Valentinssådd: det börjar bli dags att planera vårens odling

God morgon kompisar! Kategorien Grönska och växtlighet har legat i vila i över ett halvår, men idag gör den come back. Lagom till att det är dags att plocka fram sina frön och peta ner dem i en kruka med jord.

Runt Alla hjärtans dag är det nämligen dags för Valentinssådd 🌱

2211

Under hela hösten och vintern har Johan samlat på de frön vi plockat bort vid matlagning. Det är bland annat fikonfrön, citron- och melonkärnor. Vi har också plockat frön från stockrosen som växer längs grannhusets fasad. Och chilin som Johans mamma köpte med från Italien har vi såklart sparat frön från.

Det blir nog en kul växtvår, det här!

2209

02

När vi började få fullt med frön på tork på fönsterbrädan i vintras köpte jag små pappåsar till fröförvaring. Nu ligger fröna med sina egna och vi har koll på vad det egentligen är vi sår. Alla nöjda.

2210

Trots att inte prick allt ska sås redan i februari är det ändå hög tid att så bland annat chili och paprika. Och definitivt hög till att börja planera sin sådd, köpa eller samla frön och börja förbereda. Eftersom vi flyttat mer söderut i landet sedan förra Valentinssådden kommer jag nog ändå plantera det mesta samtidigt i år. Det är fördelen med att plocka egna frön att så, och att inte bara ha ett frö att hoppas på. Funkar det inte så gör en bara om till det går!

I år har vi heller ingen balkong att odla tomater på. Jag tror ändå att vi ska försöka oss på en buskig liten tomatplanta på fönsterbrädan i vårt soligaste fönster. Det hade ju varit fint att kunna plocka ett par tomater till sommarluncher sen.

Ska du odla något i vår? Vad funderar, planerar eller önskar du i sådana fall ska få växa hos dig? Utöver fröna här ovan och en tomatplanta ska jag nog ge mig på att så lite örter också. Jag vill kunna plocka basilika och koriander från fönsterbrädan istället för att köpa på kruka.

Det blir ju både så mycket roligare och snällare på så vis.

 

Och ni, glad Alla hjärtans dag till er alla <3 Hoppas ni får en fin dag, oavsett om ni firar eller inte.


Vill du läsa mer ur kategorin Grönska och växtlighet?

🌱 Om det här med att ha gröna fingrar
🌱 Så tar du sticklingar från elefantöra, steg för steg (bloggens mest populära inlägg!)
🌱 Allt om våra citronträd
🌱 Allt om våra kastanjeträd

17 kommentarer

17 kommentarer

 1. Men oj, vad bra att du påminner att man ska plantera chili nu. Glömmer och kommer på försent varje år. Men nu! I år ska jag börja i tid! (Och vilken bra idé att samla frö under året förresten.)

  1. Fint att detta kom till användning, tack! Att samla frön under året är toppen, då kan en liksom samla på sig det mesta av det en kan tänkas vilja så. Så slipper en köpa fröpåsar när det börjar bli dags. Tips!

 2. Om jag ska odla! Har gjort en beställning på 979kr med frön (!). Men man behöver ju inte peta ner alla frön som finns i påsen. Men mycket olika tomater blir det, gurka, squash och fikon. Det är det enda som behöver förodlas, resten sätter jag direkt ner i jorden. På en del står att man kan förodla, men jag är bekväm av mig och väntar hellre till jorden ute nått bra temperatur och får skörden lite senare.

  1. Låter verkligen som att du har en fin växtvår att se fram emot. Roligt med så mycket frön! Du får hålla oss uppdaterade om hur det går sedan. Det är ju så himla fint när en väl kan skörda sen!

 3. Wow vad fint!! Jag har alltid gett upp när det kommer till växtlighet, men sedan jag lyckades med den lille avokadoplantan är jag taggad till tusen!

  Jag ska odla passionsfrukt, tomat och så småningom lite örter så att jag har diverse färska örter när jag lagar mat. Så mysigt + sjukt mycket billigare än att köpa trötta örter i matbutiken. Första gången jag kikar in på din blogg och GUH så fin och inspirerande! :)

  1. Åh, fint med en avokado!! Det är en himla bra start ju, att få en avokadokärna att slå ut. Det var en av mina första odlingar också, som sedan kickade igång det här med gröna fingrar osv :) Låter dessutom som du också har en jättefin växtvår framför dig! Jag håller tummarna för att allt vill ta sig, det hade varit roligt att se sen.

   Tusen tack för de fina orden om bloggen <3

 4. Åh vad kul! Hoppas att allt vill ta sig!
  Har precis satt igång ett gäng avokadokärnor som jag hoppas kommer börja växa. Eller ja om en börjar växa är det en vinst!

  1. Det hoppas jag med! Vore så fint om vi fick gröna fönsterbrädor efter den här gråa vintern. Avokadokärnor kan ta tid, men i de allra flesta fall slår de ändå ut sedan! Ge dem lite tid bara, så ska du se att det kommer gå fint. Jag håller tummarna!

 5. ugh duktig du är!! jag har så ickegröna fingrar, men man kan inte ha allt hehe. ser fram emot att se dina plantor sen :)

 6. Åh, jag blir så peppad men också lite nedstämd… jag sådde nämligen paprika och chili för typ två veckor sedan men kanske var det för kallt i rummet alternativt för mörkt i fönstret (trots extralampa), hursomhelst har INGET grott :(

  Jag kanske ska göra som du föreslår och göra ett nytt försök, nu har det blivit betydligt ljusare ute iaf. Jag har kvar frön så det skadar ju inte. Tack för inspirationen!

  1. Åh, vad tråkigt att det inte tagit sig än! Jag skulle nog ändå ha kvar krukorna ett tag till (och hoppas på det bästa!), men kanske så lite extra i en annan kruka. Tänker att något av dem borde ta sig med tiden. Jag håller tummarna <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.