Bokklubbsläsning: Dina händer var fulla av liv

0266

Under senhösten var det den här boken jag plockade med mig när jag åt middag i mitt bo, som jag bläddrade i medan jag varvade ner innan det var dags att sova och som jag packade med mig i min ryggsäck när jag skulle till min kille.

Det var boken Dina händer var fulla av liv som valdes som månadens bok i min bokklubb. Den tredje boken i bokklubben.

0264

Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten. Romanen ställer frågor som: vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt, en kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?”

Först och främst: Hur stark titel? Hur fint omslag? Jag älskade att ha den här boken som följeslagare.

0267

Berättelsen fick mig att känna så himla himla himla starkt. Samtidigt som berättelsen rörde något jag inte ens kan föreställa mig. Den kombinationen blir så himla skör att ta sig igenom.

Jag tänkte mycket på vännerna jag fick efter att de flytt från Syrien. De som lämnat allt de hade för att ta sig till Sverige och försöka skapa sig en ny vardag på Öland. I ett land som var allt annat än det de var vana vid. En pytteliten ö i ett mellanmjölksland. Där ”skördetröska” var en av glosorna de övade på för att lära sig svenska. Jag tänkte på dem medan jag vände sida, läste om det krigsdrabbade Somalia och hur flykten därifrån gick till.

0268

Det här stycket. Aj.

Den där förtvivlan. Helvetes jävla skit att du gick och dog. Att du lämnade.

0265

Huvudkaraktären hamnar till slut i Sandviken. Runt Gävle har jag mammas sida av släkten och det gjorde att boken kom ännu närmre mitt inre. Men berättelsen från Sandviken är allt annat är vad jag har upplevt och det gjorde såklart boken ännu viktigare att läsa.

Och vet ni vad det häftigaste av allt är? Den här boken är författarens debutroman. Kan knappt fatta det.

Jag vill ge den här till prick alla och be dem läsa. Kommer du?

Inga kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.