När utmattningen känns av och kroppen ger upp – och det är dags att skriva tenta

Redan förra veckan började min utmattning kännas ordentligt igen. Jag hade huvudvärk varje dag, fick ett störigt munsår och under helgen fick min IBS frispel. Jag visste direkt att det berodde på stress inför torsdagens tenta, att kroppen började ge upp av en stressig period. Precis som den gjort förr.

Så jag gjorde det enda rimliga: växlade ner, vilade på soffan, tog ett extra långt bad. La undan mina anteckningar och stängde kursboken. Visste att det bara blir ännu värre om jag fortsatte pressa.

2360

I samma veva ger kroppen upp och jag blir sjuk. Jag promenerade till tentan med feberkänningar och hes röst i torsdags morse. Tänkte att jag bara skriver den, bara får det överstökat så kan jag göra omtentan i juni sedan. När tentan väl var skriven kände jag att jag gjort allt jag kunnat med tanke på situationen, men att det nog inte skulle vara tillräckligt för ett godkänt. Allt jag kunnat ge, men troligtvis ändå inte tillräckligt.

Så jag gick hem, la mig på soffan och somnade. Feberyrade i fyra timmar.

2344

Igårkväll, 19:24, fick vi resultatet.

JAG BLEV GODKÄND.

En kanske skulle kunna tro att det är resultatet i sig som känns bäst, att faktiskt ha klarat tentan. Men för mig är den solklara vinsten att jag orkade. Att jag lyssnade på kroppen och stängde ner innan jag kraschade, att jag över huvud taget kunde skriva tentan med utmattning och feber. Att jag sedan klarade den blev bara ett plus.

Ett stort plus som såklart är värt att fira tusen gånger om.

21 kommentarer

21 kommentarer

 1. Grattis Ellen! Och framförallt, BRA att du tar varningssignalerna på allvar. Har också fått tecken från min kropp att jag behövt stressa ner på senaste tiden. Skriver essä och kramper i magen, som jag inte haft på över ett år, kom tillbaka. Den tanken som har hjälpt mig är: det är ingen som dör om jag får restuppgift/omtenta.

  Ta hand om dig <3

  1. Åh, tusen tack <3 Så kloka ord. Förstår inte varför det är så svårt att bära med sig det där hela tiden, att "ingen dör om jag får rest/omtenta"? Tack för att du påminner!

   Och du, ta hand om dig <3

 2. Grattis! Vad härligt! Jag vet hur det är- är utmattad och pluggar heltid och varje gång jag är med på ett seminarium eller skriver en tenta ser jag det som en seger. Bara jag vet hur mycket jag kämpar och bara jag kan ge mig cred för att jag är där fast det är skitjobbig. Om jag blir godkänd är det bara en bonus. Vi är fan superhältar!

  1. Tusen tack! Åh ja, det är ju verkligen så. Att bara komma upp på morgonen är ju en stor seger vissa dagar, att då också orka ta sig ann något som seminarium eller föreläsningar är guld. Heja oss <3

  1. Kul att du gillar! Jag har skrivit om vårt sovrum här: ellenlindberg.se/2017/12/05/sa-ser-var-nya-lagenhet-ut-den-skrynkligaste-sangen-ni-sett, där finns även länkar till påslakansetet :)

 3. Åh så himla jobbigt men bra att du lyssnar på kroppen ❤️ Och oj vad fort ni fick resultat, så skönt! Heja dig!

 4. Hurra hurra! Bra jobbat! Både till den godkända tentan men framförallt för att du var snäll mot dig själv och lyssnande på kroppen. Det är så mycket viktigare än alla tentor i världen. <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.