Frågor & svar: hur en håller modet uppe när en bara har jobb eller plugg framför sig

När sommaren begav sig fick jag en fråga i kommentarsfältet som jag inte riktigt hann svara på innan sommaren tog fart ordentligt. Frågan gäller det här med att hålla modet uppe när en bara har jobb framför sig, och det tänker jag är högst aktuellt även inför hösten och vintern. För i måndags började nog de allra flesta jobba igen, och om bara ett par ynka veckor startar terminen på universitetet.

Och med handen på hjärtat, att bara ha jobb eller skola framför sig är tungt. Ibland väldigt tungt.

Så bäst är ju att vara beredd med ett par knep ↓

3233

Tips på hur man håller modet uppe när man bara har jobb jobb jobb framför sig?

▸ Planera tiden du måste lägga på jobb/plugg – men glöm inte att planera in tid för roligheter också! Att ha saker att se fram emot är min bästa grej för att orka veckor som känns extra tunga. Det kan ju såklart vara både stort och smått, som resor att ge sig ut på eller små projekt att ta sig an. Kanske måla en möbel, äta middag med en kompis, besöka ett nytt land eller promenera i ett nytt kvarter utan slutdestination.

▸ Ta tillvara på helgerna! Johan har en sommar då han minns att han hade jättemycket semester, men faktum är att han inte hade någon alls. Han gjorde bara väldigt semestriga saker på helgerna. Att bryta av vardagen med sådant du skulle gjort om du hade semester kan nog göra att veckorna inte bara känns som jobb/plugg och en tom helg i väntan på en ny vecka med jobb/plugg.

▸ Är du en listperson? Skriv listor på sådant du måste göra på jobbet eller i skolan, och börja checka av det som du gör under dagarna. Att kunna bocka av små mål gör i alla fall att jag känner att både tiden och livet går framåt fastän jag gör samma sak varje dag.

▸ Plocka in små njut i vardagen för att få den att inte bara kännas trist och grå. Ät din favoritfrukost varje dag om du så vill, köp en present till dig själv då och då och glöm inte att gå och lägga dig tidigt om du är trött eller kolla på serier hela natten om du är sugen. Gör vardagen till en rolig tid, helt enkelt.

▸ Fundera på om det du sysslar med verkligen är det du vill göra – är det inte det, gör en plan för hur du kan förändra framtiden. Att arbeta på ett jobb en avskyr eller studera något en egentligen inte är intresserad av gör såklart att de där tunga veckorna känns ännu tyngre. Söndagsångest är inte kul, att inte vilja gå till jobbet är skitjobbigt och att släpa sig igenom kurser en inte är ett dugg intresserad av är svårt. Kanske vill du göra något helt annat istället?

3230

Hur gör du för att hålla modet uppe i perioder av mycket jobb eller plugg? Tipsa gärna om dina knep i kommentarsfältet, så gör vi den här hösten och vintern fin tillsammans.

16 kommentarer

16 kommentarer

 1. Så himla bra skrivet Ellen!! Jag har jobbat nästan hela sommaren och ska nu återgå till skolan. Men ser så mycket fram emot min lugna vardag i Umeå och har även en Spanien-weekend i september att längta till! Tror det här med små, fina saker i vardagen är viktigt <3

  1. Jag tror också verkligen att de är de små sakerna att se fram emot som gör tunga saker lättare att ta sig igenom <3 Hoppas allt är fint med dig!

 2. Jag tycker precis som dig att det brukar underlätta att ha saker inplanerat, om man vet att man ska göra det där i helgen eller resa dit om tre veckor brukar allt kännas lite enklare :) Som student brukar jag köra med belöningar hur mycket som helst, typ ”om jag läser det där kapitlet hemma kan jag sätta mig på ett café med en latte sen” typ. Tycker man ska unna sig mer i livet!

 3. Åh, så bra lista! Skulle vilja lägga till att se upp för energitjuvar, kanske speciellt i skolan. Har länge haft personer runt mig som klagat på att saker är tråkiga i skolan, att uppgifter är oinspirerade eller ”Lär vi oss egentligen något viktigt?” Detta fick mig också att börja klaga. Det tog alldeles för länge för mig att inse att det var de som var på fel plats och inte jag. Jag tyckte ju allt var kul!

 4. Du inspirerar mig 😍 så lätt att vardagen tar över ens liv. Nu tänker jag planera in en rolig sak varje vecka 😄
  Tack 😘

 5. Klokt! Tänkte spontant direkt på frågan ungefär som ditt sista svar. Och kände muglagom bortskämd som hela sommaren bara har längtat efter att få börja studierna igen!

  1. Förstår! Jag ser också så mycket fram emot att börja imorgon (!!), och det är nog ett bra kvitto på att vi hittat rätt. Kanske inte för hela livet, men i alla fall en tillvaro som känns rätt just nu. Kram!

 6. jag tror att ALLA har/har haft söndagsångest trots att an trivs på jobbet. att ha semester är helt enkelt roligare ;) mitt icke-lukrativa tips för att inte falla in i en höstdepression är att boka en resa att se fram emot.

 7. jag älskar listor och tycker det kan bli lite lättare att lista allt kul som jag vill fylla hösten med, från helgsaker till kvällsgrejer typ läsa bok och dricka ett glas rött – eller baka bullar och bjuda hem kompisarna. det blir mysigt dels att skriva ner det och veta om det – men också att göra det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.