliver. I den ordningen, tricket ska nämligen vara att ha osten först. På toppen hamnade också ett par mozzarellaskivor med basilika. Ost på ost, vem gillar inte?

Redan i ugnen såg en att det här kommer bli så him-e-la gott.

2179

Och här har vi själva grejen med att baka pizza på sten! Botten blir alldeles frasig. PERF-EKT.

2181

2180

2182

För ärligt talat, hur gärna vill en inte äta den här? 🍕

Johans kommentar: ”Gott, nu blir det pizzafrukost också!” <3

2183

2184

Det helt klart bästa är att äta ihop med en vitlökssås och egengjord pizzasallad. Hur vi gör vår pizzasallad svarade jag på i det här inlägget, om du skulle vara nyfiken. Att äta ihop med någon en tycker extra mycket om är ju också ett stort plus. Ens förälder eller bästa vän, sitt husdjur eller en fin partner. Jag hade både Johan och Otto bredvid mig. Vinnande koncept.

Dessutom blev det pizzafrukost på lördagsmorgonen, precis som Johan önskade.

9 kommentarer

9 kommentarer

  1. FIFAN vad gott! Vi har med en pizzasten men använder den alldeles för sällan. Kanske imorgon! Er ser fantastisk god ut.

  2. Åh, det ser ju supergott ut! :) Annars blir ju hemgjord pizza ofta lite för degig och kladdig kan jag tycka. Det där verkar ju helt klart vara knepet!

  3. Åh så jäkla gott!!! Älskar att köra på hemgjord pizza när jag vill ha något gott snabbt. Borde kolla på en baksten kanske..

    1. Tycker definitivt att det kan vara värt en kik om du ändå gillar att slänga ihop pizza hemma! Den här har verkligen levlat upp vårt pizzabak. SÅ GOTT.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.