Att äta veganskt och ha IBS

Det är dags att vi snackar vegansk mat i kombination med att ha IBS. Det var ni flera stycken nyfikna på, hur min veganska månad skulle gå med en känslig mage.

Här kommer därför lite om att äta veganskt och ha IBS ↓

2250

Det här med IBS är ju en rätt knepig grej. Inte bara för att det är så himla individuellt vad en klarar av och inte, utan också för att känsligheten ofta går i perioder. Det är inte alls särskilt längesedan jag fick ett nytt skov och blev känslig mot precis allt igen. Oftast klarar jag mig ganska bra genom vardagen. Jag vet vad jag kan och inte kan äta och de allra flesta gångerna fuskar jag dessutom rätt friskt. Jag brukar säga att jag inte märker av min IBS så mycket eftersom jag alltid har lite ont, är lite svullen, är lite känslig osv. Det är alltså bara när jag hamnar i ordentliga skov som jag tänker extra på det.

Men för att förebygga och ändå försöka ta hand om min mage har jag under rätt lång tid funderat och reflekterat över vilka livsmedel jag klarar av och inte. Jag vet exempelvis att potatis går bra, men min mage vägrar apelsin. Jag kan äta lite bröd, men magen gillar inte risnudlar. Och för att inte tala om pannkakor, total nej på det från min mage.

Ibland känns det som att det inte riktigt ligger någon logik i vad som går och inte. Det blir lite som det blir, vilket också gjort att jag nog har en rätt avslappnad inställning till min IBS. Den är där och den är strulig som attans emellanåt, men jag blir galen om jag tänker för mycket på den.

För just stress är det absolut värsta för just min mage.

2107

2221

1896

Så, hur fungerade det att äta veganskt och ha IBS?

För mig gick det bra! Eftersom jag klarar av att äta både potatis och bönor och annat som den veganska kosten baseras på gick det bra. Som jag nämnt lite tidigare har Johan och jag lagat nästan exakt de rätter vi brukar äta, men med veganska alternativ om vi behövt byta ut något. Det har varit toppen. Jag tror min mage hållit sig lagom lugn på grund av det, att det inte varit någon speciell chock. Jag har helt enkelt en mage som är van vid att äta bröd och bönor då och då, och den reagerar inte lika starkt på det idag.

Vad jag istället fått välja bort många gånger är vissa frukter, nötter och alkohol. Det har helt enkelt inte gått. En kväll när Johan blandade drinkar till oss fick han till slut bara blanda till sig själv för att alkoholen absolut inte gick ihop med min mage just då. Morgonen efter kom jag knappt i mina jeans för att magen var så svullen.

2135

Så för att ge lite hopp till er som velat prova att äta mer veganskt men inte vågat för er IBS – det gick bra för mig.

Jag förstår att ni som har en IBS-mage som inte gillar bönor blir oroliga för en vegansk kost. Jag tror dock att det här också har rätt mycket att göra med vad magen är van vid. När jag fick min IBS-diagnos för hundra år sedan (nåja) gick jag över till strikt lchf för att få bukt på mina problem. På den tiden var det den enda rekommendationen läkarna kunde ge eftersom det saknades bra forskning och mediciner. Rekommendationen var dessutom ”jag får egentligen inte säga det här, men vissa blir hjälpa av att äta lchf”. När jag då gick över från en helt vanlig kost till lchf reagerade min mage jättestarkt på ägg, men eftersom jag fått höra att ägg ändå skulle vara bra fortsatte jag och till slut gick det bra. Så bra att det i perioder varit det enda min mage inte reagerat på. Är ni med på vad jag är ute efter?

Med det här sagt tycker jag såklart inte att en ska stå ut med vad som helst bara för att kunna äta ett visst livsmedel. Vissa saker kommer IBSen reagera på och aldrig vänja sig vid, och då är det ju så. Tyvärr. Men om en ändå är nyfiken på det här med att äta vegansk trots sin IBS tycker jag ändå att det är värt att prova sig fram. Fungerar inte potatis så kanske ris gör det, eller tvärtom. Den veganska kosten kan ju byggas på så mycket olika baser! Det blir lite som den där första tiden med IBS, när en behöver testa för att veta.

Hoppas det här gav svar på några av frågetecknen som funnits, och att ni som funderat på det här med att äta veganskt och att ha IBS i alla fall känner att ni kan börja prova lite smått och successivt. Som ett extra tips finns gruppen Veganer med IBS på Facebook.

Lycka till!

 


Vill du läsa mer om min veganska månad?

▻ Nu gör jag januari till en vegansk månad
Tankar och reflektioner mitt i den veganska månaden
Vad jag ätit under mitt veganska januari
Samlade tips för att äta mer veganskt
Recept: vegansk brownie på svarta bönor och med ett kolatäcke
Recept: vegansk risotto med skogschampinjoner
Tankar och reflektioner efter mitt veganska januari

6 kommentarer

6 kommentarer

 1. Superintressant! Jag har ätit lakto-ovo sedan nyår då veganskt blir alldeles för svårt med min lilla IBS-mage – just nu iallafall. Jag äter i princip kikärtor och linser varje dag pga enda jag inte får panikont av, men älskar att experimentera fram nya maträtter hela tiden så det är en himla spännande utmaning ändå! 🌸

  1. Fint att du tycker det, tack! Åh, jag tänker att det ändå är superbra att du kan äta vissa ärter och linser. Det underlättar ju en del! Och en behöver ju dessutom inte kunna äta prick *allt* i den veganska kostcirkeln heller, det viktigaste är ju att en ska må bra. Om vita bönor inte går så är det ju toppen om linser gör det!

 2. Så intressant att läsa. En fråga hänger kvar: reagerar du inte alls på havre och soja? Havre verkar vara min största känslighet. Jag har ju inte diagnostiserad IBS så jag försöker förstå lite vad det egentligen handlar om. Många gånger har jag tänkt gluten men det stämmer inte heller. Hur som, kul att det funkar så bra för dig ju :D

  1. Fint att du tycker det! Nej, havre och soja märker jag inte av speciellt mycket. Vi äter rätt mycket soja här hemma och det är sällan några problem! Jag har tidigare också tänkt gluten bara för att göra det enkelt för mig, men som du nämner är det ju inte riktigt sant att det är gluten som är problemet (inte för mig i alla fall). Det är just det här som är det svåra med IBS, att det alltid är så individuellt och ofta dessutom går i skov som förändrar känsligheten.

   Tänker att det i alla fall är bra att du vet att havre inte funkar! Det är ju bra att utgå ifrån, och sedan testa annat för att hitta det som funkar att bygga på. Kram!

 3. Har också IBS! Köpte en bok som heter ”Vegan and IBS – what to eat when you can’t eat anything” haha, munter titel va? Dock så fungerar inte listorna i boken särskilt bra, är så individuellt för mig. Får helt enkelt prova sig fram! Har iallafall insett att jag aldrig skulle kunna bli raw food-anhängare… (inget jag sörjer i och för sig). Yogatights-livstilen hjälper mycket, så tighta jeans är en av de värsta grejerna för mig.

  Kram!

  1. Hahha, SÅ munter titel <3 Förstår precis problematiken, för mig är maten också så individuell att jag sällan kan följa riktlinjer och listor helt och hållet. För mig är allt test! Oh ja, tighta jeans.. Så obehagligt för IBS-mage. Därav har jag nästan helt gått över till skönare kostymbyxor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.