Tisdagsdagbok, 11 september

Det är fredag. Jag cyklar till universitetet för att diskutera informationsarkitektur med tre klasskamrater. När jag cyklar hem blir tröjan prickig av duggregnet. Johan och jag äter tacos till middag och diskuterar vinster i välfärden innan jag somnar på soffan.

Det är lördag. Jag har ont i halsen och en klump i magen. En dag kvar.

Det är söndag när jag vaknar med gråten i halsen. Med känslan av att hur det än går så går det åt helvete. Jag får inget vettigt gjort på hela dagen. Skriver och suddar ut, börjar om och raderar igen. Valvakan är på i bakgrunden hela dagen. Vi följer röstresultatet från första till sista distriktet. I ett val där alla är vinnare är också alla förlorare.

3293

Det är måndag och jag känner mig tom. Som att luften helt gått ur mig. Jag har feber och täppt näsa men jag känner mig mest ur balans i bröstkorgen. När jag får frågan om hur jag mår svarar jag ”skit”, i dubbel bemärkelse. En vän skriver att hon blivit kallad ” jävla invandrare” under sin arbetsdag, att personen ”lagt sin röst på SD för att jag ska ut ur landet”. Jag känner mig om möjligt ännu mer tom.

Idag är det tisdag och jag vaknar tidigt, trots att jag tänkt ta sovmorgon. Det ska regna hela dagen och det är dags att gå vidare. Att resa sig, räta på ryggen och fortsätta. Det värker i hela min kropp av tanken att uppemot 18% av befolkningen röstat MOT jämlikhet, mot människors lika värde och rättigheter. Men jag blir också längre av tanken att över 80% röstat annorlunda. Vi är fortfarande i stor majoritet.

När det känns tungt, kom ihåg att allt kommer att bli bra.

8 kommentarer

8 kommentarer

 1. Tack för att du sätter ord på det. Jag har inte hämtat mig än och vet inte om jag kommer göra det på länge, men jag har inget annat val än att bara fortsätta. I min värld är det fler än 80 % som röstat emot jämlikhet och det oroar mig vilken värld vi kommer att ha och vilka av mina vänner som kommer att överleva den. Vi måste göra vad vi kan ändå, där vi är. Kärlek <3

 2. Inget förvånar mig längre. Trodde alltid de flesta människor ändå hade i sig att vilja göra det rätta och alltid välja empati och förståelse framför fördomar och hat. Nu vet jag sen länge att det är motsatsen, efter allt jag själv sett och upplevt. Världen i allmänhet var så oerhört mycket kallare, hårdare och elakare än jag någonsin skulle trott.

  Det finns ett vi och de tänkande med det mesta. Vilket nu återspeglas även i detta. Inget ställe jag varit på i mitt liv, har varit fritt från mobbning. Folk måste alltid välja ut andra att hata eller vara elaka mot på ett eller annat sätt. Och jag skulle bara vilja möta folk som aldrig skulle vara så. Det är min dröm. En enda ny person som inte skulle finna något nöje alls i att på något sätt kränka eller ta ned någon annan.

  (M) enligt min uppfattning är ett parti med en värdegrund som endast gynnar den lilla grupp som redan är höginkomsttagare, har svårt att dölja att de ser sig själva som bättre än andra och ser ned på samt dömer alla som på något sätt är sjukskrivna eller liknande och bara sprider fördomar om att majoriteten av sjuka skulle vara ”fuskare”, utan att ens ta reda på varför. Varje parti som går till val på människors befintliga fördomar och fiskar röster på det, borde bojkottas. SD är inte ens värt att kommentera.

  Jag hoppas bara på att det blir de rödgröna igen. Det är det viktigaste för mig.

 3. alla dessa rassar är verkligen inskränkta personer som inte har någon verklighetsuppfattning. min svenska kompis här i Dublin var hemma i Sverige för nån vecka sedan och sade att klimatet där hemma har eskalerat, med AfS som tillåts hålla rasistiska torgmöten etc och öppet nedvärdera folk. skrämmande och sjukt!

 4. Men vad hemskt :( De har ökat markant i vår lilla hemort i Sverige och det skrämmer mig. Så många vänner som är rädda nu också.
  Bara att hoppas att folk reagerar nu på riktigt.. Det har redan gått för långt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.