Rösta för kärlek och inte för hat

I tisdags gick jag ut med mitt röstkort i handen. Letade upp min närmsta vallokal och plockade de sedlar som kändes rätt i hjärtat. Slickade igen kuverten och förtidsröstade inför mitt viktigaste val hittills.

Nu är det exakt en vecka kvar till valdagen.

Jag har funderat över det här inlägget i flera dagar, vad det egentligen är jag vill säga. Sedan möts jag av den här artikeln hos Nyheterna i Oskarshamn, min hemort. En lokal SD-kandidat har delat uppenbart rasistiska bilder och hyllat Hitler på sina sociala medier. Nyheterna skriver: ”En annan bild som Per Olsson spridit i sociala medier föreställer Anne Frank med texten ”Coolest jew in the shower room””.

Nu vet jag exakt vad det är jag vill säga.

2353

2352

Jag vill inte leva i den framtid Sverigedemokraterna vill skapa. Jag vill aldrig vara en del av det samhälle de vill bygga upp efter så många år av vår kamp för jämställdhet, välfärd och miljöfrågor. Aldrig stå på samma sida, aldrig spela i samma lag.

Jag ska förklara varför.

Jag är född i Sverige, av två föräldrar som också är födda i Sverige av egna mor- och farföräldrar som också är födda i Sverige. Jag är vit och blåögd och har privilegier som jag inte alltid själv ser att jag har. Jag har bara haft tur att födas här. Bara haft tur att ha haft två närvarande föräldrar som arbetat hårt för att jag och mina bröder skulle ha möjlighet att växa upp i en trygg tillvaro. Jag har aldrig behövt oroa mig för tak över huvudet, aldrig behövt gå hungrig till skolan eller använda förra årets trasiga kängor för att det inte funnits utrymme för nya kläder när hösten närmat sig.

Jag har fått så mycket serverat i mitt liv, utan att egentligen ha gjort något för det. Så ser inte tillvaron ut för alla. Inte för alla i Sverige och inte för alla utanför Sveriges gränser. Det vore världsfrånvänt av mig att inte använda min röst för att försöka förbättra tillvaron för fler. Jag har möjlighet att göra min röst hörd, och då vill jag också göra nytta för fler samtidigt.

Därför röstar jag rött.

För att fler ska få leva bra. För att fler ska få tillgång till det skyddsnät vi byggt upp i Sverige, för att fler ska få möjlighet till en uppväxt utan oro. Jag röstar för en stark välfärd, för ett rättvist och jämställt samhälle som accepterar olikheter men aldrig normaliserar rasism. Jag tror att höga skatter gör oss gott, att pengarna vi inte får direkt i plånboken går till kollektiva förbättringar på områden där det behövs.

Jag röstar rött för att jag är övertygad om att det är det bästa alternativet för att fler ska få ett tryggt liv.

Jag röstar rött för att jag inte bara röstar för min egen skull. Jag röstar rött för att det är den framtid jag vill leva i. Den framtid jag hoppas att fler får leva i, i många år framöver.

Men jag röstar också rött för att jag definitivt inte spelar i samma lag som Per Olsson i artikeln, eller någon annan av hans partivänner i SD. Jag röstar rött för att det är det bästa alternativet mot Sverigedemokraterna. Det bästa alternativet mot ett rasistiskt och instängt samhälle grundat på och format av hat. För Per är inte bara ”en idiot” som ”råkat göra fel”. Per är resultatet av den grupp människor som vill normalisera rasism men som polerat ytan med slips och välformulerade tal om Sveriges trygga framtid. Ytan håller sig någorlunda (nåja..) intakt i partitoppen men krackelerar bland kandidaturer och väljare. Rasistiska utspel har aldrig varit ett icke-problem eller engångshändelser, det är resultatet av partiets hatiska grogrund och ursprung.

Så nu ber jag dig: dra ditt strå till stacken och gör din röst hörd inför valet den 9 september. Se utanför dina privilegier, välj något som känns rätt i hjärtat men som du också tror kan göra skillnad på riktigt. För fler än dig själv.

Jag röstar rött för att jag röstar med och för kärlek.

8 kommentarer

8 kommentarer

 1. Otroligt välskrivet och klokt inlägg Ellen. Tack för att du lyfter ämnet. Röstade också med och för kärlek <3

 2. Så bra skrivet! Önskar att fler röstade för varandra och för andra människor, och inte bara tänkte på vad som gagnar de själva bäst.

 3. Sen jag röstade första gången har jag växlat mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna. Jag skulle aldrig rösta på ett högerparti, för jag tycker synen på människor ser helt annorlunda ut där.

  Min åsikt och värderingar har alltid varit att alla människor är lika mycket värda. Det var så jag blev uppfostrad. Och att man alltid ska behandla andra som man själv vill bli behandlad. Vänlighet, ödmjukhet och solidaritet. Tyvärr har jag så sällan fått uppleva detta själv, utan mitt liv har istället präglats helt av mobbning, kränkningar och elakhet från människor. Både hela skoltiden och senare. Nog mycket för att jag aldrig fick lära mig att försvara mig. För att snällhet verkar vara detsamma som svaghet för så många. Jag är idag sjukskriven just för jag mår som jag mår efter allt jag upplevt. Folk öser sitt hat och fördomar över mig för det också. Folk som inte känner mig alls och i vissa fall inte ens träffat mig.

  Jag önskar över allt annat att folk tog reda på mer innan de dömde andra. Och frågar mig hela tiden varför alla har så lätt för att kränka, hata och sprida fördomar rent allmänt, när allt skulle bli så mycket vackrare om alla bara kunde hjälpas åt istället. Sprida kärlek istället för motsatsen!

  En mycket tänkvärd och klok krönika du skrev här i alla fall! Önskar fler kunde tänka som du. :)

  1. Din kommentar gick rakt in i hjärtat på mig. Tusen tack för att du delar med dig av ditt, att du tog dig tid att skriva det här. Jag vill verkligen tro att den här närheten till ens livssituation kan skapa förändring, att vi kommer gå mot ett samhälle som är varmare.

   <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.