Det är frost på bryggan under mina fötter

Jag snörar en scarf runt halsen, knölar ner hälarna i ett par sneakers och tar med cykelnyckeln ut. Låser upp, tar på mig vantar och cyklar iväg mot havet. Jag älskar den känslan. Trots motvind på cykelvägen dras jag mot vågorna. Under 2021 vill jag kallbada mer. Redan igår köpte jag ett halvårskort på kallbadhuset. Idag cyklade jag dit för andra gången.

Jag lyckas pricka in månadens enda queer-dag. Den hissade regnbågsflaggan avslöjade. Tänker äh, nu får jag öva på min nakenhet och kliver in.

0322

I bastun sitter både rutinerade badare och uppenbara nybörjare. Reglerna är tydliga och jag försöker att inte göra fel. Inte vara i vägen, inte störa de andra badarna. Till slut inser jag att det jag gjort för min egen skull (cyklat för att bada) ändå slutar med att jag åsidosätter mig för att behaga andra (sitter obekvämt i bastun utan att rätta till kroppen och sitter kvar några minuter extra för att slippa rycka i dörren så nära inpå att någon annan gjort det) på fåniga sätt. Snark.

Jag reser på mig och går ut, doppar min nakna kropp i det kyliga havsvattnet och tackar mig själv. För medvetenheten och för tiden jag ger.

0321

På bryggan är det frost under mina fötter. Solen skiner på min hud men fötterna vill gå i tusen bitar av det kyliga havsvattnet. Men vet ni vad? Det är ändå som det lenaste plåster för själen. Att tvinga andetaget till lugn och sedan linda in kroppen i en handduk och värma sig i den tysta bastun. Just nu läser min bokklubb Antiken och den har jag med mig in i bastun, den passar perfekt att läsa i värmen och med havet som utsikt.

0323

Jag trodde nog aldrig att jag skulle uppskatta kyla på det här sättet, men att cykla ut till havet och kallbada är ett magiskt avbrott under dagen.

Det är framförallt något jag gör för mig.

4 kommentarer

4 kommentarer

  1. fint skrivet! och vad modig du är som vågar bada i det iskalla havet. intressant att läsa om att det verkar finnas översittarkulturer vart man än är, vem hade kunnat anat att det finns en ”kutym” även inne i kallbadshuset? 🤷‍♀️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.