6 saker jag önskar att jag visste innan jag började plugga på universitetet

Igår var det prick ett år sedan jag promenerade till Malmö Universitet för att gå på min första föreläsning. Om 5 dagar börjar jag termin 3 på min utbildning och har nu ett helt år i bagaget. Ett år av informationsarkitektur, studietips och knep för att få studentekonomin att gå ihop.

För att komma i stämning inför andra året, och på något sätt sammanfatta det gångna året, har jag listat ett par saker jag önskar att jag visste innan jag började studera. 6 saker som kan vara en bra att ta med sig inför starten av sina studier eller som en påminnelse till oss som är mitt i vår utbildning. Lite senare kommer det nog en till del på det här temat, med lite mer fokus på studieteknik och studentekonomi. Sitter du själv på bra tips eller påminnelser? Dela med dig i en kommentar så hjälper vi varandra.

Är du nyfiken på vad jag pluggar? Jag har skrivit mer om att plugga till informationsarkitekt HÄR.

3111

6 saker jag önskar att jag visste innan jag började plugga på universitetet:

▸ Ta tillvara på föreläsningar, labbar och seminarier när de finns på schemat. Det kommer vara lättare att lyckas med tentor, inlämningar och presentationer om du har gjort halva jobbet innan tentaperioden börjar.

▸ Försök spara lite av ditt CSN i början av terminen. Det kommer komma tillfällen då det är något du verkligen behöver, vill ha eller något det hade varit najs att kunna gå på. Att ha en liten, om så pytteliten, buffert är en trygghet till de tillfällena.

▸ Du kan mer än du tror.

▸ Att få komplettera uppgifter eller tenta om är inte hela världen. Det är bara en chans att lyckas vid ett extratillfälle, så oroa dig inte så mycket för bedömningen. För som sagt, du kan mer än du tror.

▸ Eftersom du styr helt över din tid och ditt engagemang kan det vara bra att göra en plan för hur och när du vill plugga. Försök läs i veckorna och ta helgerna lediga, det blir ett så mycket skönare arbetsklimat så. Och ta sedan tillvara på helgerna ordentligt.

▸ Det är alltid värt att fira en seger. Även pyttesmå, så som att du genomförde något som kändes läskigt eller lyckades med något som kändes omöjligt.

 

Vad önskar du att du visste innan du började plugga?

14 kommentarer

14 kommentarer

 1. Tack Ellen <3 SÅ viktiga tips att ta till sig av, även om man redan studerat ett år. Lätt att glömma osv

 2. Önskar att jag hade bättre koll på studentens RÄTTIGHETER när jag började. Hade sparat mig (och min klass) mkt ångest och pengar om vi hade vetat att tex. lärare måste följa vissa regler osv.

  Och att lokala studentfiket har gratis kaffe under tenta-p hehe<3

  1. Åh, kan verkligen tänka mig! Studentlivet kan verkligen vara en djungel. Vi har också fått bråka litegrann om våra rättigheter, bland annat med resultat efter tenta osv. Så viktigt att veta att en har rättigheter som student!

 3. Gillar din andra punkt. Var nog en av de viktigaste lärdomarna jag tog med mig från MAH utbildning arbetslivet.

 4. Jag önskar att jag visste hur mycket fritid man egentligen hade, och att man bör tar vara på det, för när man börjar jobba på heltid – då har man inte 10 veckors sommarlov samt fria dagar mitt i veckan. Å andra sidan ska man väl kanske ägna den där ”fritiden” till att plugga hemifrån, så önskar även att jag hade lite bättre pli på mig själv på den fronten :)

  1. Förstår precis, och håller helt med! När en går från heltidsjobb till studentlivet (vilket jag gjort) ser en verkligen skillnaden i fritid. Är på ett sätt väldigt glad över att jag jobbade först och pluggade sen av den anledningen, att det inte blir världens chock när jag är färdigutbildad och att jag kan passa på att njuta nu.

 5. Kan bara instämma! Och att hitta sin egen studieteknik är så viktigt + att väcka lusten hela tiden och påminna sig om varför en gör det en gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.