En grötfrukost på bovete för struliga IBS-magar

För ett par veckor sen började min IBS strula för tiotusende gången. Det har hänt så många gånger genom åren att jag knappt reagerar över det längre. Varje morgon blir bara ett enda stort planeringstillfälle. Vilka byxor är bäst att ha för dagen? Vad kan jag äta i föreläsningspausen om magen börjar låta? Klarar jag hela eftermiddagen på salladslunchen utan att få ont? Ett enda stort pussel.

Men för att underlätta förmiddagarna litegrann har jag börjat med en ny frukost. Gröt!

Det trodde jag aldrig. Och definitivt inte 5-åriga Ellen som avskydde grötfrukosten på dagis mer än något annat.

2590

Men här är den, en helt okej-god grötfrukost!

2591

Jag gör gröten på bovete för att hålla min IBS i schack. Bovete är nämligen toppen för oss med strulmagar. Jag använder helt bovete som först läggs i kokande vatten, bovetet innehåller nämligen ett rött färgämne som ska röras ut och hällas av.

Så i med 1/2 dl bovete i kokande vatten, rör om, häll av och skölj bovetet innan det läggs i kastrull med 2 dl nytt vatten. Gröten ska koka i ungefär 20 minuter, och sen toppar jag med lite nötmjölk och äppelmos eller banan och jordnötssmör.

2592

Den här gröten har räddat många förmiddagar den senaste tiden. Det enda minuset jag har att ge är de där 20 minuterna för koktiden. Egentligen orkarrrr jag inteeee stå så länge och laga frukost på morgonen, speciellt inte om jag ska iväg till uni efteråt.

Min räddning har blivit att multitaska mig till grötkoket. Att röra lite i kastrullen mellan varven av mascara, påklädnad och hårkamning.

Då serveras en nykokt gröt lagom till att jag också är redo för dagen. Perfekt!

10 kommentarer

10 kommentarer

  1. Tipstipstips: Gör en batch på förhand, och ät antingen kall eller bara värm upp med en liten skvätt mjölk i kastrull på morgonen. <3 Och feel you med IBS:en alltså, damn vad trist det är.

  2. Avskydde också gröten på dagis och har vägrat äta det sedan dess. Men detta såg riktigt gott ut, kanske ska testa!

    1. Jag förstår dig! Grejen med bovetet är att det inte riktigt blir konsistensen av vanlig gröt, alltså inte så kladdigt. För mig underlättar det! Det får mig att tänka mindre på ”snorgröten” (dvs havregrynsgröt, haha) som serverades på dagis.

  3. Måste verkligen prova detta! Jag har inte IBS men min mage klarar inte av vanlig havregrynsgröt så detta kan ju vara värt ett försök liksom. Tack för tips!

    1. Den här gröten är helt klart värd ett försök om du har problem med andra typer av gröt! Du får hemskt gärna berätta hur magen reagerade på den här sen. Jag håller tummarna!

    1. Precis som du säger vågar en ju sällan hoppas på för mycket, men jag håller i vilket fall som helst tummarna för att du ska kunna äta den där gröten framöver också. Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.